Film készült az Orbán népe punkválogatásból

2016.02.19. 14:36, rerecorder

orban_nepe.jpg

Tavaly októberben jelent meg a Permaculture Records gondozásában a négy hazai punkzenekart (Norms, Rákosi, Diskobra, Youth Violence) tömörítő osztott kiadvány, az Orbán népe, amely simán ott van a legfontosabb 2015-ös magyar kiadványok között - ráadásul készült mellé azonos címmel egy rövid dokumentumfilm is Szilágyi Máté rendezésében, amely egyrészt bemutatja a színteret, másrészt a lemezzel együtt értékes kordokumentum lesz, ha egyszer majd valaki meg szeretné érteni, mi történt Magyarországon a 2010-es években. 

orban_nepe_a1689731286_10.jpgAz Orbán népe című, vinylen is megjelent gyűjteményes album négy kortárs magyar punkzenekar közös kiadványa, igaz, az egyes zenekari számblokkok már 2015 folyamán korábban megjelentek - a mezőtúri Rákosi például már januárban kiadta a lemezre kerül tízszámos kollekcióját -, de így egyben, töményen az igazi a hatása. Benne van az a társadalmi, politikai, történelmi helyzetkép, ami más magyar nyelvű zenében csak elvétve bukkan fel. Az üdítő és igen fontos lemezről (alább végighallgatható) Szilágyi Máté készített lényegre törő és igen fontos rövid doksit. Szilágyi a Filmművészeti Egyetem televízió szakos hallgatója, félévi vizsgafilmként készítette az Orbán népe című 12 perces alkotást - mellette különben maga is zenész a Dorothy's Legs duóval játszik sokszínű, hol dreampopos, hol indierockos, hol elektropopos zenét és természetesen (egy kivétellel) együttese klipjeit is ő rendezi.

Az Orbán népe film ugyanazzal a Víg Mihály-idézettel kezdődik, mint a lemez is, és pontosan bemutatja, hogy ezek a mai punkzenekarok miért éreznek frusztrációt: "énnekem elegem van abból, hogy itt mindenki gyűlöli egymást, nem értem, hogy hogy lehet azt gondolni, hogy te egy ilyen-olyan izé vagy, te meg egy nagy hogyhívják. Így nem lehet élni. De én már kifelé megyek és nekem már mindegy, hát tök ősz a hajam, mindjárt meg fogok halni, én már majdnem hatvanéves vagyok. Én ezt felülről és kívülről nézem, de szánva és nagyon elkeseredve." A zenekarok aztán folytatják dalban és a filmben szereplő koncerteken is, különösen erős az a pillanat, szinte tapintható a frusztráció, amikor torkaszakadtából üvölti a közönség a Rákosival, hogy "2014/tolonganak a férgek a hatalomért/tülekednek ezek a faszszopók/mind megérdemelné a golyót." A zenekarok a filmben szépen el is mondják, hogy miért lett a 2000-es évekre újra létjogosultsága a mindent kimondó punknak, tényleg látni kell.

A filmet rendező Szilágyi Mátét is megkérdeztük az Orbán népéről, ezt mesélte a Recordernek: „A filmet Pándi Balázs egyik cikke inspirálta, amiben a filmben szereplő négy zenekar Orbán Népe című albumáról ír. A videó egyébként egy vizsgafilm a Filmművészeti Egyetemre. 2016. január első felében forgattam. Először a Norms énekesét, Vargyai Viktort kerestem meg, aki egy csomó mindenben segítségemre volt, ami azért jött jól különösen, mert én alapvetően nem vagyok otthon a punk hardcore szcénában. A dokumentumfilm fő apropója az album volt. Ennek és a már említett cikknek a segítségével próbáltam meg beszélgetni a srácokkal, illetve megérteni a műfaj mai szerepét, célját, a sokféleségét és a szereplőit.


az Orbán népe című rövid dokumentumfilm: 


az Orbán népe lemez: 


ez pedig a rendező, Szilágyi Máté Dorothy's Legs nevű zenekarának egy klipes dala (Mable), a rendező természetesen szintén Szilágyi: 

https://recorder.blog.hu/2016/02/19/film_keszult_az_orban_nepe_punkvalogatasbol
Film készült az Orbán népe punkválogatásból
süti beállítások módosítása