Klippremier! Pátkai Rozina: Vie diluvienne

2017.06.09. 09:30, rerecorder

patkai_rozina_klip.jpg

Pátkai Rozina tavaly decemberben adta ki harmadik remek jazzes/bossa novás/latinos kiadványát, a Paraíso na Terra albumot, amihez már készült három igen megkapó klip: egy a lányával közösen a Sea Songhoz, egy a címadó dalhoz, ami egy nagyon szép Cakó Ferenc-homokanimációt kapott és egy koncertfelvételhez összeállított koncertvideó. Most szintén az új lemez, szintén az áprilisi vetítős koncerten eljátszott egyik dalához érkezett friss mozgókép, amely vegyíti az élő produkciót és a Rozina rajzaiból létrehozott animációt. Premier!

poster_mutargyak-2.jpgMint azt már a lemez premierjében mutattuk, a cd-n is megjelent Paraíso na Terra borítófüzetét Pátkai Rozina izgalmas rajzai és montázsai díszítik, ezekből nyílik kiállítás most szombaton az első budapesti Műgyűjtők Éjszakája keretében a Műgyűjtők Házában. "A monochrome tollrajzokon kívül fotóim, kollázsaim és videóm is a kiállítás tárgyát képezik" - harangozza be a koncertes kiállításmegnyitóval induló eseményt az énekes (jobbra a szuper plakát). A kiállítás kurátora, Gábor Sarolta így ír Pátkai Rozina képzőművészeti munkásságáról és a Hinta című tárlatról: 

"Egy kiállítás címe útmutatóként szolgál a látogató számára, ezért szerepe nagyon hangsúlyos. A hinta szimbolikus jelentése: folyamatos oda-vissza utazás a végletek, a szélsőségek között.
Rozina multimediális gondolkodásmódja mély érzelmekkel vegyül, eszközeként hol a fotó, hol a montázs, hol a rajz műfaját választja, kiállításán személyesre hangszerelve mindazt, ami körülvesz minket. Emberi és társadalmi konfliktusok, természetes és épített környezet, kritika és megértés: alkotásai rezignált derűvel tükrözik az ellentmondásokat.
Fotósorozatán az ipari, épített környezettel szembeállítva jelennek meg különféle természeti textúrák. Az őszinte és egyben nyers képek Rozina saját életéből merítenek, ezért tudunk velük könnyedén azonosulni.
Kedvelt technikája a montázs, amely számára a meglévő, egymástól azonban nagyon távol álló elemek szabad, akciószerű társítását, meghökkentő, mégis organikus erejű összekapcsolását jelenti. Az így létrejövő művek zenei ihletettségű szabad vizuális improvizációk: a fizikai valósághoz erősen kötődő, ugyanakkor azt kategorikusan megtagadó, álomszerű hallucinációk.
Szívügyek sorozatában az ismétlődő szív formák révén az emóciók sokasága olyan szubjektív helyzeteket idéz meg, amelyek környezetünk fontos változásaira reflektálnak. A kiállított képeken túl Rozina a sorozatot mindaddig folytatja, amíg az alkotások száma el nem éri a száz darabot. Ezt olyan repetitív munkafolyamatként foghatjuk fel, amiben saját átélt tapasztalataiból merítve megkísérli feltérképezni az összes lehetséges érzelmet. Munkamódszere tudatosan átgondolt, nagyívű koncepciót tükröz.
A kiállítás alapján bátran kijelenthetjük, hogy Rozina az álom és a valóság határán egyedi, izgalmas új világot teremtett."

A friss videó szervesen kapcsolódik mindehhez, hiszen abban Pátkai Rozina többnyire monochrome tollrajzai kelnek életre Karcis Gábor animációjában, miközben az énekes és zenésztársai élőben játszanak. A Vie Diluvienne című dal zenéjét Rozina egykori alkotótársa, Tóth Mátyás szerezte, a francia dalszöveget pedig Szabó Ádám író jegyzi. 


PÁTKAI ROZINA EGY MÁSIK KIVÁLÓ PROJEKTJÉVEL MINKA NÉVEN AD KI MODERN VERSFELDOLGOZÁSOKAT - ÍME, A LEGUTÓBBI: WEÖRES SÁNDOR IPARI-KÍSÉRLETI ALAPOKON.


szombaton, június 10-én tehát Pátkai Rozina-koncert és -kiállításmegnyitó a Műtárgyak Éjszakája keretében a Műgyűjtők Házában, Facebook-eseményoldal


és akkor a friss videó: 


valamint egy hasonló korábbi koncertklip az O Que Será (Á Flor da Terra) című dalra


rozinapatkai.com

Pátkai Rozina Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/06/09/klippremier_patkai_rozina_vie_diluvienne
Klippremier! Pátkai Rozina: Vie diluvienne
süti beállítások módosítása