Klippremier! Tamirel: Somedays

2017.03.20. 11:00, Frontrecorder

tamirel.jpg

A gitáros-énekes Riba Gergely által alapított, a Pink Floyd nyomvonalán haladó Tamirel art-/psych-/progrock zenekar idén jelenteti meg debütáló albumát You And The World címmel. A konceptlemez a depressziós állapotot követi végig az abból való kitörésig, az album nyitódala a Somedays, melyhez megkapó, nosztalgikus-szomorkás hangulatba ringató klip készült a zenekarvezető gyerekkori családi videóiból.

tamirel_promo.jpgA Tamirel Riba Gergely egyszemélyes projektjeként indult 2010-ben,majd különböző stációk (duó- és triófelállás) után végül tavaly nyáron nyert tényleges zenekari formát (az alapító mellett a tagok: Kovács Botond - gitárok, Kriffel Dániel – basszusgitár, David Page – dob, Suplicz Emőke és Balogh Berni – vokál). Közben - 2014-től - készült a Tamirel bemutatkozó albuma, melyen nagyrészt még session zenészek játszanak (a jelenlegi zenekar a demófelvételek keverése után állt össze), vendégként pedig közreműködik az Óperentzia két tagja, Domokos Tibor billentyűs és Bánházi Gábor dobos, valamint Nagy János (Afronauta) ütőhangszeres  és Hegyaljai-Boros Zoltán (Zedmind, Reason) basszusgitáros. Az idén megjelenő You And The World koncepciója zeneileg és szövegileg is végigköveti azt a folyamatot, ahogy az egyén kikerül egy mély depressziós állapotból.és képes boldogságot lelni az élet adta egyszerű örömökben. A lemez első dala a Somedays, mely egyben Riba Gergely első saját szerzeménye, a felvétel különlegessége pedig, hogy a keverése 100%-ban napenergia felhasználásával történt.

A dalról és a hozzá készült házivideós klipről meséljen a Tamirel vezetője: "Azt hiszem, 2009-ben írtam a Somedays-r, de az biztos, hogy ez volt a legelső Tamirel-szám. A témája nemes egyszerűséggel az elmúlás. Nem nagyon motivált abban az időben semmi, depresszióval küzdöttem. Mint a legtöbb srác, aki tinédzserként ott áll a felnőtté válás kellemetlen határán, beragadva az álmok és a vélt valóság horizontján, nekem sem volt fogalmam róla, hogy mit kezdjek magammal... Emlékszem, bárkinek eljátszottam a dalt, mindenki azt mondta, 'szép-szép, de szörnyen szomorú'. Mivel akkoriban és még nagyon sokáig csak 'szomorú' zenéket hallgattam, bóknak vettem, de jóval később, a lemezfelvételek alatt, a hangszerelést követően érdekesmód elillant belőle az az elemi negatív hangulat.  A klipet tavaly nyáron rögzítettük Trajtler Barna barátommal. Valójában körülbelül ettől az időszaktól tekinthetünk a Tamirelre, mint létező/aktív együttes, hiszen nagyszerű zenészek csatlakoztak a formációhoz az elmúlt kicsit kevesebb mint egy évben, akik mostanra barátokká avanzsálódtak. Otthon találtam meg a gyerekkoromból származó videofelvételeket, amik jó alapot nyújtottak ahhoz a hangulathoz és problémakörhöz, amit a szám képvisel. Adott volt a család régi nyaralója, mint helyszín, ami nem sokat változott negyed évszázad alatt. Lementünk, felvettünk pár vágóképet ugyanott, és hasonló beállításokból, mint amiket édesapám huszonöt éve a Sony kazettás kamerával rögzített, hogy megőrizzen gyereknek. A klip elég személyes hangvételűre sikeredett, de így passzol jól egymáshoz zene és kép."

Íme, a Tamirel Somedays első, a zene melankóliáját cuki kisgyerekes képekkel ellenpontozó majdhogynem privát videója:




A Tamirel a bemutatkozó album előtt tervez kiadni egy akusztikus EP-t, amely a nagylemez felvételeinek első, 2014-es session-jeit örökíti meg. A zenekar élőben legközelebb április 5-én a Kuplungban.látható-hallható (Facebook-esemény), az érkező lemezbe itt lehet belehallgatni:


fotó: Demeczky Mihály - mdemeczky.com

https://recorder.blog.hu/2017/03/20/klippremier_tamirel_somedays
Klippremier! Tamirel: Somedays
süti beállítások módosítása