Áprilisban megjelenik J Dilla "elveszett" rapalbuma

2016.02.19. 11:40, Frontrecorder

jdilla_1.jpg

Február 10-én volt tíz éve, hogy tragikusan fiatalon, 32 évesen elhunyt a hiphop egyik legnagyobb hatású, iskolateremtő producer-beatmakere, J Dilla. akinek azóta folyamatosan kerülnek elő a hátrahagyott kész-félkész felvétele/beatjeii, lásd ezt a különleges box setet 2014-ből. Hamarosan pedig végre napvilágot lát az a lemez, ami 14 évig hányódott befejezetlenül: a szóló rapalbumnak szánt, egy sor ismert közreműködőt felvonultató The Diary április 15-én jelenik meg, a posztumusz kiadványt stílszerűen az Introduction című dal vezeti fel.

A lemez története 2002-ig nyúlik vissza, amikor Dillát szólóelőadóként leszerződtette az MCA kiadó. Ő nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, írta a saját rapjeit és zenei alapjait, plusz berántott egy rakás neves vendéget, olyanokat, mint Snoop Dogg, Bilal és Kokane, illetve produceri segéderőként Madlib, Pete Rock, Hi-tek, hogy csak a legismertebbeket említsük. A kiadónak viszont nem tetszett, amit hallott, így ejtették Dillát, az addig született felvételek pedig sutba kerültek. Dillát annyira frusztrálta a dolog, hogy hátat fordított szülővárosának, Detroitnak, Los Angelesbe költözött, és mintegy kapjátok be-reakcióként egy hét alatt felvette az addigi legelvontabb, legkísérletezőbb anyagát, ez a 2003-as Ruff Draft, amivel nemcsak újradefiniálta saját karrierjét, de a hiphopot is új (zenei) alapokra helyezte. A rossz emlékű, ugyanakkor tulajdonképpen sorsfordító félbehagyott szólólemezét több mint tíz év alatt sikerült összerakni a fellelhető mixekből és maszterekből, és 2013-ban meg is jelent két dal (The Anthem, Trucks) a The Diary címen bejelentett lemezről, ami eredetileg még az év tavaszán kijött volna. Helyette két újabb szám vált közkinccsé (Diamonds, és Ice, melyek instrumentális és alternatív verzióikkal együtt egy EP-n jelentek meg), ezt követte 2014 májusában egy újabb dal egy EP fő felvételeként (Give'em What They Want), aztán a tavalyi Record Store Day-re is jutott egy olyan régóta keringő dal (Fuck The Police) limitált vinyl kislemezes kiadása, ami helyet kapott a The Diary-n. Ez utóbbit onnan tudjuk, hogy végre kihirdették a lemez megjelenési dátumát és közzétették a számlistáját. Az április 15-én érkező The Diary (a borítót lásd a nyitóképen) így áll össze:

01 The Introduction
02 The Anthem [ft. Frank and Dank]
03 Fight Club [ft. Nottz and Boogie]
04 The Shining Pt. 1 (Diamonds) [ft. Kenny Wray]
05 The Shining Pt. 2 (Ice)
06 Trucks
07 Gangsta Boogie [ft. Snoop Dogg and Kokane]
08 Drive Me Wild
09 Give Them What They Want
10 The Creep (The O)
11 The Ex [ft. Bilal]
12 So Far
13 Fuck the Police
14 The Diary

A lemezről tehát már több szám is ismert lehet, de mivel most lett csak hivatalos megjelenési dátuma, így a frissen hallgathatóvá tett, horrorzeneszerű szintidallammal drámaivá tett felütését, az Introductiont tekinthetjük a felvezető nyitánynak:

Címkék: nas j dilla
https://recorder.blog.hu/2016/02/19/aprilisban_megjelenik_j_dilla_elveszett_rapalbuma
Áprilisban megjelenik J Dilla "elveszett" rapalbuma
süti beállítások módosítása