Saját identitását vizsgálja új albumán Blood Orange

2016.06.29. 15:54, Frontrecorder

bloodorange.jpg

Három nappal a hivatalosan július elsejére belőtt megjelenése előtt, tegnap váratlanul elérhetővé vált Blood Orange, vagyis a dalszerző-zenész-producer Dev Hynes harmadik albuma, nem utána pedig a lemez Augustine című dalának klipje is megérkezett.

Ugyan a multiinstrumentalista zenész-előadó Dev Hynes popipari háttérmunkásként továbbra is nagyon aktív volt (2014-ben és 2015-ben dalszerzőként vagy producerként bedolgozott Kylie, FKA twigs, Jesse Ware, Kindness, Laura Welsh, Sky Ferreira, Carly Rae Jepsen albumára), de magát nem tolta előtérbe, mindössze két politikus töltetű dalt (Do You See My Skin Through The Flames?, Sandra's Smile) tett közzé tavaly. Idén áprilisban viszont bejelentette, hogy elkészült végre a 2013-as Cupid Deluxe utáni következő Blood Orange-albummal, amely július elsején jelenik meg Freetown Sound címmel. Egy interjúban akkor elárulta, hogy a Freetown Sierra Leone fővárosára utal, ahonnan édesapja származik, ezen keresztül pedig saját gyökereit és identitásának alapjait érintik a dalok; többek közt afrikai származását, keresztény neveltetését (na és persze a szerelmi életének élményanyaga sem maradt ki) . Azt is mondta, hogy személyessége mellett nagyon sokrétegű és mély lemez lett, egyúttal a Beastie Boys Paul's Boutique-jához hasonlította, mint a maga nagyszabású zenei vegyes felvágottja, egy hosszúra nyúlt mixtape. Nos, utóbbi meghatározás abszolút illik a végül június 28-án közzétett harmadik Blood Orange-stúdiólemezre, mely 17 dalt vonultat fel közel egy órában, mindenféle zenei ív nélkül. Az ezúttal is seregnyi közreműködővel felvett (többségében nőkkel; Carly Rae Jepsen, Nelly FurtadoDebbie HarryEmpress Of, Kindness, a Chairliftből Patrick Wimberly, hogy csak az ismerteket említsük) lemez zeneileg hozza a Blood Orange-féle, szofisztikált soulból és R&B-ből, 80s poppól, szintetikus funkból kikevert hangzásvilágot, némi gospeles és manapság szinte kötelező avantgárd/free dzsesszes színezéssel, ahogyan a mostani "társadalmi tabló-album"-trendbe is illeszkedik, igaz, személyes szociokulturális szűrőn át nézve korunk (fekete) Amerikáját.

A lemez Augustine című "dreamfunkos" dalához Hynes hangulatos klipet rendezett, melyben New York éppúgy megjelenik, mint Sierra Leone (kézzel falra festett nemzeti zászlóval), na meg egy-egy villanásra több zenészbarát is, például az épp szintén friss klipet bemutató Strokes frontembere, Julian Casablancas.

 

a teljes lemez:

https://recorder.blog.hu/2016/06/29/sajat_identitasat_vizsgalja_uj_albuman_blood_orange
Saját identitását vizsgálja új albumán Blood Orange
süti beállítások módosítása