Mixtape-premier! SoulClap Budapest: Mixtape #1 Abony Sessions

2016.04.20. 15:00, rerecorder

sinco_soulclap_151211kuplung_03.jpg

A 2010 végén alakult, ötéves, hattagú SoulClap Budapest hiphop-soul-funk-jazz-elektronika dj-producer-zenészkollektíva eddig élőben, bulik szervezésével és másoknak készített beatekkel jeleskedett, és ugyan saját trekkeket is elszórtak itt-ott, de az első önálló, nagyobb anyag megjelentetése egészen mostanáig váratott magára (a csapatból DJ Slow önállóan és a Slow Village-dzsel már a Recorderen is debütált kiadványokat). Az Abony Sessions című hivatalos SoulClap Budapest-bemutatkozás viszont egy közel egyórás, improvizatív, instrumentális mixtape lett, perfektül eklektikus flow-val és napfényesen laza vibe-bal!

borito_mixtape_final.jpgA hattagú Soulclap (Zahár Fanni - fuvola, Microkorg, Zsigri 'Slow' Bálint - sampler, ütőhangszerek, Őrsi 'ONE-AB' András - sampler, lemezjátszó, ütőhangszerek, Bognár Szabolcs - billentyűs hangszerek, Heilig Tamás - basszusgitár, Moog, Boros Levente - dob) a hazai instrumentális hiphop és környéke nagyágyújának számít, ám önálló kiadvánnyal eddig adósak voltak. A Mixtape #1 Abony Sessions, mint címe is sejteti, Füzesabonyban készült, ám azt már mi tesszük hozzá, hogy egy négynapos lemezrögzítési sessionön jött létre, tavaly nyár végén. A csapat elvonult négy napra Füzesabonyba egy parasztházból átalakított stúdióba, hogy a világtól elzárva örömzenéljen és alkosson. A végeredmény egy száz százalékban improvizatív instrumentális mixtape: stílusokon átívelő kalandozás térben és időben, múltidézés és jövőkutatás, pillanatnyi megörökített hangulatok kötöttségek és elvárások nélkül. Vagy ahogy a srácok fogalmaznak: „univerzumokon átívelő utazás egy húsz négyzetméteres szobából.” Nem mellesleg az öt éve aktív csapat első hivatalos megjelenése.

A SoulClapből Bognár Szabolcs billentyűs mesélt a régóta várt debütálásról: „elvárások nélkül vágtunk neki a négynapos sessionnek, amiről hamar kiderült, hogy inkább egy jól szervezett közös nyárbúcsúztató napozás és láblógatás jó levegőn, mintsem klasszikus zenekari stúdiózás. Bár egyik nap sem nyúltunk hangszerekhez korábban, mint késő délután, rendszeresek voltak a hajnalba nyúló jamek. Kötöttségek nélkül zenéltünk, kidolgoztunk egy-két ötletet, de javarészt csak improvizáltunk. Saját magunkat mikrofonoztuk be, az én gépemen kezeltünk mindent. Akkor indítottam el a felvételt, amikor úgy éreztem, sikerült elkapnunk egy jó vibe-ot, amit rendszerint addig játszottunk, amíg bele nem fáradtunk, vagy ki nem forgattuk saját magából és vittük el valami teljesen más irányba. Gyakran ezért indulnak olyan hirtelen a témák, vagy van olyan organikusan esetlenül végük. Otthon átrágtuk magunkat a nyersanyagon és rá kellett jönnünk, hogy nagyon szeretjük a felvételek hangulatát, és hogy nagyon is hűen példázzák a banda egyik legfontosabb ismertetőjegyét, a szabad örömzenélést. Editálgattunk, ollóztunk, feljátszottunk utólag egy-két perka- vagy scratch-szólamot, valamint PKO barátunk dobott rá egy összegző mastert. Kitaláltuk, hogy mindenképpen megjelentetjük ingyenesen letölthető formában, mintegy köszönetképp az eddig – megjelenések hiányával mit sem törődő – hűséges és kíváncsi mindenkori közönségünknek. Reméljük, hogy lesz akkora élvezet hallgatni, mint amekkora élvezettel az elkészítési folyamat járt. Ha minden jól megy, pár hónap múlva az ingyenes digitális megjelenés mellett készül majd 100 darab kazetta is, amit a hhv.de fog világszerte terjeszteni online. A zenekar további tervei között szerepel a finisben lévő illspokinn x SoulClap Budapest-album megjelentetése, valamint egy 4-6 számos EP külföldi előadókkal közös rögzítése és bakeliten való kiadása. Az anyagra már felvettünk két számot, egyet a londoni Emmavie-vel, a másikat pedig ezen a héten a holland Sarah-Jane-nel. Bomba lesz!”


a SoulClap Budapestet ma este az Instantban lehet elcsípni, Facebook-eseményoldal


és akkor a hol erre, hol arra izgalmasan kanyargó-kavargó mixtape: 


a SoulClap Budapest Facebook-oldala

nyitókép: Sinco
lemezborító: Aman

https://recorder.blog.hu/2016/04/20/mixtape-premier_soulclap_budapest_mixtape_1_abony_sessions
Mixtape-premier! SoulClap Budapest: Mixtape #1 Abony Sessions
süti beállítások módosítása