Maradjatok boldogok! – Jamie Lidell koncertje Münchenben

2016.11.23. 17:25, rerecorder

lidell-feat.jpg

A kétezres évek közepén még a mainstream kapuit döngető Jamie Lidell mintha háttérbe szorult volna az utóbbi pár évben. Az angol énekes a 2005-ös Multiply és az azt követő 2008-as Jim lemezek popos futuresoul zenéje felől a kezdeti elektronikusabb irányba (az idm-es Super_Colliderben kezdte) kacsintgatott vissza legutóbbi két albumán (Compass - 2010, Jamie Lidell - 2013), melyek épp ezért kereskedelmileg nem is bizonyultak akkora durranásnak. Három év szünet után azonban a valószerűtlen soul fenegyerek Lidell idén újra a klasszikus soult és funkot felidéző albummal tért vissza októberben, a Building A Beginning turnéját volt szerencsénk nekünk is elcsípni, és így az év egyik legjobb koncertélményében részesülni. Csada Gergely beszámolója.

jamie_lp.jpgA karrierje nagy részében magát amolyan fura nerd one-man show részeként a kütyüjei mögé bújva prezentáló Lidell még akkor is meglepetést okoz a turné élő felállásával, ha a tíz évvel ezelőtti legsikeresebb időszakban már kipróbálta magát zenekarral körülvéve. Az abban az időben mindig lazán stílusos arcát mutató Lidell a müncheni Technikum klub színpadára számomra meglepő módon egész hétköznapi szerelésben (sehol egy flitteres zakó), érezhetően bármilyen megfelelési kényszer nélkül lépett ki, vagy talán még találóbb azt mondani: robbant be elementáris erővel és mindenkit azonnal lefegyverző kedvességével. Széles mosolyával pedig pillanatok alatt lehengerlő életörömmel árasztotta el a pár száz fő befogadására alkalmas teret, és simán ujja köré csavarta azt a kábé két-háromszáz embert, aki eljött őt meghallgatni. Körülötte pedig ott volt a The Royal Pharaohs nevű – félve írom le, mert annyira lekicsinylően hangzik esetükben – kísérőzenekar, akiket azonban csakis a műfaj legnagyobbjai, a Booker T. & the M.G.’s, a Funk Brothers vagy épp a The Dap Kings ligájában lehet értelmezni. A külön-külön is fantasztikus zenészekből álló együttes súlypontja azért mégis Daru Jones, akinél jobb dobost talán még soha nem láttam színpadon. Hirtelen csak az egykori White Denim-tag, a stílusokon átívelő játékáról híres, azóta Leon Bridges mögött szintén a soul felé indult Josh Block ugrik be, de talán még ő sem bírt ilyen elementáris erővel, mint az egyébként szintén sokoldalú, a hiphop felől egészen Jack White zenekaráig jutó Jones. Egyértelműen ő a kulcsa annak az organikus, a műfaj klasszikusait megidéző soul-funk hangzásnak, ami Lidell legújabb dalait uralja, hiszen nemcsak a turnén, de a lemezfelvétel közben is segítette az énekest.

Akármennyire jól is sikerült azonban az album – és márpedig úgy sikerült – élőben valahogy mégis átértékelődik, plusz energiákkal töltődik meg az egész, és ezt nem lehet nem a Royal Pharaohs számlájára írni. Az egyébként is dögös dalok (Walk Right Back, Julian) feszesebbek, nyersebbek, a balladák (Me And You, Believe In Me) puhábbak, szívhez szólóbbak, a slágerek (Another Day, Multiply, Little Bit Of Feel Good) pedig akkora csavarokat kapnak, hogy néha meg sem ismerjük őket. Tényleg nehéz leírni, micsoda energiákat mozgatott meg a Royal Pharaohs az este folyamán, de az mindent elmond róluk, hogy a ráadás első pár percét önállóan nyomták végig és ha valaki nem tudta volna, hogy az est sztárja valójában a mindez idő alatt a backstage-ből figyelő Jamie Lidell, annak egészen biztos nem tűnt volna fel, hogy hiányzik valaki.

lidell_live.jpg


Ebből persze úgy tűnhet, mintha Lidell csalódást okozott volna, pedig dehogy. Egyrészt továbbra is remek és nagyon különleges hangszínnel bíró énekes illetve színpadi figura. Másrészt az ő aurája, jelenléte nélkül azért biztos nem alakult volna ki az az őszinte, összekacsintós hangulat, ami megengedte, hogy igazán meghatódjunk, amikor az egyéves kisfiának dedikálta I Live To Make You Smile című új dalát, vagy amikor a napjainkban mindent elárasztó negatív hírek között is a pozitivitás fontosságáról mondott szerényen néhány mondatot a csodálatos vintage soul Me And You előtt. A hab a tortán azonban csak a koncert után következett, amikor az este hangulatához híven Lidell és a zenekar lejött pacsizni és beszélgetni a közönség közé. Úgyhogy bele lehetett csapni Daru Jones bivaly tenyerébe, megölelni a csodálatos hangú Shonka Dukuleh háttérénekesnőt, és persze váltani pár szót magával Lidell-lel is. Az este annyira előhozta belőlünk a rajongó szellemet, hogy dedikáltattuk is az ott helyben megvett új lemezt, és közben megkaptuk Lidelltől a legfontosabb útravalót. Miután a barátnőm elmesélte neki, hogy a tőlem kapott mixtape-en ő is szerepel, hamisítatlan mosolyával csak annyit mondott: „maradjatok boldogok!” Érezhetően tudja, miről beszél.

Csada Gergely

koncertfotó (nem müncheni): Michael Weintrob


LIDELL IDEI LEMEZE ELŐTT LEGUTÓBB FELESÉGÉNEK KEDVESKEDETT DALLAL.

a friss Lidell-lemez: 


a Royal Pharaohs bemutatása a stúdióból: 


az egyik legjobb szám, a How Did I Live Before Your Love az új lemezről a KCRW-n élőben: 

ez meg ugyanonnan a címadó dal: 

https://recorder.blog.hu/2016/11/23/maradjatok_boldogok_jamie_lidell_koncertje_munchenben
Maradjatok boldogok! – Jamie Lidell koncertje Münchenben
süti beállítások módosítása