Mindenki vagy cowboy vagy indián az UNKLE új dala szerint

2016.07.17. 17:31, Frontrecorder

jameslavelle.jpg

A veterán brit dj-producer, James Lavelle triphopos elektronikát gitárzenével ötvöző projektje, az UNKLE több mint fél évtizedes szünet után hallat ismét magáról egy új dallal, mely London, illetve a város zenei hatásainak dicshimnusza.

Az UNKLE története még 1994-ben indult, a lényege pedig tulajdonképpen azóta sem változott: a formáció Lavelle köré épülve működik, lemezről-lemezre mindig más-más stúdiós segítőtárssal és a legváltozatosabb vendégek hadával. Az eddigi utolsó UNKLE-album, a Where Did the Night Fall 2010 áprilisában jelent meg, ez volt a projekt ötödik inkarnációja. A következő, hatodik UNKLE-összeállítás albuma idén érkezik, ebből először a Cowboys Or Indians című dal ad ízelítőt. A közel kilenc perces, mini szvitként is felfogható felvételen három fiatal, feltörekvő előadó szerepel: YSÉE, Mïnk, valamint a rapper Elliot Power (akinek első albumát Lavelle tavaly újraindított kiadója, a triphop műfaj egyik bástyájának számító Mo'Wax jelentette meg idén februárban), a Berlinben, Londonban és Somersetben rögzített szám pedig az UNKLE-vezér londoni ifjúságának és zenei kupálódásának állít emléket.

Mint Lavelle a Clash-nek elmondta, mindig is szeretett volna egy olyan dalt, ami a klasszikus soulból, illetve a Massive Attack- és Smith&Mighty-féle sound system-felfogásból merít, de mai felfogásban, egyúttal szerinte a Cowboys Or Indians mélyen visszanyúl a saját hiphop-gyökereihez is, összességében pedig óda az egykori Londonhoz, illetve visszatekintés mindazokra a zenei hatásokra, melyek Londonban felnőve érték, viszont mostani fiatal hangok által tolmácsolva. Az UNKLE egyébként ma este játszik vonósokkal kibővített felállásban a londoni Somerset House-ban, annak a Stanley Kubrick munkássága előtt tisztelgő rendezvénysorozatnak a részeként, melynek Lavelle volt a kurátora.

 

Címkék: unkle james lavelle
https://recorder.blog.hu/2016/07/17/mindenki_vagy_cowboy_vagy_indian_az_unkle_uj_dala_szerint
Mindenki vagy cowboy vagy indián az UNKLE új dala szerint
süti beállítások módosítása