Hősködő hőskor a magyar hiphopban – Megasound System-retrospektív

2017.03.15. 10:48, rerecorder

mss_klip_banda.jpg

„Pofádba egy gázspray, nyakadon egy kés / hasadon egy pisztoly... ez Pécs!” Az álmos megyeszékhely nyilván soha nem volt ilyen vad hely, még a zűrös kilencvenes években sem. Kizárólag három, a gengszterrapre rákapó helyi fiatal által kitalált világban: ők voltak a mára legendássá vált Megasound System, akik bár elég ügyetlenül és naivan, mégis elindítottak valami újat a magyar rapben. A 49. Recorder magazin Pécs & pop fókusztémájának hiphoptörténeti cikke következik.

Dope-T, Grime Ace és Dr Mammut baljós sufnialapokra szövegeltek, hát, mondjuk úgy, meglehetősen kiforratlan technikával. Viszont annál nagyobb, az amerikai példaképektől eltanult magabiztossággal:

“Az éjszakák Pécsen mindig mozgalmasak / főleg, ha este a sörhöz nem vagyunk irgalmasak / Dope, Ace és Mammut, bedönt 5-6 korsót / ezután egy-két húgyagyú megrendelheti a koporsót!”

uj_sportok.jpgAz ilyen sorok egyáltalán nem lógnak ki a fájóan rövid MSS-életműből, pedig ezek nem csak akkor viccesek, ha bő ruhákba öltözött kisvárosi magyar fiatalok adják elő mutáló hangon, hanem termetes négerek szájából is megmosolyogtató macsóságok. Persze 1993-ban, amikor kijött a MSS Új Sportok lemeze (ami előtt követhetetlen számú demó és egy kvázi hivatalos megjelenés is közkézen forgott), akkor nem lehetett rögtön csekkolni YouTube-on, hogy kik ezek az arcok, csak a másolt kazik jártak kézről kézre. Most persze már egy perc megtalálni azt a klipet, amiben sovány, ártalmatlan gyerekek ugrálnak Pécsen kapucnis pulóverekben és elégetnek egy lemezjátszót. Kőkemény.

A hiphopnak ebben a húsz-huszonöt évvel ezelőtti hőskorában, akiket érdekelt Magyarországon ez a friss stílus, az rákapott minden hazai dologra. Hiába voltak ezek kezdetlegesek és amatőrök, hamar jelentős szubkultúra nőtt ki belőlük. A MSS-nek pedig igazi kultusza lett, ami egyrészt adódik a dolog novelty jellegéből, az újszerűségükből és abból a bénán káromkodós, fiúöltözős bunkózásból, amihez elég egyszer végigröhögni a Kanos vagyok című opuszt (a miami bass-es, szexista 2 Live Crew nyilván nagyban hatott rájuk). A MSS sikere kitermelte az ellendrukkereket is, amiből akkora dissek és beefek lettek, hogy Mr. Busta is csak tátott szájjal jegyzetelhetett kölyökkorában. A szintén pécsi Dr. Antekirt és Pirx Kapitány lopott alapokra mondta fel „első kibaszott albumát.” Az 1995-ös 18 perces anyag egy „hadüzenet” a metálosoknak és a MSS-nek:

„Megöllek, szétbaszlak, te rohadt szemét / ha nem hallgatsz rappet, hanem metál zenét / Omen, Pokolgép, Ossian, Kreator / a sok hülye metálos a koncerten csápol”

A duó végig ilyen kemény és az is kiderül, hogy „szétbasszák” mindenkinek a fejét, kurvákat futtatnak és a pécsi alvilág megkérdőjelezhetetlen urai. A maroknyi pécsi gengszter erre valószínűleg nem így emlékszik. A „lemez”, olyan mint egy béna Bëlga, csakhogy komolyan gondolják, amitől persze még viccesebb. A MSS másik nagy ellenfele a Pécshez közeli szekszárdi csapat, a mára szintén kultikus Sírásók. Ők a nyögdécselős Ooh, aah-val és az Aah bébivel írták be magukat a magyar rap nagykönyvébe. De amiért most idekívánkoznak, az a MSS-nek szentelt számuk, amiben a három pécsi rappert változatos szexuális helyzetekben képzelik el és még változatosabb kivégzési módokkal kecsegtetik őket.

klip.jpg


A Fila Rap Jam előtti hősidőkről csodálatos beszámolókat és visszaemlékezéseket lehet olvasni mindenféle obskúrus fórumokon. Ezekben az az érdekes, hogy mennyire szétszórtan alakultak rapcsapatok az országban, mindenféle kisvárosokban. Az itt-ott ritkán rendezett bulikra pedig csapatosan vonatoztak, akik rákaptak a hiphopra, főleg a Yo! MTV Raps tévéműsornak köszönhetően. A Szárcsa, a Fekete Koktél, az SDO, a JFK, az Intelligens Rapperek és a többiek elég szűk kört érdekeltek, a MSS kétes hírnevének nem értek a nyomába, de a magukat komolyan vevő arcok között ezek mentek inkább. Ezek a zenék a szájhagyomány mellett olyan alternatív módokon terjedtek, mint a Raptér című fanzine, valamint a műfajra rákapó dj-k és lemezboltok által. Megkerülhetetlen itt megemlíteni Györemix!-et, aki Syndicate nevű, a budapesti Harminckettesek terén nyitott boltjában másolta a kazettákat, miközben hosszú éveken át a hiphopbulik állandó szereplője volt. Aztán a kilencvenes évek közepén jött az Animal Cannibals, majd a Kartel, később a Fekete Vonat és áttört minden gát. Az undergroundban viszont még egy jó darabig tovább működtek ezek a korai formációk.


HIPHOP ÉS VIDÉKE: A VIDÉKI ÉS KORAI HIPHOPFORMÁCIÓKAT EBBEN A CIKKBEN TÁLALJUK.

A MSS viszont eltűnt, arról sincs emlék, hogy egyáltalán valaha felléptek volna. Mindenesetre a pécsi srácok hatása a magyar tudatalattira és a káromkodós pszeudo-gengszter hiphopra megkérdőjelezhetetlen. Köszönjük, kibaszott Megasound System!

Kálmán Attila

A 20 LEGJOBB MAGYAR HIPHOP LEMEZ SZERINTÜNK - KÖZTE A MEGASOUND SYSTEM.


a lemezjátszóégetős MSS-klip: 


a teljes Új sportok album: 

https://recorder.blog.hu/2017/03/15/hoskodo_hoskor_a_magyar_hiphopban_megasound_system-retrospektiv
Hősködő hőskor a magyar hiphopban – Megasound System-retrospektív
süti beállítások módosítása