A legjobb ghánai popdalok ELO és Sena szerint

2016.04.01. 13:30, Frontrecorder

senaelo_1.jpg

Az Irie Maffia zenészpárja, Sena Dagadu és férje, Élő Márton (ELO) rendszeresen járnak vissza az énekesnő szülőhazájába, Ghánába. Idén év elején két hónapot töltöttek ott január és március között, és ezúttal a család mellett bőséges időt szenteltek a helyi zenei színtérrel való kapcsolatuk ápolásának: a befutni látszó Sena koncertezett, ELO dj-zett és forgatott egy klipet a ghánai MC-producer M3NSA-val közös afro-tánczenei projektje, a RedRed politikai töltetű dalához. Nekünk most az örök kedvenc ghánai popdalaikat válogatták össze.

"Sena egy tavalyi dalának köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert, ennek hozományaként volt négy nagyon sikeres koncertje, ezekből kettőnek az accrai Alliance Française adott otthont, és egy paradicsomi környezetben rendezett független fesztivál, az Asa Bako volt a másik helyszín. Ez egy a dzsungelben szervezett rave volt körülbelül 1000 fős közönséggel, ez volt a legkomolyabb buli, ahol Sena és a RedRed is fellépett. A koncertek mellett vettünk fel közös számot E.L.-lel, valamint forgattunk két videoklipet. Én sem voltam tétlen, dj-ként négy-öt különböző ghánai klubban játszottam" - foglalja össze idei ghánai látogatásuk zenei történéseit ELO.
A zenész-producer a Senával közös sorrend nélküli ghánai pop top 10-hez pedig annyit fűzött hozzá, "nehéz egy ilyen színes zenei kultúrájú helyről tíz számot összeválogatni, főleg ha nem csak a múlt héten megjelent dalok közül kell válogatni".


Kofi Kinaata: Susuka

Sena kedvenc száma volt az idei utunkon. Nagy sláger, folyamatosan ez szólt a rádióból, igy szerettük meg. Ötvözi a klasszikus highlife és a modern afrobeat elemeit.




VVIP feat. Sena Dagadu: Skolom

Szűkebb accrai hipszter körökben eddig is nagy respektje volt Senának Ghánában, viszont ezzel a számmal tavaly országos ismeretségre tett szert. A legeldugottabb kis halászfaluban is utánunk kiabálták hogy HORORORORO, HORORORO YA, mire mi: MAKE YOU ENTA SKOLOM. A videoklip forgatása is kellemes emlék marad




E.L.: Obuu Mo

Minden idők egyik legjobb azonto száma. 2012-ben volt hatalmas sláger, azóta is megunhatatlan.


HOGY MI AZ AZONTO? GYORSTALPALÓ ITT. 



E.L. feat Sarkodie: U Go Kill Me

Ha már E.L. és azonto, hát ez a szám indította be az azonto-lázat 2011-ben. Személyes kedvencem, a mai napig minden buli kötelező darabja.




Pappy Kojo: Awo'a

Pappy Kojo a ghánai Halott Pénz, egy-két két év alatt letarolta a hiphop-szcéna összes babérját, fellépésein extázisban őrjöng a fiatalság. a SWAG és YOLO ghánai helytartója. A beatet pedig Kuvie csinálta, aki jelenleg a legérdekesebb ghánai producer, mesterien ötvözi a trapet a helyi zenékkel 




FOKN Bois: Gimme Pinch

Nem lehet ghánai top 10-ről beszélni a FOKN Bois nélkül (akikkel ELO csinált egy EP-t 2011-ben - a szerk.). Tapasztalataim szerint a helyi közönség erre a számra őrül meg a legjobban.




Shatta Wale feat. Sarkodie: Dancehall Commando

2014-15 a dancehall évei voltak Ghánában, a jamaicai műfaj helyi képviselői hatalmas népszerűségre tettek szert, az utóbbi évek kétség kívül legnépszerűbb előadója pedig Shatta Wale volt.




Guru: Alkayida

Guru megkerülhetetlen alakja a ghánai popnak. Az azonto-őrületben is fontos szerepet játszott, de az azt követő táncőrület, az alkayida is az ő nevéhez fűződik. 2014 óta ez a tánc vette át a stafétát és az azonto mellett ezt látni a legtöbbet a ghánai tánctereken.




Pat Thomas & Kwashibu Area Band: Gyae Su

Ha klasszikus highlife, akkor egyértelműen Pat Thomas és zenekarának évei jöttek el. Massziv európa turné vár rájuk a tavalyi budapesti Womexen adott zseniális koncertjük után. A Kwashibu Band pedig Ghána egyik legprofibb zenekara. Volt szerencsém a studiójukban kis időt eltölteni és felvételeket is késziteni velük




Reggie Rockstone feat. KK Fosu: AHH

Reggie a modern ghánai popzene, a hiplife nagypapája, a kilencvenes évek legnagyobb ghánai sztárja, Sena helyi mentora. Hatalmas forma, aki minden szálat a kezében tart. Bárki hiresség érkezik Ghánba (legyen az Idris Elba, Beenie Man, Wyclef Jean vagy Morgan Heritage), biztosan Reggie klubjában fognak kikötni, hogy újabb történetekkel gazdagítsák az öreg anekdota-gyűjteményét. Ezt a számot is, mint Reggie több albumát a RedRed ghánai fele, M3NSA producerelte.




Aki arra kíváncsi, mik a legnagyobb slágerek 2016-ban Ghánában, az hallgassa meg ELO mixét, alább pedig a RedRed How Ghána politikai helyzetét kritizáló How Far című dalának klipje:

https://recorder.blog.hu/2016/04/01/a_legjobb_ghanai_popdalok_elo_es_sena_szerint
A legjobb ghánai popdalok ELO és Sena szerint
süti beállítások módosítása