EP-premier! DJ Bootsie: Ég

2016.12.14. 13:00, rerecorder

eg_digital_cover_14oox14oo.jpg

DJ Bootsie Az Árral Szemben nevű legendás kilencvenes évekbeli magyar hiphopformáció után Yonderboi és Zagar dj-pultjaiból kinőve hozta létre saját szólóprodukcióját. Első lemeze (The Silent Partner, 2004) a downtempo legjobb hazai alkotásai közé tartozik, a második album (Holidays In The Shade, 2009) viszont már a nagynevű BBE kiadónál jött ki, akárcsak a tavalyi In Solem Verti című, eddigi legszemélyesebb harmadik. Bootsie ezúttal gyorsan érkezett a folytatással, az Ég című négyszámos EP-vel, amiből már mutattunk ízelítőt, de mos itt a teljes kiadvány. Premier!

dsc_0574_1.JPGAz Ég EP ma, december 14-én jelent meg digitálisan és cd-n a Mamazone Records kiadásában. Bootsie az eddigi nagylemezanyagok után ezúttal kisebb történetekben gondolkodott és az idén készült dalaiból válogatott négyet a kiadványra. „Az eddigi nagylemezek után kis sztorikban gondolkodtam, és így alakult ki ez az EP. Hét-nyolc számból "sorsoltam" ki ezt a négyet” - meséli producer-dalszerző-dj.

Akárcsak a tavalyi album, úgy az Ég EP is a Bootsie-friss hangzásokat hozza közös nevezőre a megszokott, régebbi stílussal. Hiphop, bass, trap, techno, ambient, valamint filmzenei hangminták alkotnak egymással harmonikus elegyet. Az In Solem Verti a felnőtté érés nagylemeze volt, az Ég EP pedig annak egyenes ági folytatása, továbbgondolása és elmélyítése. A tömény anyag az érzelmek széles spektrumát járja be. Elmélyülésre sarkalló spirituális hangulat uralkodik rajta, és szinte észrevétlenül képes a zord matematikából egyszer csak felemelő szépségűvé válni.

Abendland: A nyitószám kíméletlen alapja, az arra rátolt szellős szintifelhők, valamint a nem evilági hangulatú kiállások szinte teljesen váratlanul fordulnak át csendes, éteri szépségbe, mint amikor a sötét és borús felhők egyszer csak megadják magukat a mindent elöntő napsütésnek.

Mistry Bank: A Brian Eno-hangmintát (Force Marker) felhasználó szám az Abendland keménységét viszi és bogozza tovább egészen a végletekig. Itt már nincs helye a napsütésnek, és mielőtt végleg beleőrülnénk a könyörtelenül fokozódó feszültségbe, kegyelmet kapunk egy hosszan elnyújtott kegyelemdöfés formájában.

Maradj még: Szomorú szenvedély uralja a számot. A melankolikus-minimalista zongorát és Djivan Gasparyan-hangminta formájában beidézett körlégzéses duduk-játékát időnként csattogó dobalap töri meg, mert se fájdalom, se bánat nincs dinamizmus nélkül. Aztán a kettő egybeér, mi pedig megérkezünk valamiféle megnyugvásba.

Ég: A címadó szám azonnal magához ölel, melegben tart és akkor is szeret, ha te nem szereted. De olyan meg nem létezik. Ritka pillanatot idéz a szám: mintha belesnénk az angyalok hálószobájába.

Gazdag, vastagon rétegzett elektronika szól tehát a friss EP-én, aminek címadó dala az eddigi életmű talán legjobbja.

az anyagot Bootsie december 27-én a Trafóban élőben is bemutatja, Facebook-eseményoldal


és akkor az Ég című remek, finom árnyalással erotikus borítójú EP: 


BOOTSIE FILMZENÉT IS KÉSZÍTETT MÁR, ITT LEHET MEGHALLGATNI A BUÉK-ANYAGOT.

ez pedig az EP-n szereplő Maradj még klipje: 


Bootsie-fotó:
 Dancs Enikő Bianka
lemezborító-grafika: Bonta Gáspár
lemezborító: Taraczky Dániel

DJ Bootsie Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/12/14/ep-premier_dj_bootsie_eg
EP-premier! DJ Bootsie: Ég
süti beállítások módosítása