Dupla premier! Black Bartók: Barbie Girl / Judy Is A Nazi

2016.03.21. 14:00, rerecorder

black_bartok.jpg

Minden szempontból dupla premier következik, ugyanis először hallhatjuk a tavaly meghatározatlan időre pihenőre tett Hangmás két tagja, Minda Endre frontember és Pogár László gitáros új, Kovács Marcell szempleressel kiegészült trióját, a Black Bartókot, amely két dalt és azzal együtt két próbatermi klipet is bemutat - élőben pedig majd március 31-én lehet látni őket először a GMK-ban!

black_bartok_2.jpgMint arról a leállás előtti interjúban beszélt Minda Endre (aki a 2014-ben alakított Terrible Ted nevű punkrockzenekarnak/underground szupergrupnak is tagja), ők Pogár Lászlóval már akkor, 2015 elején elkezdték a Black Bartók nevű közös formációt, aminek az itt gitáron is játszó énekes elmesélése alapján ez a története: „amikor kiderült, hogy a Hangmás parkolópályára kerül, Lászlóval egyből elkezdtünk azon agyalni, miként folytassuk. Több mint tíz év közös zenélés után nem is volt kérdés, hogy együtt folytatjuk, a hagyományos zenekari felállást viszont egyikünk sem akarta már erőltetni. Kitaláltuk, hogy keresünk egy harmadik tagot, aki hozzáteszi a saját ötleteit, hozza az alapokat, így került képbe Marcell (ő az elektrorockos, posztrockos Sonar billentyűs-szemplerese – a szerk.) és állt össze a Black Bartók.”

Hamar megszülettek az első dalok, amelyek nemcsak a trióformátumból eredő hangzás, de a szövegek miatt is eléggé eltérnek a Hangmáséitól: „a dalok elég gyorsan, pár hónap alatt álltak össze, érezhetően jót tett nekünk, hogy „kiszabadultunk” a bevett hangmásos sémákból. Dalírás közben elkezdtem történetekben gondolkodni, egyik új szövegem sem alanyi ihletésű. Mindegyik olyan, mint egy külön kis sztori saját szereplőkkel, cselekménnyel, végkifejlettel, és ez számomra nagyon szórakoztató. A Barbie Girl például egy gyilkos beismerő vallomása, a főhős elmeséli, hogyan végzett a barátnőjével a Duna-parton. A Judy is a Nazibban pedig azt próbáltam elképzelni, hogyan sodródik egy jobb sorsra érdemes, hétköznapi figura a gyűlölet, a szélsőség felé, ami aztán meghatározza az egész életét. Sok ilyen boldogtalan embert látni, és eszembe jutott, hogy erről érdemes lehet dalt írni.”

A dobgépekkel, effektekkel, ipari hangokkal kísért dalok már csak lüktetésük alapján is elektrorockosak, még a rockos Depeche Mode sem lenne kicsavart példa a megszólalásra: „a két élő felvételt a próbateremben csináltuk, igazi DIY-termés, hiszen Go-Pro kamerákat raktunk le, ebből vágtuk össze a videókat, és a hangot is mi kevertük néhány barátunk segítségével, polírozás, hozzáadott sáv nélkül. Egyelőre hét kész dalunk van, március 31-én egy tömör, harmincperces koncertünk lesz, de szerencsére több új dal is készül, egyáltalán nem unatkozunk.”

a Black Bartók tehát március 31-én, jövő csütörtökön mutatkozik be a GMK-ban a Tudósok vendégeként, Facebook-eseményoldal


a szaggatott-megkínzott Barbie Girl


és a lendületes-dühös Judy Is A Nazi


a Black Bartók Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/03/21/dupla_premier_black_bartok_barbie_girl_judy_is_a_nazi
Dupla premier! Black Bartók: Barbie Girl / Judy Is A Nazi
süti beállítások módosítása