Klippremier + magyarradar: Miller Fate

2017.04.29. 19:30, Frontrecorder

13226864_10204564762918823_3414080262983921730_n-1.jpg

Az elektronikus tánczene egyik - ha nem a  - legnagyobb buzz-t generáló aktuális divatirányzata a lo-fi house, ezen a vonalon mozog itthon a vizuális művészi hátterű Miller Fate. A kellő (a lo-fi house-nál szinte kötelező) iróniával felvértezett, de szerencsére művésznevét nem híres sitcom-figurák vagy számjtógépes szakkifejezések, hanem a sajátja után választó producer itt nálunk mutatja be legújabb klipjét, és egyúttal zenei alteregóját.


millerscreen.jpgIndulás: 2012-ben mertem először kitenni valamit.

Honnan: Budapest.

Tagok: Fillér Máté..

Stílus: most inkább lo-fi house, de remixekben szeretek kaladozni más (trap, speed, hiphop) irányokba.

Hatások: Mindig is szerettem azokat az előadókat, akiknek mozgóképes tevékenység is kapcsolódik a zeneihez, mint Aphex Twin, Mr. Oizo, Arca. A komolyzene, a 90-es évek úgy általában, a pop-; reklám-, film- és rajzfilmzenék mind nagyon meghatározták a zenei palettámat. Továbbá a Slagsmalsklubben, a farbwechsel-es és Lobster Theremin-es srácok, a rongyosra hallgatott lo-fi house-számok DJ Seinfeld és társaitól a YouTube-on is.

Kiadó(k): Tapes Sublimating, Cosmic Dust.

Történet: Amióta az eszemet tudom, folyamatosan ment a fejemben valami kitalált dal. Az első mikrofonos magnó olaj volt a tűzre, gátlástalanul mentek a rádióból felvett mixtape-ek és műsorok, videójátékból felvett pálya-zenék. A zongora vált a kedvenc hangszeremmé, volt is egy Bösendorfer versenyzongorám, azon tanultam három évig. De aztán a szolfézs elvette a kedvemet a klasszikus zongorázástól, így lettem félamatőr szintis fiú. A Kisképzőre jártam, ez alatt, 2007-ben kezdtem el ismerkedni a Reason-nel (az iskola énektanára, Palásti Kovács Zoltán, azaz Zoohacker ösztönzésére); zenéket raktam össze, videoremixeket készítettem (például a Szomszédokból), kísérleteztem. Az egyetem alatt (az MKE intermédia szakára jártam), 2010-ben megalapítottuk barátaimmal az X-Menz nevű trash-zenekart, később Szurcsik Erikával kiegészülve díjat nyertünk a RoHAM Trash Fesztiválján. Ezalatt nekifogtam egy saját identitás megalkotásának, és mindenféle vicces videoremix után kezdett jobban kirajzolódni a Miller Fate-karakter. A kezdőbetűcserés, angolosított nevet a barátaimtól kaptam, a 2014-es Frangulint tekintem az első kiforrottabb Miller Fate trekknek, klipet is készítettem hozzá, ami aztán szerepelt az első Klipszemlén. Sajnos a fő tevékenységem mellett (vágás/animáció rendezés) a zenei projektekre csak elszórtan szokott energia jutni, folyamatosan tervben van, hogy összerakjak végre egy EP-t.

Megjelenések  Az első hivatalosan megjelent számom a Patka, ami a Tapes Sublimating kiadó 2016-os válogatásán szerepelt. Ugyancsak 2016-ban készítettem egy hivatalos remixet Yvein Monq-nak. és legutóbb 2017 februárjában, a Cosmic Dust 3-as számú válogatásán jött ki egy saját zeném. A korábbi dolgaim fent vannak a Soundcloudomon.

Küldetés: inspirálni, megmozgatni, felemelni.

Jövőkép:  A jövőképem egy saját stúdió, ahol elektronikus és filmzenék készülnek, egy szobával arrébb pedig videóklipek.

Mellékprojektek: Csinálok alkalmazott zenéket (a Tabán mozi függönyfilmjéhez, diplomamunkához Bali népi motívumokből, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi jelentéséhez, amit animáltam is). Az Uffalo Steez-zel hamarosan kijön egy közös számunk.

Szexepil: farkasfog.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az első Magyar Klipszemle shortlistje és a Tapes Sublimating kazettás kiadás.


Miller Fate új száma az egyenesen a táncteret megcélzó Fiber, melynek videóját ő maga fényképezte, vágta, rendezte.A klip a telefonommal készült, és egy szilveszteri partykellék inspirálta" - meséli. "Egy száloptikás asztali dísszel vettünk fel poénból lassított felvételeket, aztán erre fűztem fel magát a klipet. Azzal kisérleteztem, hogy hogyan tudom a készülékemet, mint kamerát használni, macro lassított felvételekkel a gagyit eye candy giccsbe átfordítani, megidézni a 90-es évek analóg effektjeinek képi világát és mindezt végül emberi figurákkal, taktilitással vegyítve ábrázolni." Miller Fate legközelebb május 2-án csekkolható a LÄRM-ben (Facebook-esemény), az új videója rögtön itt alább:

 

nyitókép: MADE by MATE

https://recorder.blog.hu/2017/04/29/klippremier_magyarradar_miller_fate
Klippremier + magyarradar: Miller Fate
süti beállítások módosítása