Klubkörkép – a győri Rómer Ház

2016.08.26. 17:00, rerecorder

11182227_1034638149897576_2311875565128675693_n.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. A sort a debreceni Roncsbárral kezdtük, onnan ugrottunk Pécsre, a Nappaliba, most megint más országrész, Kisalföld, Győr és a Rómer Ház következik.

1. Klub neve: Rómer Ház, Győr

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

3. Megnyitás: A kilencvenes években is működött már egy előző klub itt, ami 2011-ben zárt be, aztán 2014 októberében nyitott meg újra a Rómer Ház.

4. Címe / elérhetőségei: Győr, Teleki u. 21.,http://romer.hu/, romerkvelle@gmail.com.

5. Általános nyitva tartása: Csak rendezvények idején, de 2016. szeptemberétől folyamatos nyitva tartással működik majd.

romer_terem.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek? Undergroundtól kezdve a régi Petőfi Rádió képviselte alternatív mainstreamig ér a paletta, azon belül gitárzenék, elektronikus műfajok, pop és hiphop képviselői szerepelnek elsősorban. A hardcore/punk és klasszikus rock/metál műfajokat más helyek viszik a városban.

7. Befogadóképesség: 300 fő.

8. Termek száma: Három terem.

9. Kerthelyiség: Van, kertmozik, kisebb koncertek lebonyolítására alkalmas.

10. Technikai felszereltsége: Martin audio hangrendszer.

11. Backstage felszereltsége: 20 fő befogadására alkalmas, kanapé, székek, asztal, tükör, hűtő, külön női és férfi wc.

12. Pultok száma: 1 db pult.

13. Mellékhelyiségek száma: 4.

14. Egyéb szolgáltatások: Mozi, kiállítás, táncház, színházi előadások.

jarai.jpg


15. Hány koncert/rendezvény volt 2015-ben: több mint 80.

16. Hány koncert/rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban: több mint 30.

17. Legsikeresebb koncertek: RómerKvelle Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Margaret Island, Péterfy Bori & Love Band.

18. Teltházas koncertek száma: 10-15 / évad.

19. Jellemző jegyárak: 1000-1500 Ft


------------------------------


A Rómer Ház első nyitás a kilencvenes évek elejére datálható, a Mediawave alapítvány szervezésében folytak kiállítások és koncertek, ez a korszak 2011-ben zárult. A Rómer aztán több éves szünet után nyitott ki újra 2014-ben, de a RómerKvelle szervezőinek, Szilágyi “Sikztah” Norbertnek (The Etiket, DumDum Electronic Music Fest) és Horváth Gábornak (Vé-Feszt) köszönhetően (előbbi már 97-98 körül vitt oda Tilos Partykat Nagával és Palotaival), akik közben is csináltak “rómeres” bulikat más helyeken, sikerült megtartani a folytonosságot.

A Győr belvárosában, a Rábától és a Széchenyi tértől egyaránt köpésnyire található klubnak az elhelyezkedése és az elrendezése is sok lehetőséget tartalmaz magában. A múzeum szobái alatt, a földszinti nagyobb koncertterem mellett van egy lenti kisebb pincerész, ami korábban már volt használatban, jelenleg backstage-ként üzemel, de nem kizárt, hogy újra megnyit a közönség számára. Emellett külön belső téli bárja és külső nyári terasza is van.

A hely folyamatos technikai fejlesztés alatt áll. Nemrég készült el az új szellőzőberendezés, az új hangszigetelés, aminek köszönhetően a környék lakóit sem zavarják a bulik. Illetve a mozgássérült vendégeikre figyelve a klub átalakításában szempont az ő akadálymentes közlekedésük is.

img_0672.jpg


A Rómer Ház elsősorban annak köszönhetően tud a város alternatív kulturális központja lenni, hogy nem szimplán koncerthelyszínként határozza meg magát, hanem komplex kulturális szolgáltatásban, egyúttal közösségépítésben gondolkoznak az üzemeltetői. A koncertre rendre filmklubozással lehet hangolódni, nyáron az udvaron, télen bent, ez az I Love MOZI. De a kiállítóterem is rendszeres használatban van. Ottjártunkkor éppen drMáriás kiállítása futott, de korábban volt például interaktív fotókiállítás Galactic Jackson szintetizátor-gyűjteményéről, ahol a hangszerek hangját is meg lehetett hallgatni. Természetesen időről-időre az izgalmas helyi művészek munkái is helyet kapnak. Emellett Rómer Ház otthont ad az Import Impró Társulat színi rendezvényeinek is.

A változatosság, a sokszínűség és a minél vegyesebb társaság érdekében, ha mondjuk gitárzenés fellépő van, akkor arra igyekeznek tánczenés dj-t hívni, fordítva ugyanígy. A helyszín állandóságában megbízható miliőjét, a Rómer-hangulatot azonban a 60-80 fős törzsközönség adja, akikre mindig lehet alapozni. Mindennek köszönhetően a Rómer mára a koncertező magyar zenekarok körében is kedvelt helyszín lett.

Több olyan fellépőnek is helyet adtak és fognak is a már betelt naptáras 2016-os őszi szezonban, akik mehettek volna egy nagyobb helyre, ám a hangulat miatt úgy döntöttek, hogy mégis a Rómerben tartják meg a győri koncertjüket. Különösen a fővárosi zenekarok szeretik, amikor a háromszáz fős befogadóképességnek köszönhetően egy olyan csak mellesleg betévedő vendég sincs, aki inkább a pultnál beszélgetne koncert közben, hanem minden figyelem a fellépőre irányul.

halott_penz_romer_haz.jpg


A RómerKvelle által szervezett programok műfajilag a régi Petőfi Rádió gitárzenés, popos, hiphopos műfajaitól a tánczenéken át az underground előadókig érnek. A helyi punk/hardcore és fémzenei koncerteket más helyszínek és más közösségek viszik. Ugyanígy külföldi fellépők is ritkán fordulnak meg náluk, általában csak akkor, ha egy magyar zenekarral vannak olyan közös turnén, aminek a Rómer Ház is az állomásai közé tartozik.

A RómerKvelle programszervezői tele vannak ötletekkel a jövőre nézve úgy a helyszín kihasználása, mint a programok színesítése terén. Ezek közül a legizgalmasabbnak az ősszel induló csütörtöki ingyenes programsorozat tűnik, ahova olyan zenekarokat várnak, akik korábban még nem játszottak Győrben. Akik pedig ezen jól szerepelnek, úgymond bejáratódnak, azok később nagyobb nevek előzenekaraiként térhetnének majd vissza.

A Rómer Ház augusztusban és szeptember első felében egy nagyobb fejlesztésen esik át. Szeptember végétől azonban folyamatos nyitva tartással várja a Vendégeket. A fejlesztésekhez az üzemeltető Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és Győr Város Önkormányzata adja a támogatást.

Lang Ádám


további fotók a Rómer Házról: 

brains_1.jpg

gpz_0890.jpg

img_6182.jpg

lemezborze_1.jpg

szinhaz.jpg



A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/26/klubkorkep_a_gyori_romer_haz
Klubkörkép – a győri Rómer Ház
süti beállítások módosítása