Lemeztáska - Norwell

2016.07.25. 18:13, Frontrecorder

norwell2_1.jpg

Múlt héten jelentette meg második albumát a budapesti elektronikus zenész-producer Norwell, aki legutóbb a klasszikus electro terepén kalandozott, de a Grasslands című friss lemezén ismét a saját, kosmische musik és minimal techno találkozásából született univerzumában tesz egy kerek utazást. Zenei kedvenceinek és hatásainak feltérképezése pedig azt mutatja, esetében az egységes hangzásvilág határozott, homogén ízléssel párosul. 

Első zenei emlék

Konkrétan az első zenei élményemre nem emlékszem, de az megragadt bennem, hogy Halász Judit sokat szólt gyerekkoromban a szüleim által.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

Passz, erre sajnos nem emlékszem. Biztos, hogy még kazetta volt valamikor a kilencvenes évek közepén. Akkoriban elég szar zenéket hallgattam, szóval lehet jobb is így. (nevet) Újabban viszont rászoktam a lemezvásárlásra, bár próbálom visszafogni magam, amennyire lehet.


Zene, ami zenélésre inspirált

Cluster
: Hollywood. Ez volt az egyik első kosmische szám, amit hallottam, és azonnal próbáltam magam jobban beleásni ebbe a világba. Természetesen rengeteg más zene inspirált még emellett, de mivel ez volt az egyik első ebből a stílusból, ezért kiemelt jelentőséggel bír.


Meghatározó koncert- vagy partiélmény

Chemical Brothers
a GluGlu Fesztiválon, (2004  június 19. - a szerk.). Mikor a Hey Boy Hey Girlre elkezdett szakadni az eső és ettől nem kiürült a színpad előtti rész, hanem mindenki elkezdett ugrálni, az felejthetetlen pillanat volt.


Kedvenc house/minimal lemez

Legowelt
: The Paranormal Soul. 2012-ben végig ott volt az mp3-lejátszómon, telefonomon, kocsiban, mindenhol, bárhova mentem, és dj-szettekben is legalább két-három zene lement az albumról. Az Elements Of House Music pedig egy örökzöld, bárhol szívesen felteszem a mai napig.


LEGOWELT KEDVENC LEMEZEI, MARADANDÓ ZENEI ÉLMÉNYEI.


Kedvenc IDM lemez


Boards Of Canada: Music Has The Right To Children. A BoC-t az utazós zenéhez is írhattam volna, de ide még jobban illenek. Az álmodozós dallamviláguk nagy hatással volt rám zeneírási szempontból is.


Kedvenc kosmische musik lemez

Phantom Horse
: Different Forces. 2015-ben jelent meg a német duó lemeze, amiben követik a nagy elődök (Cluster, Harmonia és társaik).által kitaposott utat  Nem a stílus megreformálásáról van szó, de tökéletesen működik a stílusgyakorlat így is, sőt...


Kedvenc electro lemez


Dopplereffekt: Gesamtkunstwerk
. Erről már meséltem nektek - számomra ez egy hibátlan lemez,


Kedvenc klasszikus szintetizátoros lemez

Alpár: Tropic Daze. Figyelemreméltó, ahogy Alpár barátom (a Farbwechsel kiadó társalapítója, a SILF egyik fele - a szerk.) újraértelmezi a nagy német klasszikusokat (mint Klaus Schulze, Hans-Joachim Roedelius, Dieter Moebius és Konrad Schnitzler) a moduláris tornyával. Időtálló kozmikus dallamok, dobok és ütősök nélkül.


Kedvenc magyar lemez


S Olbricht: The Last Act Of Dorothy Stratten. Hazabeszélek, de szerintem ez egy fontos momentum volt abban, hogy ma külföldön "Hungarian scene"-ről beszéljenek.


Minden idők legjobb lemeze

Tony Conrad and Faust: Outside The Dream Syndicate
. Húsz-harmincperces drone-számok, monoton, lüktető dob és basszus, kissé disszonáns hegedű: ebből áll össze egy tökéletes, másfél órás album. Nem könnyű anyag, nem minden hangulatban szoktam elővenni én sem, mindenesetre az egyik legnagyobb zenei utazás, amit valaha hallottam.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted


Vessel. Mindkét albumát rongyosra hallgattam, nagyon tetszik, ahogy a nyers, már-már indusztriál hangokat vegyíti a dallamokkal.


Bűnös zenei öröm

Scooter. Imádtam őket 10-14 évesen, életem első koncertje is ez volt valamikor a kilencvenes évek végén a Pecsában. Akkor még persze teljesen más zenét csináltak, mint az utóbbi tíz évben. Még az is lehet, hogy az ő kazijuk volt az első, amit valaha megvettem.


NA ÉS MILYEN ZENÉKET SZERET A SCOOTER ÉNEKESE? ITT AZ Ő LEMEZTÁSKÁJA.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Radiohead
: Reckoner (Holden Remix). Földöntúli eposz az egyik kedvenc zenekaromtól és elektronikus zenészemtől. Az eredetit is szeretem, de amit James Holden ezzel a számmal művelt, az tényleg nem evilági. Ha jól tudom itt váltott moduláris szintetizátorokra, amiből egy nyers, erőteljes de valahol mégis érzékeny szám született.


Zene, amitől boldog leszel

Holden: Renata
. Felejthetetlen élmény volt, mikor utolsó számként lejátszotta a budapesti Electronic Beats Festivalon két éve. Nagyjából a második számnak tervezhette, de valami a technikával nem volt rendben, így a legvégére került, és ennél jobb dolog nem is történhetett volna. A koncert után még vagy egy órán keresztül ez a szám járt a fejemben, és azóta ha meghallgatom ugyanaz az érzés fog el, mint azon az estén.


Zene, ami elgondolkodtat

Korom Attila
: Vasárnap éjjel. Nem feltétlenül a szöveg, vagy a dallamok gondolkoztatnak el, hanem az, hogy majdnem harminc évvel ezelőtt hogyan születhetett Magyarországon ilyen zene. Érdekelne, honnan jött az inspiráció, honnan voltak szintetizátorok mindehhez. Fantasztikus szám.


A legjobb zene szívfájdalomra


Radiohead: Pyramid Song. Húsbavágó dal a maga mélypontjaival és magaslataival. Minden megvan benne, amit az ilyen zenékben szeretek: amikor kell lejjebb lök, de vannak pillanatok, amikor kihoz a depiből.


Kedvenc zene szexhez

Nincs ilyen, szex közben nem a zenére szeretek koncentrálni.


Kedvenc szombat esti bulizene


Ruth: Polaroïd/Roman/Photo. Tavaly szilveszterkor beragadt a lejátszóba pár órára, azóta mindig előkerül házibulikon, annak ellenére, hogy nem klasszikus partizene.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Musiccargo
: Domino. Tökéletesen rekonstruálja, hogyan képzelek el egy vasárnap reggelt: napsütés, madarak, nyugalom. Általában meg is szoktam vasárnaponként hallgatni, ha éppen otthon, a lemezeim közelében vagyok.


Kedvenc zene egyedül, sötétben hallgatni

Death In Vegas: Candy McKenzie. Ez a szám kellően melankolikus ahhoz, hogy ráerősítsen egy ilyen helyzetre.


Kedvenc zene utazáshoz

Who’s Who: Hypnodance. Arabos beütésű pszichedelikus diszkó, gyönyörű refrénnel (a Daft Punk-tag Thomas Bangalter apjának, Daniel Bangalter-nek egyik stúdióprojektje volt a sok közül -  a szerk.). Van belőle egy tizenvalahány perces változat, amit rengeteget hallgattam utazás közben. Imádok ilyenkor csak zenét hallgatni és nézni ki az ablakon, hagyva, hogy a zene vigyen magával.


Kedvenc zene vízpartra

William Onyeabor Who Is William Onyeabor albuma
. Szintidiszkó a hetvenes, nyolcvanas évek Nigériájából, könnyed, nyári napokra tökéletes. Vízpart mellett teraszon grillezéshez pedig az ajánlatom: a Talking Heads-től a This Must Be The Place.



Norwell saját kiadásban - digitális formátumban és limitált példányszámban kazettán - megjelent nagyszerű új albuma:

Címkék: lemeztáska norwell
https://recorder.blog.hu/2016/07/25/lemeztaska_norwell
Lemeztáska - Norwell
süti beállítások módosítása