Megadeth, lábtörés, elmaradt koncert: az igazság a hétvégi Rockmaraton-botrányról

2016.07.19. 17:21, rerecorder

399131_2.jpg

Múlt héten zajlott a Rockmaraton Fesztivál 2016-os kiadása, amelynek fő koncertje a Megadeth július 15-i, pénteki fellépése lett volna. A koncert előtt azonban a zenekar basszusgitárosa, Dave Ellefson lábtörést szenvedett, a zenekar pedig lemondta a bulit. A várakozó (és a bejelentés után természetesen dühös és csalódott) tömegnek a fesztivál főszervezője, Varga Zoltán mondta el a kellemetlen hírt, szenvedélyes kirohanásában cseppet sem kímélte a zenekart - az eset és az esetről készült videók pedig nagy vihart kavartak. Most, hogy - az ügyben személyes résztvevőként a legtájékozottabb forrás, a fesztivál produkciós vezetője, lapunk korábbi munkatársa, Jakab Zoltán is megszólalt és - fontos részletek derültek ki az estéről, az ő Facebook-posztjának megosztásával meséljük el a történetet.

A Megadeth basszusgitárosa balesetet szenvedett a Rockmaraton Fesztiválon, de még a fellépés előtt begipszelték a lábát, a zenész készen állt a színpadra (akárcsak nemrégiben Dave Grohl vagy Axl Rose, akik szintén törött lábbal tartottak koncerteket) a zenekar (amelynek frontembere, Dave Mustaine  hangulatváltozásairól is hírhedt) azonban az utolsó pillanatban mégis lemondta a koncertet, de erről a frontember egy aznap, a baleset után (a gipszelés alatt) készült Index-interjúban azt állította, hogy nem fog elmaradni. A bejelentésről készült videóban a fesztivál főszervezője dühét természetesen a zenekarra vetítette ki és meglepően nyíltan árulta el a gázsi és a rider részleteit ("még avokádót is kértek" sorai máris legendásak).

Jakab Zoltán (aki a Ghostchant énekese is) most Facebook-posztban osztotta meg az este eddig nem ismert részletei, és ha már ennyit tudunk erről az elmaradt koncertről, akkor íme, a további pontos és tanulságos részletek.

"Négy napja már, hogy a nagy vihart kavart Megadeth lemondás megtörtént és úgy gondolom, hogy itt az idő arra, hogy egy hiteles forrás (igen, én) is beszéljen róla végre Medvegy László barátom mellett, akinek falán olvasható volt már jópár hozzászólás, de mellette csak félinformációk, találgatások és szokásos magyaros gőg és rosszindulat minden, amit erről megtalálhattunk az interneten.

Tény, az igazságérzetem az átlagnál nagyobb, a pofám is, de igyekszem racionalizálni a történteket, ami egy olyan luxus, amit Varga Zoli nem engedhetett meg magának érzelmektől és indulatoktól túlfűtve múlt pénteken, hiszen a Rockmaraton negyedévszázados múltja, a jelene és hitele került veszélybe egy lehetetlenül bizarr és groteszk este és eset során.

Produkciós vezetőként (azaz az összes nemzetközi fellépő minden ügyes-bajos dolgát összefogó, a dolgozókat levezénylő, velük minden apró részletről egyeztető mindenesként) megmosolyogtatónak tartom azt, hogy a mai napig a sajtó munkatársaitól Sixx barátomat eltekintve senki fel sem hívott egy kommentért, vagy hiteles beszámolóért, de megszokhattuk, hogy itthon elég egy-egy headline-t elolvasni ahhoz, hogy ítélkezzünk. Hiszen én voltam az, akit behívtak az öltözőbe és velem közölték a hírt, négyen voltunk ott, a turnémenedzser, a produkciós menedzser, Mustaine és én. Higgadt és kedves volt. Amerikai módra lapogatott, brotherezett és sajnálkozott. Kamu volt az egész.

Ahogy az Index interjú is, hiszen Mustaine hazudott Sixxnek, amelyet szerencsére biztonsági kamerák felvételei bizonyítanak majd, ha arra kerül sor. Szó sem volt sötétségről, sárról, Ellefson miután interjúkat adott, csatlakozni szeretett volna a már vacsorázó társaihoz, integetve és rohanva maga alá fordult a lába és eltört a lábközépcsontja. A segítségére siető kollegákkal közölte, hogy az ő hülyesége volt, mert szar a cipője. Szó sincs arról, hogy a szakáccsal beszélgetett volna egy seregnyi ember, hiszen teljesen lezártuk a cateringet, hogy a hirtelen haragjáról és irracionális viselkedéséről ismert Mustaine-t nehogy bármi olyan hatás érje, amire bepöccen.

Abban is biztos vagyok, hogy a lábtörés nem ok volt, hanem magyarázat, a mai napig nem tudjuk, hogy Mustaine mitől borult el, de az is biztos, hogy miközben hajtottak volna el a kocsikkal, Ellefson (aki végig jókedvű volt és még ő érezte szarul magát mindenki helyett) kiugrott a kocsiból féllábon és kiabált Mustaine-nek, hogy "Dave, let's do this", de Mustaine hajthatatlan volt és több alkalommal is az ülésén keresztül hátbarúgta a sofőrjét, kiabálva, hogy induljanak már el.

A sztori maga ennyi és nem több.

Az este legvégén a végig szigorú és kimért Megadeth produkciós menedzser behívatott magához és az egész napos odafigyelésemért és munkámért cserében átnyújtott egy személyes ajándékot, majd közölte, hogy sajnálja a történteket, látja, hogy itt mindenki az ő kedvükben járt és produkciós szinten minden rendben volt, de nem tud mit tenni, hiszen ez az egész lemondás felettünk dőlt el, "above my pay grade", ahogy azt szokás feléjük mondani.

A produkciós asszisztenssel szintén lefutottuk ugyanezt a kört, akivel ráadásul szubkulturális kapocs is volt, hiszen a hardcore punk színtérről jött ő is, ráadásul olyan zenekarokkal nőtt fel, akiket én is ismerek és nem egy alkalommal láttam őket vendégül Pesten. Nem győzött hálálkodni és sajnálkozni és megtörten mondta, hogy most mindenki őket fogja köpködni, miközben nekik egy olyan főnökük van, akit nekik naponta el kell viselni.

Kitérve Varga Zoli kirohanására, felesleges takarózni, meg mutyizni a számokkal, legyetek szívesek és számoljátok ki magatoknak, hogy mekkora összeg lett oda, majd utána annak fényében legyetek szívesek élcelődni azon az emberen, aki éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy legyen egy olyan rockfesztivál az országban, ahol a metal és rockzene szinte minden vadhajtását meghallgathatod, igencsak jutányos áron. Én el sem tudom képzelni, hogy a helyében mit tudtam volna mondani és képzeljétek el azt, hogy egy 18 órás műszak végén mi, a háttércsapat, színpadmesterekkel, cateringes csajokkal, fény- és hangtechnikusokkal, stage handekkel, beengedőkkel, biztonságiakkal, karbantartókkal, takarítókkal, promóterekkel, backline technikusokkal karöltve megtörve álltunk ott, mert hatalmasat mentünk együtt úgy, hogy mi akkor is megkapjuk a fizetésünk, ha van, ha nincs Megadeth, de annyira magunkénak éreztük a napot, hogy ez mindannyiunk veresége volt. Abban az érzelmi és idegi állapotban hiába is esett Zoli túlzásokba a színpadon, képtelen vagyok hibáztatni őt.

Akik viszont ezt folymatosan megteszik a szobáik melegéből, nem ártana, ha visszavennének kicsit a farizeusi szónoklataikból és okoskodásukból, és egy jó mély levegőt véve belenézni a tükörbe, mert legtöbbjük 25 napig nem képes valamire odafigyelni, nemhogy egy 25 éves álmot tartson életben és legtöbbjük 15 ezer forintos veszteséget sem tudna benyelni, nemhogy 15 milliót.

Kuss van, gyerekek! Az égegyadta világon semmilyen jogalapotok nincsen pálcát törni Zoliék felett, esetleg élcelődni rajtuk, legtöbbetek jól elvolt az általa kifizetett gázsikból, vagy az általa megszervezett fesztiválon tudott szórakozni több, mint baráti áron (esetleg ingyenjegyért), úgyhogy igyekezzetek most is alapállásba tenni a pofátokat és lehúzni kicsit az internetről.

Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló."


Dave Mustaine az eset után videoposztban jelentette be, hogy a zenekar következő két koncertje, az európai turné maradék két állomása is elmarad: 


fotó: Blabbermouth.net

Címkék: rockmaraton megadeth
https://recorder.blog.hu/2016/07/19/megadeth_labtores_elmaradt_koncert_az_igazsag_a_hetvegi_rockmaraton-botranyrol
Megadeth, lábtörés, elmaradt koncert: az igazság a hétvégi Rockmaraton-botrányról
süti beállítások módosítása