RobotDeck cloud rap-kalauza

2016.02.25. 11:00, Frontrecorder

robotdeck_1.jpg

A hagyományos, dj-zős/live act-ezős bulik özönével szemben egyedülálló, rendhagyó kezdeményezés a Beatsimogató sorozat, amelynek keretében hiphop/elektronika vonalon mozgó producerek alkotási folyamatát lehet meglesni közvetlen közelről, kötetlen formában. A negyedik, ma esti egyik feltárulkozó beatmaker a Gazsi Rap Show-val rendszeresen kollaboráló RobotDeck, aki sajátos hangzásvilágot teremtve képviseli itthon a belassult-szétfolyós ütemekre és álmatag, ködös szövegelésekre épülő cloud rap-vonalat, amelybe itt alámerít bennünket személyes kedvencein keresztül. 

"Szerintem elég sok mindenre rá lehet mondani, hogy cloud. Mindig is imádtam az experimentál, chilles, szétvisszhangozott, absztraktabb rapekat, de mellette a boom bap-et, trapet, dirty south zenéket, sőt, az ambientet is. És extra mód imádom, ha ezek különböző arányban keverednek, főleg ha a végeredmény atmoszferikus cucc lesz. Rengeteg stílusú zenét hallgatok, de a hiphop a nagy szerelem és imádom, hogy ennyi fajtája van és meríteni tud más stílusokból is, vagy akár egybeolvad velük" - mondja a dj/beatmaker. "A listámat pedig úgy állítottam össze, hogy mindenféle legyen benne, változatosan - de azért maradjon meg a cloud-vonala." 

Íme, RobotDeck legnagyobb kedvencei cloud rap tágan értelmezhető zenefelhőjéből:
 

Yung Internet: Hotline

Nagyon sok holland rappert hallgatok, és ők az egyik kedvenceim. Ez a szám a nemrég megjelent harmadik lemezükről való. Természetesen az előző kettőt is agyonhallgattam (J.O.B.S. - 2014, 6 Donnies - 2015) DJ Hyperlink beatjeit külön kiemelném, van egy külön hangulata az egésznek - meg a teljes holland vonalnak (pl.: SMIB WORLDWIDE, Turtlevillains, FINESSELANDE).


Thestand4rd: Simple Needs

Tagok: Spooky Black (új nevén: Corbin), Bobby Raps, Allan Kingdom, Psymun. Sajnos ez az egyetlen lemez, amit közösen követtek el. Azért szerencsémre még melózgatnak együtt, nem mellesleg élőben is hatalmasak voltak ebben a felállásban: Először 2014 elején keltette fel a figyelmemet Spooky Black. A 98-as születésű karakter az internetet is szinte felrobbantotta a Whitout U című darkos, cloud trapes, r'n'b-s, VHS-klipes, nulla költségvetésű befutó "slágerével". Számomra úgy tűnik, szinte harcol az ellen, hogy mainstream legyen, ezt a gyanút erősíti bennem a Bobby-val kiadott zseniális kislemezének első klipje, a Welcome To The Hell Zone is.


Mr Key & Greenwood Sharps: Icarus Instinct

Amikor három éve beregisztráltam SoundCloudra, ők az első nagy random találataim között szerepeltek, nagyon megfogtak az egyedi stíluskavalkádjukkal. Van benne sok sztíló, amit szeretek: hiphop, elektronika, wonky, kis chilles-cloudos feeling, és még sorolhatnám ...original londoni cucc... Azon viszont csodálkoztam, hogy kb. csak 400 követőjük volt. Így hát nagyon megörültem, mikor tavaly a méltán híres High Focus kiadóhoz igazoltak, hogy Mr. Key-el karöltve készítsenek valami igazán különleges lemezt.


MoRuf: Fallen

Ő javarészt a klasszik hiphop vonalon mozog, de azért benne van az absztraktabb, dzsesszesebb, elektronikusabb dolgokban is. Ezzel a leginkább cloudos, MeLo-X zenéjével erősített számával pedig bejutott a kis listámba. A neves Ninja Tune kiadónál is megjelent már egy lemeze, ami azért árulkodik erről az elektronikusabb vonalról. MoRufot sajna csak tavaly ismertem meg a Shade Of Moo című 2013-as albumán keresztül, ez is beugrott a kedvenceim közé. Jelenleg várom az Euphoria 2-t, amit - mint az előzőt is - Iman Omarival készít.


Pell ft. Flywalker: The Actress

Ha jól tudom, ez az első klipje. Nem vagyok egy Pell fan, de ezt a számát már jó pár éve nem tudom megunni, leginkább Flywalker zenéje miatt.


Drew Howard: Uncle Tona

Egy mega laza torontói finomság. Nem tudnám megmondani, mitől szeretem ennyire ezt a számot/klipet, talán a lazasága miatt, meg mert nincs benne semmiféle erőltetettség..."relax why are you stressed". Sajna nem sok cucca van eddig, de remélem, még hallok róla. Nem mellesleg egy kiváló, de szinte ismeretlen,szintén kanadai csapat, a Get Home Safe tagja, onnan is akad még pár kedvencem, mint Derek Wise igazi downtown, darkos Kenzo dala és Jazz Cartier lazulós, csajozós Count On Me-je.


BRIDDY: Do or Die

Ez az eddigi legtöbbet lejátszott számuk, a többi még az ezret sem üti meg, mondjuk tényleg ez a legbombább. A zenei főtanácsadóm, Bisak barátom talált rá, azóta napi szinten pörög nálam. Még sok ilyet! A klipből nekem az jön le, hogy szeretik, amit csinálnak. Van benne egy kis intro, meg egy nagy végtaggyilkos outro.


Mick Jenkins: Jazz

Számomra 2014 egyik legjobb, 10|10-es lemeze a The Water(s). Érdemes megnézni ugyanerről a lemezről a másik lét klipet is (Dehydration, Martyrs). Hangsúlyoznám még egyszer, az egész lemez kötelező anyag!




A$AP RockyWassup

Szerintem nem kell bemutatnom a hajléktalanszállókat is megjárt, Harlemből kitörő és hatalmas karriert befutó Rocky-t. Ő és csapata (A$AP Mob) adta vissza a hitemet a mainstream hiphopban, amikor 2011-ben rájuk bukkantam, ekkor jelent meg első lemeze, a Live. Love. A$AP. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a cloud rap/trap széles körben elterjedt. A másik száma, ami nagy hatással volt rám, a Codeinbe áztatott Purple Kisses. A sikerhez sokat hozzátettek Clams Casino és SpaceGhostPurrp beatjei is, utóbbi Rocky imázsához is (okkult, darkos vonal, fordított karakterek) .példát mutatott. Az A$AP Mobból pedig kiemelném A$AP Ferget, aki az egyik kedvenc mc-m lett.


Shabazz Palaces: Forerunner Foray

A legendás Digable Planets egykori mc-jét a legnagyobb újítók között tartom számon. Állandóan kísérletezget. Bírom a hozzáállását, pláne ezt a számát/klipjét.


Jimmy Johnson: Sun Goes Down

Nyilván nem a fondorlatos rímjei miatt szeretem, de ez a trekk nálam nagyon betalált. Nem véletlen, hisz ezt is az általam istenített Eric Dingus csinálta, aki sok más kedvencemnek gyártott alapokat, mint például Xavier Wulf, Bones, Pouya, Chris Travis.


PiffGang: Candy Cup

United Kingdom, Little Mexico elpörpösödött hangjai. Vannak vagy tízen a csapatban, én legalább két éve pörgetem a cuccaikat. Végre kezdek megelégedni a lejátszási számlálójukkal is, a kezdetekhez képest legalábbis mindenképp.


A Beatsimogató negyedik produceri "peep show-ja" tehát ma este élvezhető a Müsziben, RobotDeck mellett High Love és Skrude mutatják meg magukat, további részletek a Facebook-eseményoldalon

Címkék: robotdeck cloud rap
https://recorder.blog.hu/2016/02/25/robotdeck_cloud_rap-kalauza
RobotDeck cloud rap-kalauza
süti beállítások módosítása