Lemezpremier! Tamirel: In Acoustic Session From The Rose Hill Studios

2017.04.14. 16:55, rerecorder

tamirel_ny.jpg

A gitáros-énekes Riba Gergely által alapított, a zenekar jelenlegi felállását tavaly nyáron elnyert Tamirel a Pink Floyd nyomvonalán haladó art-, psych-, progrockzenekar idén jelenteti meg debütáló albumát You And The World címmel. A lemez Somedays című nyitódalához nemrég mutattuk be a nosztalgikus videót, de az anyag szeptemberi megjelenése előtt egy szokatlan anyag is napvilágot lát most. Az igazi lemezanyag "picit bootleg, picit élő" előfutára. 

tamirel.jpg

Ahogy a zenekarvezető, Riba Gergely mesélte a Recordernek: „az In Acoustic Session From The Rose Hill Studios bár a Tamirel zenekar első nagylemeze, picit mégsem az. Picit bootleg, picit élő, picit előfutára az „igazi nagylemeznek”, de mégis egy teljes nagylemeznyi egységet alkot. Az album tartalmilag nem más, mint a 2017. szeptemberében megjelenő, két éve készülő You And The World lemez számainak zöme akusztikus verzióban. Anno Dénes Ádám Pete kezei alatt kezdtük rögzíteni a lemezt egy nagyon furcsa helyen, Budán a Magyar Nemzeti Filmarchívum egyik épületében. A komplexum abszolút a régi időket idéző, mostanra lepukkant, pusztulásra ítélt épületegyüttes, mégis a budai erdők közelsége hihetetlenül megkapóvá varázsolja. Tipikus példája a természet visszaveszi, ami az övé című jelenségnek. Egyik nap például tengernyi friss vaddisznó túrás fogadott bennünket a stúdió ajtajától öt méterre, nagyon abszurd látvány volt.”

Hogy tehát miért született egy elő-lemez a rendes stúdióalbum elé? „Kicsit több, mint két éve kezdődtek tehát a You And The World lemez felvételei. Szokatlan és nem túl előnyös stúdiózási húzás volt, hogy az akusztikus gitárokat rögzítettük először ebben a budai, regényesen csak ’Rose Hill’-nek emlegetett kis stúdióban. Mostanra ezek a számok a hangszerelés által teljesen más jelleget öltenek, mint amilyenre anno egyszál akusztikus gitáron megírták őket. A különbség az új lemezt hallgatva egyértelműen hallható, ha összehasonlítjuk a nemrégiben megjelent single-el, a klipes Somedays-zel. Úgy éreztem, hogy a mostanra készre kevert, hangszerelt számok nem adják vissza az akkori egyszálgitáros feelinget, ezért nemrég felvetettem Pete-nek, hogy a You And The World akusztikus sávjait felhasználva, nincs-e kedve megkeverni egy fake akusztikus koncertlemezt, a régi MTV Unplugged-ok mintájára? Milyen poén volna, gondoltam, aztán persze egyből rávágta, hogy NEM. De végül konszenzusra jutva mégis megszületett valami akusztikus, ami bár nem élő, de mégis azt a hatást kelti, mintha visszacsöppentünk volna a 90-es évekbeli unplugged-sessionok világába.

És, hogy milyen lett a lemez a frontember szerint? „Az In Acoustic Session From The Rose Hill Studios sokkal egyszerűbb és esendőbb, mint a szeptemberben megjelenő You And The World, de azt gondolom, van benne valami letisztult őserő. A lemez érdekessége még, hogy minden szám között egy-egy már elhalálozott, a Tamirel zenéjére nagy hatást gyakorolt zenészlegenda mesél nekünk valamit saját érzelmeiről, dilemmáiról és inspirációjáról, egyszóval a zenész mozgatórugójáról. A Nagy Öregek a lemezen olyan problémakörökbe mennek bele, melyekbe én is, és szerintem a legtöbb elhivatott arc szintén belefut, vagy legalábbis ismerőseknek csenghetnek ezek a gondolatok.”


és akkor a szokatlan debütlemez: 


Facebook: www.facebook.com/tamirelmusic/
YouTube: https://www.youtube.com/SoldierOfTheNature/

https://recorder.blog.hu/2017/04/14/lemezpremier_tamirel_in_acoustic_session_from_the_rose_hill_studios
Lemezpremier! Tamirel: In Acoustic Session From The Rose Hill Studios
süti beállítások módosítása