Új klip a Radiohead OK Computer albumának újrakiadása elé

2017.06.03. 14:52, Frontrecorder

oknotok.jpg

Májusban volt húsz éve (egész pontosan 21-én), hogy megjelent a Radiohead korszakos, a zenekar pályáján új fejezetet nyitó OK Computer albuma. Ebben a hónapban pedig kijön a lemez újrakiadása, rajta három hivatalosan eddig kiadatlan dallal, melyek közül az I Promise kapott most klipet.

Nem ez az első alkalom, hogy újra piacra kerül az OK Computer, a nagyhatású lemezből évekkel ezelőtt két újrakiadással is pénzt csinált az EMI, a Radiohead korábbi kiadója, a Parlophone anyacége; először 2008-ban nyomták újra dupla vinylen, majd 2009-ben kihoztak belőle egy b-oldalas dalokkal dúsított kétcédés Colector's Editiont - a zenekar jóváhagyása nélkül. A Radiohead-katalógussal tavaly óta az XL Recordings rendelkezik, ők első lépésként eltűntették a streamingoldalakról az EMI-féle Collector's Edition-öket (közte az OK Computerét), majd a taljes back catalogue-ot újranyomták vinylen, idén pedig jöhetett, aminek jönnie kellett, a húszéves OK Computer ünnepi újrakiadása, immár a zenekar tudtával és beleegyezésével.

A június 23-án érkező OKNOTOK az eredeti lemez 12 dalának újramaszterelt verziója mellett nyolc kislemez b-oldalas dalt, illetve három eddig hivatalosan kiadatlan felvételt foglal magába. Utóbbiak közül az I Promise és a Lift című dalokat a Radiohead tesztelte az 1996-os, Alanis Morissette-tel közös amerikai tuernéján, de a stúdióverziókat nem adták ki, a Man of Wart pedig 1998-ban a Bosszuállók című filmhez felvették ugyan, de elégedetlenek voltak a végeredménnyel, így ez is dobozban maradt. AZ OKNOTOK három régi-új dalából a Thom Yorke által a Joy Division-höz hasonlított I Promise-hoz klip is készült; a videóban a kamera egy ájszakai busz magányos utasait pásztázza, különös tekintettel egy fájdalmasan kifelé bámuló férfira, akiről a végén kiderül, hogy... A helyszín ránézésre akár Budapest is lehetne, de a kisfilmet Varsóban forgatták, Michal Marczak rendezésében (aki Mark Pritchard Thom Yorke-kkal közös tavalyi dalának klipjét is jegyzi).

Címkék: radiohead
https://recorder.blog.hu/2017/06/03/uj_klip_a_radiohead_ok_computer_albumanak_ujrakiadasa_ele
Új klip a Radiohead OK Computer albumának újrakiadása elé
süti beállítások módosítása