Lemeztáska – Fülöp Bence (Kamikaze Scotsmen)

2016.09.12. 10:29, rerecorder

photo_benko_balint.jpg

A Kamikaze Scotsmen két ígéretes EP (a 2012-es Prologue és a 2013-as ARK) után idén adta ki két remek dallal felvezetett bemutatkozó albumát, az experimentális rockos Modern Day Gardeninget, amelyet szeptember 14-én az A38-on is bemutatnak. A basszusgitáros, Fülöp Bence pedig megmutatja, hogy részben miből táplálkozik zenéjük, íme kedvenc albumai és az őt ért hatások.

Első zenei emlék

Nővéremet felhívják a színpadra egy 100 Folk Celsius-koncerten, roppant kínosan élte meg.


Első kazetta, amit saját pénzből vettél

Arra sajnos nem emlékszem melyiket vettem én magam először, de unokanővéremtől kaptam meg (vagy kölcsön – ha utóbbi akkor ezúton is elnézést kérek) a Másféltől kazettán a Mese lemezt és a Villamos filmzenéjét. A Másfél a mai napig az egyik kedvenc magyar zenekarom, kár, hogy nincs már egy ideje.


Zene, ami zenélésre inspirált

Az új lemezünk felvétele előtt rengeteg Kraftwerket hallgattam, ezért mindent le akartam minimalizálni, nem tudom mennyire sikerült. 

kamikaze_3.jpg


Meghatározó koncertélmény

Kispál és a Borz @ Pécsi Egyetemista Klub (PEK) 2002/2003. Marci, a dobosunk faterja vitt el minket, szerintem anya csak ezért engedett el. Tizenkét évesek voltunk, és a világ legmenőbb fejeinek éreztük magunkat, hogy az egyetemi klubban vagyunk Kispálon. Kívülről valszeg eléggé nem ez volt a helyzet, de kit érdekel. 

Atoms For Peace @ Pohoda 2013. Németh Robinak volt két jegye, nekem volt autóm, egy életre barátok lettünk. Elképesztő volt élőben őket hallani, bónuszként még a Django Djangót is elkaptuk. Robi igazi úrként megígérte, hogy a hazaúton végig szóval tart, majd elaludt 10 perc múlva.

Red Hot Chili Peppers @ Green Fest – Serbia 2007. Kedvenc zenekarom, kedvenc felállásom. A koncert rövid volt és Frusciante láthatóan rosszul lett, de még így is hatalmas élmény volt. Mellékesen jegyezném meg, hogy nemrég Pesten is borzasztóan jó koncertet adtak.


Hatások az indulásakor

Amikor elkezdtem zenélni, két zenekar szólt non-stop nálam. Az egyik talán magyarázható azzal, hogy Pécsett nőttem fel, a másik pedig, hogy basszusgitáros lettem. Talán összeköthető melyik melyik. Red Hot Chili Peppers By The Way | Blood Sugar Sex Magik | Californication és Kispál és a Borz – Ül | Holdfényexpressz | Bálnák, ki a partra.


Kedvenc magyar lemez

Na ez nehéz, nincs egyetlen abszolút kedvenc. Nagyon sok magyar zenekart szeretek, lehetetlen választani, de ami most eszembe jutott, mint elejétől végéig hibátlan dolgozat az a Quimby és az Ékszerelmére.


Kedvenc magyar dal

Cseh Tamás, Másik János, Bereményi GézaMinden álmomban. 


Kedvenc indierocklemez

Paul BanksBanks, annak ellenére, hogy az Interpol nekem igazán nem feküdt.


Kedvenc posztrocklemez

Ritkán hallgatok posztrockot, úgyhogy maradjunk inkább a prognál: King CrimsonIn The Court Of The Crimson King, valamint a Red.


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

americaniv.jpgJohnny CashAmerican IV: The Man Comes AroundJó, ezen nagyrészt covereket énekel, de ez jutott eszembe, félelmetes lemez.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

A tánczenét zárójelbe tenném, mert hiphop, de ez szól mostanában a legtöbbet, ami nem klasszikus zenekarozós zene: J DillaRuff DraftBónuszként egy nem hiphop is: DJ ShadowThe Private Press.


Minden idők legjobb lemeze

Szerintem ilyen nem létezik, de van egy dal, amit bármikor meg tudok hallgatni. King Crimson: I Talk To The WindPro tipp: hajnali fél 5-kor, 15 óra tanulás vagy munka után, az első komoly holtpontnál. Pro tipp #2: Led ZeppelinKashmirEzen átvírasztott éjszakák után mindig ez volt a vizsgára induló zeném. A világ legyőzésére készít fel.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Deti Picasso - Глубина. Velük először a Szigeten találkoztam, elképesztő volt, azonban itthon sehol sem találtam tőlük zenét (net, lemezbolt) így nagy öröm volt amikor 2007-ben Moszkvában megvettem az aktuális lemezüket.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Mostanában indiai filmzenéket hallgatok időnként, egy Kalyanji-Anandji nevű tesóduótól a 70-es évekből. Szép számok, illetve valószínűtlenül kemény funk. Tudom, fura, de más meg golfozik. Emellett: 2 Mello - Final Fantasy - The 3-6 ChambersSzóval ez a srác Kentuckyból klasszikus hiphoplemezeket mashupol ezeréves játékok zenéivel. Rohadt vicces és működik.


Bűnös zenei örömöd

Men Without HatsThe Safety Dance. No komment. A zenekarban amúgy elég népszerű a cheesy mainstream pop, a legutóbbi koncertünkön Rihannával álltunk be, de Máté Péter is elég jól áll mostanában felénk.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Bármi, amit túl sokszor hallgattat meg velem a külvilág akaratom ellenére. Ákos Massif - Most múlik valami get lucky a levegőben.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Nem vagyok irigy alkat, de a Strawberry Fields-re büszke lennék.  


Zene, amitől boldog leszel

Warpaint. Négy szeretnivaló lány iszonyat menő zenét játszik. Kérdés? Mitch & MitchXXII Century Sound PioneersLengyel filmzenekar.  


Zene, ami elgondolkodtat

BajdázóLekapcsolom a villanyt a fejemben.


Kedvenc zene utazáshoz

ntol.jpgTV On The RadioNine Types Of Light.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Hidden OrchestraArchipelago.


Kedvenc zene szex közben

Képtelen vagyok két dologra figyelni egyszerre.


Kedvenc szombat esti bulizene

Beastie BoysHot Sauce Committee Part Two.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

DeerhunterHalcyon DigestAz első szám konkrétan egy lassú ébredés, onnantól pedig végig kedves vasárnap délután.


Kedvenc friss, idei lemezek

David BowieBlackstarRadioheadA Moon Shaped Pool, Red Hot Chili Peppers: The Getaway (elfogult vagyok). Felkészül, nagyon várom: Warpaint - Heads Up.


Kedvenc őszi zene

MoondogMoondogA ’69-es, ezen a címen kiadott több albumot is. Parov Stelar szerintem emiatt az album miatt lett világhírű Magyarországon.

a zenekar szeptember 14-én - a Napokon társaságában - mutatja be az új lemez anyagát az A38 Tetőteraszán, Facebook-eseményoldal


és a remek Modern Day Gardening nagylemez: 


nyitókép:
Benkő Bálint

Kamikaze Scotsmen-Facebook

https://recorder.blog.hu/2016/09/12/lemeztaska_fulop_bence_kamikaze_scotsmen
Lemeztáska – Fülöp Bence (Kamikaze Scotsmen)
süti beállítások módosítása