Végre debütált a régóta várt, Interpol- és Wu-Tang Clan-közeli meglepő mellékprojekt

2016.05.21. 10:33, wordrecorder

rza_banks.jpgSzerdán bejelentette, csütörtökön pedig már be is mutatta közös munkájának első eredményét Paul Banks és RZA, akikről az Interpol és a Wu-Tang Clan fejeiként elmondható, hogy a zenei spektrum két teljesen különböző pontjáról érkeztek meg a Love + War című debütáló klipdalig. A 2013-ban beharangozott együttműködés - ami most Banks & Steelz néven manifesztálódott - egy hamarosan megjelenő egész albummal ér majd csúcsra.

banks-steelz-640x640.jpgElső ránézésre, távolról tényleg nem sok közös fedezhető fel a két előadóban, de már az, hogy munkásságuk ezer szállal köti őket New York sokszínű és folyton változó zenei színteréhez épp elegendő alapnak bizonyult ahhoz, hogy együtt is kipróbálják magukat. Leginkább persze Banks jól ismert, hiphop iránti elkötelezettsége biztosította a Banks & Steelz alapját, az Interpol-énekes tinikora óta hiphoprajongó, DJ Fancypants néven még hiphop-dj-ként is dolgozott, aztán anyazenekarának posztpunkos, sötétebb tónusú gitárzenéjét két szólólemezén másfajta megszólalások felé is kinyitotta, de a 2013-ban kiadott hiphopos mixtape-je végképp bizonyította a műfaja iránti elkötelezettségét. 

Ez a hozzáállása és nyitottsága volt az, ami RZA-t a saját elmondása szerint a közös munkára sarkallta - és mindez nem is annyira meglepő hiszen a 90-es évek egyik leginnovatívabb hiphopproducerének számító Wu-Tang-igazgató az utóbbi években a hasonlóan kreatív és új utakat kereső James Blake-kel és John Fruiscante-vel is dolgozott már együtt.


WU-TANG INTERJÚNK ÉS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ARRÓL, HOGYAN LETTÜNK RAEKWON CSICSKÁJA.

A két zenész egymásra találásának tehát voltak előzményei, a Love+War hangzása pedig nem áll messze az élő hangszeres hiphop vagy éppen a Wu-Tang Clan visszatérő albumának megszólalásától, de Banks keze nyoma - még Ghostface Killah feltűnése mellett is - könnyen észrevehető ebben a jazzsoulos, fúvósdús hangmintákkal megszórt, indie-s, dalos elemeket is kellő mértékben tartalmazó szerzeményben. Szóval minden esély megvan arra, hogy egy friss ötletekkel teli lemezt kapjunk ettől a kollaborációtól. A Love+Warhoz a dalpremier után gyorsan érkezett klip is, ami meg a Tarantino-féle Kutyaszorítóban jeleneteit idézi meg és a végén a válogatott kínzásokra utaló képeket megfejeli egy laza táncjelenettel (a legvégén meg alighanem egy következő közöst dalból mutat pár másodperces részletet).


íme a Love+War klipje: 


a dal először a BBC1-en, Zane Lowe műsorában hangzott el:

https://recorder.blog.hu/2016/05/21/banks_steelz_avagy_itt_az_ev_egyik_legvaratlanabb_kollaboracioja
Végre debütált a régóta várt, Interpol- és Wu-Tang Clan-közeli meglepő mellékprojekt
süti beállítások módosítása