Íme, Európa egyik legfontosabb extrémzenei fesztjének, a Roadburnnek az első névsora!

2016.10.15. 15:43, therecorder

571653825ffe1.jpg

Európa vitán felül egyik legfontosabb extrém- és metálzenei fesztiválja, a tilburgi Roadburn nyilvánosságra hozta a jövő évi lineup első neveit: több mint fél évszázados karrierje során először játszik a kontinensen a Jinx Dawson vezette okkult rocker kultuszzenekar Coven, a Warning teljes egészében eljátssza majd a doom-alapmű Watching From A Distancet, de fellép még az Oranssi Pazuzu, az A38-on már többször bizonyító Perturbator, a Zeal & Ardor és a Baroness is. Utóbbi frontembere, John Dyer Baizley tölti majd be a kurátor szerepét is.

A Jinx Dawson vezette Coven túlzás nélkül a legfontosabb hivatkozási pont az okkult rock színtéren belül; első, 1969-ben megjelent debütalbumuk, a Witchcraft Destroys Minds and Reaps Souls olyan zenekaroknak mutatott utat mint a Ghost, a Blood Ceremony vagy az In Solitude. Sőt, sok korabeli kritikus a Black Sabbathot szimplán úgy jellemezte, mint „Anglia válasza a Covenre”. A banda ördögi ügyességgel ötvözte az akkoriban alakuló proto-metált sötét pszichedéliával és prog-rockkal, az egészet pedig átszőtte egy olyan misztikus hangulat, ami – akárcsak a kor Hammer horrorjai – kiállta az idő próbáját és nem vesztett az erejéből. A Coven nem foglalkozott a kiadókkal, menedzserekkel, vallási fanatikusokkal vagy azzal, hogy egyesek számára megbotránkoztató amit művelnek: mindig hűek maradtak a saját tanaikhoz. Bár három éve visszatértek, hogy a Jinx című albummal visszaüljenek annak a színtérnek a trónjára, amely lényegében velük indult, több mint tíz éve – Európában pedig még soha – nem koncerteztek: a Roadburnös fellépésük tehát már most a jövő év egyik legfontosabb eseménye.

BESZÁMOLÓ A 2016-OS ROADBURN ELSŐ KÉT NAPJÁRÓL.


Különleges koncerttel készül a Baroness is: a John Dyer Baizley vezette „Savannah-i Mastodon” az eddigi életmű minden lemezéről játszik majd dalokat, a The Red Album földbedöngölő sludge metáljától a tavaly megjelent, a korábbiakhoz képest melodikusabb-letisztultabb Purple-ig. Emellett Lee Dorrian után jövőre a zenekar frontembere lesz a nagyszínpad pénteki, illetve a Het Patronaat szombati programjának a kurátora. Ugyan ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy igyekezett egy átfogó és változatos lineupot összeállítani, nem valószínű, hogy csalódni fogunk. Ráadásul a grafikus/festőként is elismert művész felel majd a fesztivál mindenféle poszterjeiért is.

A fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli majd a 2017-es Roadburnön a besorolhatatlan stílusú GNOD. Ennek keretében négy koncertet adnak majd, egyet a holland Radar Men From The Moonnal, a maradék háromban pedig különböző irányokba kalandoznak majd el: nihilista elektronika és acid, befelé űrhajózós pszichedélia, elszállós poszt/prog-rock, folk és avantgarde metál. Minden alkalom egyszeri és megismételhetetlen utazás lesz a tudat mélyére és a Roadburnon kívül nem lesz megtekinthető sehol máshol. Az „artist in residence”-szerepüket tovább erősítendő, kiállítás nyílik majd Chris Haslam alkotásaiból.


ILYEN VOLT A 2016-OS ROADBURN MÁSODIK FELE. 

A tavaly a Her Patronaatot csordultig megtöltő finn black metál zenekar, az Oranssi Pazuzu idén már a nagyszínpadon lép majd fel, valamint egyik első koncertjét adja majd itt az ex-Agalloch frontember John Haugm által alapított Pillorian, amelyben rajta kívül Trevor Matthews (Uada, ex-Infernus) és Stephen Parker (Maestus, ex-Arkhum) játszik. Bejelentették továbbá az idei év hipszter black metál szenzációját, a Zeal & Ardort, a Schammascht, a synthwave színtér alapemberét, Perturbator-t, a Les Discrets-t és a Warning-ot.

A 2017-es Roadburn fesztivált április 20-23 között rendezik majd Tilburgban. Elővételes jegyek október huszadikától vásárolhatóak, este kilenctől.

http://www.roadburn.com/

videóriport az idei Roadburnről:

Címkék: fesztivál roadburn
https://recorder.blog.hu/2016/10/15/itt_a_2017-es_roadburn_elso_lineupja
Íme, Európa egyik legfontosabb extrémzenei fesztjének, a Roadburnnek az első névsora!
süti beállítások módosítása