Lemeztáska – Sena

2017.04.06. 16:14, Frontrecorder

sena2017.jpg

Négy év után jelentkezett új szólólemezzel az Irie Maffia énekesnője, Sena, aki maga írta és hangszerelte a Feathers dalait. Az élő megszólalású – kísérőzenekarával a stúdióban élőben feljátszott –, változatos, ámde határozottan dzsessz/afrodzsessz-behatású, az előzőnél is mélyebb és spirituálisabb albumot saját madártoll gyűjteménye ihlette, mi pedig itt összeállítottuk az őt inspiráló zenék, zenei élmények tárát.

Gyermekkorod meghatározó zenéje

Tracy Chapman
, Sting és a Police, Bob Marley... ezeket sokat hallgattuk a kocsiban anyámmal, iskolába menet vagy az országúton. Mindig bent voltak az autóban.




Első lemez, amit saját pénzből vettél

Mivel én vagyok a legkisebb a családban, mindig a többiektől kaptam vagy vettem kölcsön zenéket. Talán egy Alanis Morissette-cd volt? Nem vagyok benne biztos.


Zene, ami zenélésre inspirált

Bob Marley összes lemezét hallgattam, és közben elképzeltem, hogy vokalista vagyok. Illetve Tina Turner – szerettem volna úgy énekelni, mint ő.


Hatások a pályád indulásakor

Sok hiphopot hallgattam az elején. amikor a Gimmeshot Crew-val voltam; mindenféle amerikai, francia, angol hiphopot.




Meghatározó koncertélmény


Zap Mama a Szigeten néhány évvel ezelőtt, majd a MOM Kulturális Központban. Imádom azt a nőt. Lemezen és élőben is iszonyat jó előadó és énekes, jó színpadi megjelenése van, erős, határozott személyiség.




Kedvenc magyar lemez


Süsü, a sárkány. Megvolt gyerekkoromban bakeliten, imádtam hallgatni. És a mai napig nagyon szeretem.


Kedvenc magyar dal

Ádám, szépen kérem (Ádámnak Éva kell  - a szerk.). Nagyanyámtól hallottam, gyorsan meg is tanultam, és sokat énekeltük együtt.




Kedvenc Irie Maffia-dal


Ez mindig változik. Van, amit nagyon szeretek előadni (Bloodshot Eyes, Johnny No Walker, Here Come The Girls), van, amit jobban szeretek hallgatni (What's My Name, Elephant Bones, Busaman), és van, amire bulizni szeretek (Grenada, Easy As 123,), mindig más.


Kedvenc rocklemez

Lenny Kravitz: Mama Said. Egy jó barátomtól kaptam, és rongyosra hallgattam egy barátnőmmel. Az összes szöveget tudom.


Kedvenc soullemez

Nina Simone-összes. Számomra Nina Simone mélysége utolérhetetlen: a szövegei, a hang tónusa, minden libabőrt okoz nálam.




Kedvenc hiphoplemez


The Fugees: The Score. Emlékszem, amikor megjelent, apám járt Amerikába, és ezt kértem tőle. Kevés lemezt hallgattam annyiszor, mint ezt. Az összes szöveget, dallamot megtanultuk a barátaimmal, a mai napig kedvenc maradt.


Kedvenc reggae/dancehall lemez

Bob Marley: Natty Dread. Ez anyámnak megvan bakeliten. Nagyon sokat hallgattam. Persze itt akár Bob Marley többi lemezét is mondhatnám. A basszustémák, a szövegek, a hangja... a mai napig sokat hallgatom, sőt, a címadó dalt sokszor éneklem altatóként a lányomnak.




Kedvenc lemez női előadótól


Zap Mama-összes. Az esküvőmön is Zap Mamára vonultam be a barátnőimmel. Nekem a nőiesség, játékosság, érzelem, az Zap Mama.


Kedvenc versmegzenésítés

W.H.: Shakespeare Sonnet 60. Mivel ezzel a zenekarral kerültem először kapcsolatba versmegzenésítéssel. Mélyen bele tudtam merülni és nagyon megszerettem Shakespeare szonettjeit. Az összes zseniális, és szerintem a mi verzióink a legjobbak, hehehe.




Kedvenc ghánai lemez


A Ghana Soundz, ami egy négylemezes válogatas Ghána legjobbjaitól. Az Oscar Sulley And The Uhuru Dance Band az egyik kedvencem erről, de az egész hamisítatlanul cool és afro. Táncoltató, jókedvcsináló lemez.




SENA ÉS FÉRJE, ELO KEDVENC GHÁNAI POPDALAI.


Kedvenc gyereklemez


Rutkai Bori Banda: Sárkányjárgány. Lányommal imádjuk, koncerten is voltunk többször. Nagyon jók a szövegek, csodásak a ritmikák és a dallamok – nagyon kedves lemez ez.




Kedvenc dal, amit a gyermekednek énekelsz

Bobby McFerrin
: Don’t Worry Be Happy. Egyszer ez jutott eszembe fektetéskor, és annyira megtetszett neki, hogy most már kéri magától. Persze a videót is megnéztük.


Minden idők legjobb lemeze

Waaaaaaaa::: Nem tudom. Ez egy nehéz kérdés, annyi mindent szeretek, hogy nincs egyetlen lemez, amit ki tudnék így emelni.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Vivalditól A négy évszak... és alapvetően minden, ami klasszikus zene. Nagyon szeretem autóban halgatni, vagy otthon takarítás közben, a konyhában. Anyám miatt szerettem meg, és mindig ő jut eszembe a klasszikus zenéről.


Bűnös zenei örömöd

Nyálas r&b a 90-es évekből. Én ugye Ghánában nőttem fel, a 80-as, 90-es években, és dübörgött a rádióból délután a Boyz II Men, Aaliyah, Whitney Houston, a Dru Hill, Maxwell, D'Angelo... istenem, de imádom a szerelmes cool fiúkat!




Dal, amit már nem bírsz meghallgatni


Az Aqua Barbie Girljétől konkrétan rosszul vagyok.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Eeeerrrrmmmmmm... nem tudom... Whitney Houstontól az I'm Every Woman hahahaha (ez eredetileg ugye Chaka Khan-diszkósláger - a szerk.).




Hatások az új lemez előtt

Igazából nagyjából három éven át csak a saját dolgaimat hallgattam, próbáltam csak a saját világomban lenni, és emiatt nem is hallgattam mást.


Zene, amitől boldog leszel

Húúú, ez teljesen a helyzettől függ. Mindenevő vagyok. ugyanúgy fel tud dobni egy Britney Spears/Rihanna, vagy egy Beastie Boys/Kendrick Lamar, vagy egy Billie Holiday/Aretha Franklin... bármi működhet.


Legjobb zene romantikázáshoz

Szexi nyálas r&b/soul.


Legjobb zene szexhez

Modern hiphop. Jók a lüktetések...


Legjobb zene szívfájdalomra

Blues és szomorú asszonyok.


Zene, ami elgondolkodtat

Kendrick Lamar. Miket el nem mond! Szuper szófordulatok, hulla profi rap.



Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Női előadók. A sejtelmesség és érzelmesség ideje az este, és ezt a nők tudják a legjobban.


Kedvenc zene utazáshoz

Trombone Shorty, illetve fúvos dolgok. szeretem dúdolni utánuk.




Kedvenc bulizene

Rap, funk,hiphop, pop, és shuffle all in playlist, hadd legyen meglepetés!.


Kedvenc nyugizene

Klasszikus zene.


Kedvenc zene esős napokhoz

Reggae.


Kedvenc nyári zene

Modern hiphop.


Sena zenekarával április 7-én, pénteken este mutatja be új albumának anyagát élőben az A38-on (Facebook-esemény), alább pedig végighallgatható a nagyszerű Feathers


a májusi Budapest Folk Festen is fellépő Sena így örült saját friss lemezének, amikor az megérkezett vinylen: 

https://recorder.blog.hu/2017/04/06/lemeztaska_sena
Lemeztáska – Sena
süti beállítások módosítása