És tényleg visszatért a Fleet Foxes – egy kilencperces, epikus dalfolyammal

2017.03.08. 09:08, rerecorder

fleet_foxes.jpg

Ahogyan azt alig egy hete, a szaporodó hírek, koncertdátumok, a készülő dalokat ért hatások playlistje apropóján megírtuk, a Fleet Foxes-visszatérés egészen közel került, annyira, hogy majd hat év után most megjelent a nyáron érkező harmadik LP-t beharangozó első dal, a kilencperces Third Of May / Ōdaigahara.

crack-up_fleet_foxes.jpgA Fleet Foxes 2008-as berobbanása egészen új lendületet adott az indiefolk stílusnak, a 2011-es második album (Helplessness Blues) után azonban eltűnt a nagyhatású és igen népszerű zenekar. Mondani sem kell, hogy hat év alatt mennyi minden változott. A szextett frontembere, Robin Pecknold például újra egyetemista lett, a New York-i Columbián tanult évekig. Aztán a Fleet Foxes 2012-ben kilépett dobosa, Joshua Tillman Father John Misty néven az egyik legbefutottabb dalszerző-énekes lett, neki is hamarosan érkezik az új albuma. Továbbá az olyan, Fleet Foxes nyomán indult indiefolk-zenekarok, mint a Mumford & Sons vagy a Lumineers arénatöltő sztárzenekarok lettek – és velük a stílus is kommercializálódott.

Most azonban tényleg visszatér a seattle-i gyökerű formáció, azonban a június 16-án megjelenő, tizenegy számos, 55 perces Crack-Up című harmadik album már nem a seattle-i Sub Pop kiadónál, hanem a Nonesuch-nál érkezik. A lemez produceri munkálatait a frontember és Skyler Skjelset gitáros végezte (kettejük barátságáról szól a visszatérő dal is), keverést az eddigi albumokon már jól bevált Phil Ek producer, a lemezborítón Hiroshi Hamaya fotója szerepel, a korong címét pedig részben egy F. Scott Fitzgerald esszé inspirálta. Az énekes-gitáros Pecknold 2015-2016 során elszórt szólódalai egy későbbi szólólemezt előlegeztek meg, mint a Pitchfork friss interjújából kiderül, ezen a frontember már régóta dolgozik, párhuzamosan a már most formálódó, negyedik Fleet Foxes-anyaggal. De előtte még a júniusban érkező harmadikkal fog turnézni a zenekar, a már bejelentett koncertek mellett megosztottak néhány észak-amerikai turnédátumot, és azt is, hogy ezeken a Beach House és az Animal Collective lesznek a vendégek.

Third Of May / Ōdaigahara című beharangozó dal abból a fajtából van, amelyik szuperizgatottá teszi a zenekar rajongóit, hiszen a jól felismerhető védjegyek a legjobb formában térnek vissza, de egyúttal bátor továbblépés is jellemzi a dalt. Lazán alkalmas arra, hogy új hallgatókat nyerjen meg az együttesnek, meg persze arra is, hogy az időközben felnőtt generációnak megmutassa ki az úr az indiefolk házában. A kilencperces, zongorás-elektromos gitáros, szimfonikus szerzemény építkezése azért annyira nem éles váltás, mint a tavalyi elektronikus Bon Iver-visszatérés, de kétségtelenül grandiózus hallgatnivaló és több mint jó előjel a nyári LP elé.

és akkor a friss dal, szövegvideóval: 


a Crack-Up dallistája: 

01 I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
02 Cassius, -
03 - Naiads, Cassadies
04 Kept Woman
05 Third of May / Ōdaigahara
06 If You Need To, Keep Time on Me
07 Mearcstapa
08 On Another Ocean (January / June)
09 Fool’s Errand
10 I Should See Memphis
11 Crack-Up

Címkék: fleet foxes
https://recorder.blog.hu/2017/03/08/es_tenyleg_visszatert_a_fleet_foxes_egy_kilencperces_epikus_dalfolyammal
És tényleg visszatért a Fleet Foxes – egy kilencperces, epikus dalfolyammal
süti beállítások módosítása