Dalpremier! Meszecsinka: Hajnalban

2016.06.21. 09:00, rerecorder

meszecsinka_hajnalban_cover_ny.jpg

A Meszecsinka legutóbbi stúdióalbuma 2014-ben jelent meg, arról a lemezről két dalhoz is készült videó és mind a címadó Kinyílok, mind a nagyon színes La Piconera klipjét a Recorderen mutattuk be. A zenekar azonban azóta is igen aktív, tavaly új EP-je (Ai) jelent meg, a budapesti WOMEX-en pedig kétszer is fellépett, amihez szintén igazítottak Oláh Annamariék egy friss kiadványt, a New & Best című kompilációt, de hogy milyen termékeny fázisában él a formáció, arra itt az újabb példa. Június 30-án már érkezik is a következő album, az Álomban ébren, amelyet ezzel a Hajnalban című negyedórás felvétellel vezet fel a Meszecsinka.

meszecsinka_album_cover.jpgAz énekes Oláh Annamari és a gitáros-billentyűs Biljarszki Emil által 2009-ben alapított Meszecsinka (amelyben még az ütőhangszeres Krolikowski Dávid és a nagybőgős, basszusgitáros Vajdovich Árpád szerepel) népdalfeldolgozások mellett saját dalokat is előad, amelyekben több zenei világ hagyományai és nyelvei egyesülnek. A formáció új, harmadik nagylemeze, az Álomban ébren június végén jelenik meg. Az albumot egy tizenöt perces kompozíció, a Hajnalban vezeti fel, amely egy ambientes népdalból indul el, majd mantraszerű ritmussal gyorsul fel, hogy a közepére egészen elszállt pszichedelikus szerzeménnyé fejlődjön, aztán újra végigjárja a folyamatot. „Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A tizenöt perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket ” – meséli a dalról Biljarszki Emil.

meszecsinka_hajnalban_cover.jpgAz új Meszecsinka-dalgyűjtemény ezek alapján lemezen is, élőben is nagyon hatásos élményt ígér. A zenekar az album anyagát július 2-án az Everness Fesztivál nagyszínpadán, a fővárosban pedig július 13-án a Kobuci kertben mutatja be. A koncerteken vendégeskedik az örmény multiinstrumentalista Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és Wattican Punk Ballet tagja, aki a lemez több dalában is zenél. A zenekar idén is aktívan turnézik. Nemrég jött vissza egy szerb-bolgár körútról, hamarosan Moldáviában és Romániában játszik, augusztusban Szicíliában lép fel két fesztiválon, őszre németországi és holland turné várható.

a zenekar éppen külföldi koncertek előtt áll, legközelebb a lemezbemutatón lépnek fel Budapesten, július 13-án a Kobuci Kertben, Facebook-eseményoldal


és akkor a friss, szépen felépített, elszállt kompozíció, a Hajnalban


www.meszecsinka.hu
Meszecsinka Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2016/06/21/dalpremier_meszecsinka_hajnalban
Dalpremier! Meszecsinka: Hajnalban
süti beállítások módosítása