A Black Grape visszatér, hogy megvuduzza a popzenét

2017.05.08. 15:05, Frontrecorder

blackgrape.jpg

Ezt sem láttuk jönni: Manchester zenei színterének élő legendája, a Happy Mondays vezére, Shaun Ryder közel húsz év után feltámasztotta Black Grape nevű másik zenekarát, melynek júliusban új albuma érkezik. A Pop Voodoo első beharangozó dala rögtön beszól Trumpnak, és úgy általában az egész magából kifordult világnak. 

Az indierock és a tánczene drogos összeborulásából a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján kipattant, Madchesternek csúfolt kvázi-színtér egyik emblematikus zenekara volt a Happy Mondays (a másik volt a Stone Roses), egyben mind közül a legbotrányosabb (és ezzel együtt a legszórakoztatóbb), köszönhetően annak, hogy a tagság folyamatosan valamilyen kábítószer(ek) hatása alatt állt. Az élen az "énekes" frontemberrel, Shaun Ryderrel, aki saját bevallása szerint is az elérhető összes drogot kipróbálta fénykorában. A Happy Mondays 1993-ban szétesett, Ryder pedig gyorsan új zenekart alakított a Ruthless Rap Assassins manchesteri hiphopegyüttes mc-jével, Kermittel és néhány zenészhaverral (na és elválaszthatatlan mate-jével, Bezzel, a Happy Mondays táncos-rumbatökös hangulatfelelősével)  A díszes társaság csinált két funkos-pszichedelikus raprock-albumot (It's Great When You're Straight...Yeah - 1995, Stupid Stupid Stupid - 1997), majd csúnya véget ért, amikor 1998-ban, az aktuális turné kellős közepén Ryder sorra kirúgta a többieket, kezdve a súlyosan beteg Kermittel. A következő évben újraalakult a Happy Mondays, amely tulajdonképpen azóta is működik, Ryder és a másik biztos pont, Bez mellett ki tudja éppen milyen felállásban, a koncertezésen túl 2007-ben kijött egy stúdióalbum is, és mint a zenekarvezető az NME-nek elmondta, előbb-utóbb sor kerül a követlező lemezre, most éppen bizakodó ezzel kapcsolatban. Mint ugyanebből az interjúból kiderült, tulajdonképpen eredetileg az új Happy Mondays-album volt betervezve nála, de hűen impulzív, kiszámíthatatlan természetéhez, e helyett csinált egy új Black Grape--lemezt.

A Black Grape reaktiválása egyébként nem hirtelen jött ötlet, Ryder először 2009 táján vetette fel Kermitnek, aki akkor még nem vállalta, 2015-ben viszont, az első lemez húszéves évforduóján már benne volt a dologban, le is nyomtak egy jubileumi turnét, miután leszerződtek két dörzsölt profi, Alan McGee és Simon Fletcher menedzsment cégéhez, a Creation Managementhez. Az új lemez anyagát a sztárproducer Youth irányításával vették fel; Ryder instrukciója valami olyasmi volt, hogy "kutyuljuk össze a Beach Boys-t, a Geto Boys-t, a Bee Gees-t, és amit akarsz, aztán valami majd kisül belőle", ami tulajdonképpen izgalmasnak hangzik. Ryder bámulatos túlélő, a csodával határos módon, nem egy - durva magánéleti és egészségügyi mélypontokkal, megalázó valóságshow-szereplésekkel és alibi dj-fellépésekkel tarkított - hullámvölgyből kikecmeregve sikerült kitisztulnia, és mint mondja, most élvezi, hogy józanul mennyivel egyszerűbb az élet. Mi drukkolunk, hogy ez az állapot fennmaradjon, a július 7-én érkező Pop Voodoo című Black Grape-album nyitódala alapján Ryder nem vesztette el nyers humorát és vitriolos kiosztó képességét; az oldschool hiphopos, szaxofonnal megbolondított Everything You Know Is Wrong főleg Donald Trumpot ostorozza, de egyben világunk hamisságára is reflektál.

https://recorder.blog.hu/2017/05/08/a_black_grape_visszater_hogy_megvuduzza_a_popzenet
A Black Grape visszatér, hogy megvuduzza a popzenét
süti beállítások módosítása