Újra megjelenik a német dj-ikon harminc évvel ezelőtti popslágere

2016.06.28. 14:07, Frontrecorder

electrica.jpg

Ki tudja beazonosítani a fenti képen látható fiatalembert? Nem kell izzítani a Google képkeresőjét, eláruljuk: ő itt korunk elektronikus tánczenéjének egyik legismertebb, legnépszerűbb alakja, a német dj-veterán Sven Väth, mindössze 22 évesen, a karrierjét megalapozó 1986-os kislemeze borítóján. A harminc éve megjelent, listavezető dal hamarosan újra megjelenik, friss remixekkel.

off_1.jpgMielőtt Sven Väth-ből élő elektronikuszenei legenda - és rajongóinak csak Papa Sven  - lett volna, a nyolcvanas évek utolsó éveiben kisebb popsztárnak számított Európában. De a történet még korábban, az évtized kezdetén, 1980 nyarán indul: a fiatal Sven élete első nyarát tölti Ibizán, ahonnan úgy tér haza, a Frankfurt melletti szülővárosába, hogy belőle márpedig dj lesz. Két évvel később már a népszerű frankfurti diszkó, a Dorian Gray házi lemezlovasaként dolgozik, ekkoriban lép be az életébe a karrierje előmozdításának két későbbi kulcsszereplője, Luca Anzelotti és Michael Münzing. A három szárnyait bontogató dj-producer megalapítja az Organisation For Fun (röviden OFF) együttest, és 1985-ben megjelenik az első kislemezük, a szintipopos-italodiszkós Bad News. ami szép sikert arat Ibizán. A trió következő kislemezét viszont már egész Európa imádja (kivéve az onnan most éppen kilépni készülő Nagy-Britannia): a feszes ritmusú, az italodiszkó és az akkoriban formálódó belga new beat-hangzás közzé helyezhető Electrica Salsa listavezető volt Olaszországban (a diszkózene akkori központjában), a negyedik helyig vitte az összesített európai listán, elfogyott belőle egymillió példány, Sven Väth pedig belekóstolhatott a popsztárságba.

Az OFF 1989-ig létezett, ezalatt megjelent két albumuk (és 16 Bit néven futtattak egy mellékprojektet is), de az Electrica Salsa sikerét már nem sikerült hozniuk, aztán a három barát zenei útjai szétváltak: az Anzilotti-Münzing páros az eurodance felé vette az irányt a Snap! létrehozásával, Sven pedig visszatért az underground tánczenéhez, bár a popsztár-kvalitásait máig megőrizte. A harminc évvel ezelőtti Sven Väth ma már tényleg vicces, vagyis megmosolyogtató, de egyáltalán nem ciki, az Electrica Salsa pedig a halandzsázó énekbeszédével és a "ba ba ba ba" refrénjével együtt telitalálat - a dal a mai napig megállja a helyét, abszolút klasszikus. Így nem meglepő, hogy a harmincadik évfordulóra Sven elővette élete első (és legnagyobb) popslágerét, amit két jelenlegi német techno/house titán, Henrik Schwarz és Roman Flügel porolt le. A remixek és eredeti verzió július 25-én jön ki Papa Sven Cocoon kiadójánál, alább lehet belehallgatni a pakkba:


ezen a videón Sven Väth Henrik Schwarz dub mixét játssza: 




ez pedig az Electrica Salsa eredeti klipje:

Címkék: sven vath off
https://recorder.blog.hu/2016/06/28/ujra_megjelenik_a_nemet_dj-ikon_harminc_evvel_ezelotti_popslagere
Újra megjelenik a német dj-ikon harminc évvel ezelőtti popslágere
süti beállítások módosítása