Klubkörkép – a pécsi Pécsi Est Café

2016.08.28. 18:03, rerecorder

20160828_152315_hdr_nyito.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, onnan ugrottunk Pécsre, a Nappaliba, aztán északra, Győrbe a Rómer Házba, majd az országhatáron is átkeltünk a nagyváradi Moszkva Kávézó kedvéért, és most vissza Pécsre, mert ott bizony van egy másik nagyon fontos és országosan elismert hely, a Pécsi Est Café.

1. Klub neve: Pécsi Est Café

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Est Café Kft.

3. Megnyitás: 2009. február.

4. Címe / elérhetőségei: Cím: Pécs, Rákóczi út 46, mail: info@pecsiestcafe.hu, web: www.pecsiestcafe.hu, Fb: https://www.facebook.com/pecsiestcafe/.

5. Általános nyitva tartása: Sze/Cs/P/Szo: 20:00-05:00.

pecsiestcafe2.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek? Szinte mindenféle stílusban vannak koncertek. Gyakoriságát tekintve jellemzően az alábbi sorrendben: pop, rock, alternatív, metál, hiphop, punk, elektronikus, jazz, blues, illetve ezek különböző oldal- és vadhajtásai.

06.b Mennyi külföldi zenekar lépett fel az elmúlt 2-3 évadban?  Úgy 15.

7. Befogadóképesség? 450 fő.

8. Termek száma? Egy légtérben, de két fő részre tagolt a vendégtér. A klub fő része a koncertterem a színpaddal, a másik egy kicsit nyugodtabb, beszélgetős zóna.

9. Kerthelyiség? A bejárat előtt szabadtéri dohányzó rész és terasz található, de kert sajnos nincsen.

10. Technikai felszereltség? Teljes körű, hang-, fény- és vizuáltechnikai parkkal rendelkezik a klub. Az egyik legfontosabb alapvetés volt a klub kialakításakor, hogy a zenészek és a közönség szempontjából is jól szóljon. Saját bevallásuk szerint menthetetlen hangzásőrültek vezetik a klubot, ezért – minden ésszerű magyarázat nélkül is – folyamatosan fejlesztgetik a technikai parkot. A jelenlegi újítás épp egy saját tervezesű 3D-s “okosplafon” lesz, amit szeptember közepére üzembe is helyeznek, ha meg tudják csinálni.

11. Backstage felszereltsége? Teljesen felszerelt, közvetlenül a színpad mögött elkülönített, mosdóval, zuhanyzóval és pihenő résszel ellátott backstage áll a zenekarok rendelkezésére.

12. Pultok száma? Három.

13. Mellékhelyiségek száma? Négy női, négy férfi.

14. Egyéb szolgáltatások? Hang- és képrögzítési lehetőség, wifi, parkoló, ruhatár. Szeptember közepén szendvicsbár nyílik.

pecsiestcafe.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben? Kb. 120.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? Kb. 50.

17. Legsikeresebb koncert? Rengeteg volt. A legemlékezetesebb talán az első igazi teltház volt a klub vezetői szerint, ami 2009 végén egy Cseh Tamás-emlékest alkalmával történt. Minden jelentősebb pécsi zenekar jelen volt, akkor állt először együtt színpadon Beck Zoli és Lovasi András, illetve akkor lépett fel először élő zenekarral az addig sound system felállásban koncertező Punnany Massif is.

18. Teltházas koncertek száma / évad? Kb. 8-10.

19. Jellemző jegyárak: 1500-2000 Ft.


pecsi_ny.jpg

------------------------------------------


Klubtörténet


A Pécsi Est Café történetéről Gellai Gergővel, a klub egyik vezetőjével beszélgettünk.

- Honnan jött a klubalapítás ötlete és a neve?

Gergő: - A nyitásról: Pécsett végző egyetemista zenebuziként és már akkor is jó 10 éve különféle zenei eseményeket szervező figuraként a klub nyitását megelőzően (2008) nagy hiányát éreztem egy közepes méretű, barátságos, de profi klubnak a belvárosban. Nem volt, ezért megcsináltuk. A névadásról: Akkor még létezett a Pécsi Est nevű programmagazin. Úgy gondoltam, hogy az újság olvasótábora jellemzően egyezik a klub által megszólítani kívánt kulturálisan aktív, érdeklődő városlakókkal. Ezért kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy összekössük a két dolgot. A sors furcsa fintora, hogy a névadó megszűnt, a klub él. Más dolgainkról: 1997 óta foglalkozunk különféle zenei események szervezésével. Szekszárdon 2000 óta üzemeltetünk klubot (Szekszárdi Est Café), Pécsett a Pécsi Est Café mellett van egy elektronikus zenei helyünk (Amper Klub) és számos más kisebb-nagyobb zenei projektben is közreműködünk. Amire ezek közül jelenleg a legbüszkébb vagyok, az a Made in Pécs Fesztivál. Ez egy saját ötleten alapuló projekt, aminek az a lényege, hogy összegyűjtöttük, bemutattuk és egy nap alatt felléptettük az összes Pécsett jelenleg működő alkotói zenekart. 2016. január 9-én reggel 10-től este 10-ig közel 100 pécsi banda adott 20 perces koncerteket a város öt zenés klubjában, párhuzamosan. Mi se gondoltuk volna, de rengeteg érdeklődő megmozdult, már délelőtt teltházakkal zajlottak a koncertek.


- Mitől lett szerinted ilyen sikeres a klub? Mi a titka?

Gergő: - Ezt pontosan nem tudom megmondani, nem hiszem, hogy van tuti recept. Az biztosan fontos adalék, hogy ez nem csak a munkánk, hanem a hobbink is. Lassan ki se merem számolni, hány éve foglalkozom ezzel napi tizeniksz órában. A korrektség kedvéért persze azt is fontos megjegyezni, hogy Pécs – minden problémájával együtt is – nagy kulturális gyökerekkel és az ország egyik legnagyobb egyetemével rendelkező baromi jó város. Máshol vakarózhatnánk, azt gondolom.


- Milyen szempontok szerint választotok fellépőket?

Gergő: - Ez elég komplex. Az üzleti indokoknak persze meghatározó szerepe van, de azért szerencsére sok más szempont is érvényesül. Fontosnak érezzük, hogy a programkínálatunk jellemzően le tudja fedi a közönségünk viszonylag széles skálán mozgó igényeit. Ugyanakkor persze fontos szempont az is, hogy ne csak az aktuális igényeket szolgáljunk ki, hanem időről időre tudjunk újat mutatni, ízlést formálni, zenei horizontot tágítani. Manapság egy magyar vidéki városban a hozzánk hasonló méretű kluboknak nem nagyon lehet műfajra specializálódni, széles kínálatot kell tudni nyújtani, így egy szezon koncertmenüje elég eklektikus. Arra büszkék vagyunk azért, hogy a működésünk során sok külföldi banda nálunk koncertezett először az országban és az is jellemző, hogy a hazai bandák még az országosan ismertté válásuk előtt is többször megfordultak már nálunk.


- Milyen egyéb programokat kínál az Est Café?

Gergő: - Nem akarjuk túljátszani a szerepünket, egy klub vagyunk, ehhez kapcsolódó funkciókkal és programokkal. Szerdán és csütörtökön egyetemi bulik vannak nálunk, hétvégén pedig koncertek, a koncertek után dj-k.


- A jegyárak hogy alakulnak?

Gergő: - Ez nagyon változó. Egy átlagos koncertjegyár jellemzően 1500-2000 forint környékén mozog, de havi 1-2 alkalommal ingyenes program is biztosan van, a legdrágább jegyárra pedig talán 4000 forintra emlékszem.

1_18.jpg


----------------------------------


Egyetemi városként Pécsen szép, sikeres és évtizedes hagyományai vannak klasszikus rockkluboknak, mindenféle koncerthelyeknek. Ezek annyira kultikusak voltak (és némelyik még most is az), hogy sok országosan ismert zenész is könnybe lábadó szemmel emlékszik vissza a pécsi bulikra, sőt mindenféle évvégi, országos „legjobb klub”-szavazásokon is mindig élmezőnybe kerültek egyes pécsi helyek. Elég, ha megemlítjük a Gyár, a Szenes, vagy a Hard Rák Café nevét, máris halljuk lelki füleink előtt nyüszíteni valamelyik kultikus magyar underground zenészt.

A korábban bemutatott Nappali is a szép hagyományokba illeszkedik (kicsit másra fókuszálva), de a klasszikus koncerthely, ami tényleg csak az élő fellépésekre és bulikra koncentrál és a korábban felsoroltak szellemiségét viszi tovább, az a Pécsi Est Café. Ahányszor meglátom a színpadot az Estben, mindig arra gondolok, hogy biztosan a Rák inspirálta a termésköves dizájnt, mintegy szellemi örökösként ezzel is a ma már lebontott Ipar utcai hely hangulatát idézi meg. Néha az is eszembe jut, hogy olyan az Est, mintha a Ráknak a bájos amatőrizmusát leradírozták volna, és profibb, huszonegyedik századibb köntösbe bújtatva vitték volna át egy mainstreamebb közegbe azt. Már az is jelképes, hogy az Est egy belvárosi kereskedő ház római (nulladik) szintjén terül el. A pultok, terek kialakítása modern, nincsenek ódon falak, nincs retró, nincs romkocsmahangulat sem. A színpad előtt tánctér, de mellette két oldalt is le lehet ülni néhány asztalnál, ezek ráadásul a tánctérnél egy lépcsőfoknyival magasabban helyezkednek el.

8_4.jpg


Az öreg klubbereknek lehet, hogy túl steril itt sok minden, például hogy számtalan LED-képernyőn lehet követni élőben a koncerteket, de azoknak, akiket meg akar szólítani a klub, ez ma már nagyon is alap. Ugyanez elmondható a hangzásról is, amelyről a klubvezető már fentebb beszélt. Itt már ne számítson senki füstölgő Regentekre, ellenben garantáltan nem zúg senki füle másnap. A hely az egyediségét az ismert pécsi grafikus, Gróf Balázs gigantikus freskóinak is köszönheti.

A klub különleges alaprajza miatt sosem éreztem különösebb zsúfoltságot, pedig én is ott voltam az említett Cseh Tamás-emlékesten. Olyanra sem emlékszem az elmúlt hét évben, hogy bosszankodtam volna azért, mert sokat kellett várni az italra. A legjobb emlékeim egyébként a tök ismeretlen külföldi zenekarok koncertjeihez köthetőek. Mikor ez ember ráérősen, komótosan és spontán elmegy valami dán indie-folk koncertre, vagy ausztrál női punkbuliba, és úgy jön haza, hogy rájön, hogy a külföldi zenekarok még mindig csilliárdszor izgalmasabbak, mint a tucatnyi egyen-petőfis magyar társaik. Ilyen koncertekből simán elviselnék többet. Az üzleti érdek meg nyilván azt diktálja, hogy jöjjön minden évben ugyanaz (akár kétszer) – megértem én azt is. Tehát azok az együttesek, akik aktívan végigklubozzák a tavaszt és az őszt az országban, és városonként százakat mozgatnak meg, jó eséllyel folyamatos fellépői az Est Cafénak. Ugyanakkor általában jó érzékkel nyúl a klub az olyan előadókhoz, akik még nem vonzanak nagy tömeget. Ők általában ingyenes koncerten debütálnak a Kereskedők Háza aljában. Az árlapot tekintve átlagosnak nevezhető amennyibe a fogyasztás kerül, én nem itt szoktam berúgni, de ha igény volna rá, az is megoldható lenne.

Dömötör Géza

további képek a Pécsi Est Caféról: 

2_16.jpg

3.png

4_13.jpg

5_10.jpg

6_9.jpg

7_6.jpg

20160828_152259_hdr.jpg


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/28/klubkorkep_a_pecsi_pecsi_est_cafe
Klubkörkép – a pécsi Pécsi Est Café
süti beállítások módosítása