Kedvenc idei zenei élményem - Magyar popzenészek 2015-ről

2015.12.27. 10:02, rerecorder

2015r_1.jpg

Ahogyan tavaly, úgy idén is megkérdeztünk több tucat hazai zenészt, énekest a favorit 2015-ös zenei élményeikről: legyen az lemez, koncert vagy saját produkcióval kapcsolatos emlék. Kérdésünk egész pontosan így szólt: "Mi volt 2015-ben a legjobb zenei élmény számodra? Ez lehet kedvenc lemez, koncertélmény, akár saját zenével is kapcsolatos, és jöhet top 10 kedvenc lemez is."

Íme a válaszok: 

Balázs Konrád (Twentees)

Legjobb zenei élmény 2015-ben: Florence + The Machine-koncert a Szigeten. Pár dalukat ismertem csak, úgy voltam vele, hogy csak megnézem, ha már Florence. Aztán végül életem egyik legjobb koncertjén találtam magam. Hihetetlen az az energia, ami az énekesnőből árad – egyszerre karizmatikus, szórakoztató és szexi. A zenekar vokalistái és fúvósai pedig olyan szintre emelték az élményt, hogy percenként borsódzott a hátam.

Kedvenc albumok 2015-ben:
1. Vad Fruttik – Tudom milyen
2. Incubus –Trust Fall EP
3. Editors – In Dream
4. Florence + The Machine – How Big, How Blue, How Beautiful
5. BABEL – Part
6. Muse – Drones
7. Blur – The Magic Whip
8. Ivan & The Parazol – The All Right Nows
9. Fran Palermo – Fran Palermo
10. The Vaccines – English Graffiti


Batta Róbert (Liquid Limbs)

2015 legjobb zenei élménye:
Megnézni a Kraftwerk 1970-es első koncertjét, kiváló minőségű archív felvételről.

Top 10:
Stephan Bodzin - Wir
Barnt - Cherry Red (Tale Of Us & Recondite remix)
Nathan Fake - Ffantasi
Luna Semara - Arp Choir (Original Mix)
Luna Semara - The Pink Room
Oliver Lieb - Convergence (Midas 104 Remix)
Drumcell - Departing Comfort (Planetary Assault Systems Remix)
KiNK - Fantasia (Truncate Remix)
dubspeeka - Primary K272 (Original Mix)
Lone - Cali Drought


Bihari Balázs (Hippikiller)

2015 -ben kihagytam a koncertezést, sőt sokkal kevesebb koncerten voltam jelen, mint az elmúlt években, de egyszer ki kell aludni az elmúlt évtizedeket. Viszont szobában és stúdióban jól teljesítettem: újra együtt dolgozunk Polnauer Flórával, párhuzamosan készül egy márciusra belőtt új Hippikiller-lemez, és egyéb anyagok is, amelyekre, remélem, 2016 második felében is sor kerül. A legjobb munkahely: Schram Dávid stúdiója. Pont. Maradék törzshelyeimet a városrendezés ledarálta - Vagon, Kertem. Számos, zeneiparral kapcsolatos fontos dolog született: ilyen a Magyar Zeneipari Jelentés, amely elsőként próbálta rendszerbe foglalni a magyar zeneipar működését és számosítani bevételeit. Nagyon jó évet zár a Majdnem Híres Rocksuli, volt hallgatóink mindenhol jelen vannak és dolgoznak a Szigettől a Middlemist Reden át a Launching Gagarin menedzsmentig vagy akár a Halott Pénzig. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer a tanárbácsiságra leszek a legbüszkébb, de szerintem az alapítók is – Fernbach Erika, Forrai Krisztián, Réz Gyuri – így vannak ezzel. Bár 2014 év végi Mohai Tamás albuma, a vele készített interjú, amelyet Németh Robival közösen vettünk fel a Dal+Szerző magazin számára az év elején, három órán keresztül a Karinthy Frigyes út legendás sörözője előtt dideregve, azt sokáig emlegetni fogom. Körülbelül két napig szerkesztettem a megamonológ szöveget, hogy nyomdaképes formába kerüljön. Ha kedvenc magyar lemez, akkor magasan legtöbbször az Amoeba új albumát hallgattam. Kedvenc klip: Mohai Tamás: Fasznak annyi. Nem értem, miért nem indult vagy szerepelt a klipszemlén.
Kedvenc dal: sok van, mondjuk ez, Heilig Tomi feat. Tink: Presszó.
Külföldi? Kendrick Lamar, The Winery Dogs. Előbbit sokan fogják írni, utóbbit kevésbé, pedig van jól működő mainstream rock, és Richie Kotzen továbbra is sokkal jobb, mint Chris Cornell.
Kedvenc koncert: Darkness. Egyszerre visítva röhögni, headbangelni, énekelni és ugrálni negyven felett is elég jó dolog. Remélem, hetven felett is menni fog.
Kedvenc popmozi: hm, ehhez nektek is közötök van, mivel a Dürer Kertmozi a Recorderrel közös akcióként indult nyáron. Almási Tamás 1982-es Sok húron pendülnek című, a tatai rocktanácskozásról szóló filmje volt a kuriózum, hiszen egyszer mutatták be a tévében anno és utána raktárban porosodott. Sokkoló utazás a múltban, különös tekintettel arra jelenetre, amikor Tóth Dezső elvtárs beszéde alatt Nagy Feró csúszik le a széken és próbál láthatatlanná válni. És ha visszaevickéltünk a jelenbe, természetesen Balaton Method.


Boggie

Egy sajátot tudnék mondani. Amikor A Dal című műsorban tettem egy fogadalmat és csináltam egy flashmobot a Bazilika előtt és több mint 200 emberrel énekeltem együtt a Wars For Nothingot egy átlagos szombat délelőtt. Sosem fogom elfelejteni. Az idei évem legjobb saját koncertje a MOM-os karácsonyi koncertem volt. Nagy zenekar, vetítés, díszlet, teltház, jó hangulat. Fantasztikus volt a közönség és nagyon hangulatos volt az egész. Nagyon boldog voltam. Már csak ilyen koncertekre vágyom a jövőben! Aki egész évben elvarázsolt az Szeder. Elbűvölő jelenség. Hiteles, őszínte előadó, ritka kincs a magyar zenei palettán. Nagyon szerettem idén Emeli Sandét, volt alkalmam élőben is hallani Veszprémben. Az egyik kedvenc lemezem Lianne La Havas Blood című lemeze, Ed Sheeran is belopódzott a szívembe idén, mintahogy Sam Smith is. Imádom a briteket! Indila francia énekesnő lemeze volt még nagy felfedezés számomra az idén.

Csorba Lóci (Lóci játszik)

A legnagyobb élmény az akváriumos szülinapi koncert volt, amin ott volt Szeder Kriszti, Lábas Viki, a Hajós András - meg rengeteg ember! Nagyon jó ünneplés volt.


Dányi Krisztina (morningdeer)

2015 sajnos nem ragadott annyira magával, ezért inkább Top 5-öket csináltam, tényleg nem hallgattam sok idei lemezt, inkább számokat tudnék kiemelni. Top 5 lemez:
1. Jenny Hval - Apocalypse, girl
2. King Gizzard & The Lizard Wizard - Quarters!
3. Ibeyi – Ibeyi
4. Elza Soares - A Mulher do Fim do Mundo
5. Margo Makes Maess - 2013

2013 Top5 zenei élmény 1. Jaga Jazzist koncert, A38
2. PJ Harvey Recording in Progess, Somerset House
3. A kapolcsi koncert másnapján a Hello Wood faluban hajnalban ülni egy búzamező szélén
4. Lucrecia Dalt koncert, Trafó
5. Kaptam egy emailt, hogy Jonny Greenwood meghallgatta az új lemezemet és értékesnek találta


Dope Calypso

Sarkadi Miklós: az Ariel Pink volt kiemelkedő élmény a Dürer kertben, meg a Viet Cong a hajón (az, hogy most végül mi lett a nevük, azt nem tudom). Illetve én az év elejére nem is emlékszem, mert nincs ilyen jellegű memóriám.
Kelemen László: az Experimental Tropic Blues Band a rnr 666 szervezésében, plusz Waves Pozsonyon a makrohang, meg Mac DeMarco a Reeperbahn Festivalról.

A fogadalmunk meg egyöntetűen az, hogy a Laci szépen túléli a kurva trombózisát, és csont nélkül felépül, fel tudjuk venni a következő lemezt, és vissza tudunk menni koncertezni, és minden megy szépen a szokott útján.

Amiket szerettünk idén:
Royal Headache - High
Balthazar - Thin Walls
Die Nerven - Out
Deafheaven - New Bermuda
Protomartyr - The Agent Intellect
California X - Nights In The Dark
Beach House - Thank You Lucky Stars
Tame Impala - Currents
Yak - No (EP) & Plastic People (EP)
Wavves - No Life For Me és a V is klassz volt szerintünk
Pond - Man It Feels Like Space Again
Fidlar - Too


Győrffy Ákos (horhos)

Az idei év számomra legemlékezetesebb zenei élményei nem feltétlenül idei megjelenéseket jelentenek. Sőt. Nem követem intenzíven a fejleményeket, ezért aztán nem vagyok képben, ahogy mondani szokás. Ha csak egy dalt kellene kiemelnem, ami valamilyen úton-módon eljutott hozzám, akkor az Julia Holtertől a Sea Calls Me Home lenne. Ez az egyszerűségében lenyűgöző, dinamikus és nagyon jól eltalált szám a lehengerlő szaxofonszólójával azonnal megfogott. Ha nagylemezről van szó, akkor aztán tényleg oda az aktualitás részemről, mivel két olyan lemezzel tudok csak szolgálni, amelyek közül az egyik huszonhét, a másik pedig huszonnégy éves. A Talk Talk Spirit Of Eden, illetve Laughing Stock című albumairól van szó. A Talk Talkot régóta ismerem, azonban valamiért csak idén mélyedtem el igazán az életművükben, és ez az a két lemez, amit valószínűleg a legtöbbször hallgattam 2015-ben. Mindkettő időtlen, az első hangtól az utolsóig tökéletes és felülmúlhatatlan. Ennél a két lemeznél többet már csak a saját, idén megjelent Mons című lemezünket hallgattam, ha nem is végső formájában, inkább a vele való munka közben. Erről nehezebb eldöntenem, mennyire lesz időtálló, igaz, nem is az én dolgom.


Halmos András (Jü)

Az egyik kedvencem mindenképpen Pat Thomas & Kwasibu Area Band womexes koncertje volt, már csak azért is, mert most éppen Ghánában vagyok a dobosuknál egy egyhónapos közös gyakorlásra. Ő tanítja a ritmusokat, én pedig megtanítom kottát írni. Tíz lemezt ilyen lassú internettel nem tudok most összeírni, de Jenny Hval és morningdeer idei albumait nagyon szeretem.


Henri Gonzo (Fran Palermo):

Kedvenc zenei koncertélményem a Yann Tiersen volt még az év elején. Saját bulink a lemezbemutató koncertünk. Izgalmas koncert volt és szinte minden összejött aznap a színpadon. Ami szintén egy érdekes zenei élmény volt, amikor ősszel Milánóban voltunk a San Siro stadionban Inter-JUVE meccsen és ott egyszerre énekelt/ordított 80.000 ember, abból 5.000 volt a (vendég) juvés, köztük mi is és próbáltuk elnyomni a többi lelkes torkú olaszt.
Kedvenc 10 lemezem idénről:
Khun Narin’s-Electric
Phin Band Sandy’s-Fourth Dementia
Unknown Mortal Orchestra-Multi Love
Fool’s Gold-Flying Lessons
Luke Top-On The Shore
The Brian Jonestown Massacre-Thingy Wingy
Sufjan Stevens-Carrie & Lowell
Beirut-No No No
Eagles Of Death Metal-Zipper Down
Allah-Las-Aquarium Drunkard


Hó Márton (Hó Márton és a Jégkorszak)

Csatlakoztam a Gustave Tiger zenekarhoz, két próba alatt tanultam meg a számokat, aztán már koncerteztünk is. Most újra basszusgitározom, vagyis visszatértem az eredeti hangszeremhez. Szürreális és vicces a Gustave-ban zenélni, teljesen más megvilágításba került a számírás meg a koncertezés.

ezeket hallgattam legtöbbet idén és ezeket szerettem nagyon:
Vince Staples: summertime '06
Phoenix Foundation: Give Up Your Dreams
Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
Jamie xx: In Colour
Father John Misty: I Love You, Honeybear
Sun Kil Moon: Universal Themes
ŰBlur: The Magic Whip
Laura Marling: Short Movie
Panda Bear: Panda Bear Meets the Grim Reaper
Young Fathers: White Men Are Black Men Too


Jakab Péter (Jazzékiel)

Legkedvesebb idei zenei élményem az volt, amikor Áron megmutatta, amit a fiamnak írt, miután megszületett. Szeresse csak a gyerek is a zongorát.

TOP 10
1. Blur - Magic Whip
2. Kid Cudi - Speedin Bullet 2 Heaven
3. Nick Cave & Warren Ellis - Loin Des Hommes OST
4. New Order - Music Complete
5. Warren Ellis - Mustang OST
6. Dead Weather - Dodge and Burn
7. Chelsea Wolfe - Abyss
8. Tyler, The Creator - Cherry Bomb
9. Kőszívű Ember Fiai - Kőszívű Ember Fiai
10.Deti Picasso - Motherland


Jakab Zoltán (Ghostchant)

2015-ben két, magasan kiemelkedő zenei élményben volt részem és bár jöttek ki remek anyagok is, mindkettő élőzenei. Nyilván nehéz nem érzelmek nélkül beszélni arról, hogy egy közel húszéves zenei pályafutás európai etapja Budapesten ért véget, de a bostoni Bane a másfél évtizedes barátságra való tekintettel fővárosunkban adta európai búcsúkoncertjét, amely tökéletes keretbe foglalta a zenekar itthoni pályafutását, amely még 2000 őszén kezdődött a gödöllői Trafo színpadán. A másik örök élmény, amit elraktározhatok, pedig a Crippled Black Phoenix koncertje volt. Bár a mai napig gyermeki a lelkesedésem egy-egy zenekar iránt, egyre kevesebb az a zene / zenekar, amely felmossa velem a padlót, a brit banda pedig pontosan ezt tette velem és a véleményeket olvasva, hallgatva a többi koncertlátogatóval is. A korábban crust punk és sludge/doom zenekarokban elhíresült Justin Greaves helyenként metálba öntött Pink Floydja, amelyet még jól nyakon öntöttek egy adag DIY ideológiával és punk etikával egy olyan koncertet adott, amelyről tíz év múlva mindenki azt hazudja majd, hogy ott volt, csakúgy, mint a 2003-as gödöllői Mastodon bulin.

2015 top – tíz lemezt lehetetlen, rangsorolni szintén, legyen hát ábécé
Coliseum – Anxiety’s Kiss
Crippled Black Phoenix – New Dark Age EP
Dead To A Dying World – Litany
Felső Tízezer – Normális Élet
G.L.O.S.S. – Demo
God Is An Astronaut – Helios | Erebus
Harms Way – Rust
Killing Joke – Pylon
MGLA – Excercises in Futility
Nadir – Ventum iam ad finem est
Primitive Man – Home Is Where The Hatred Is
Ryley Walker – Primrose Green
Tau Cross – Tau Cross
The American Dollar – Across the Oceans
The Body & Thou – You Whom I Always Hated
The Southern Oracle – Icebreaker EP
Thy Catafalque – Sgúrr
Twitching Tongues – Disharmony
V/A- Orbán Népe (Norms, Rákosi, Diskobra, Youth Violence) LP


Jancsó Gábor (Blahalouisiana)

2015-ben két nagyon meghatározó zenei élménynek is a részese lehettem és ennek nagyon örülök. Áprilisban Paul Simon és Sting közös koncertje Bécsben, lenyűgöző és iszonyatosan motiváló, inspiráló volt az a zenélés és előadásmód, amit ott láttam. A másik élmény a Blahalouisiana Fishing On Orfűs konci volt, ott azt éreztem valahogy minden összejött pozitív értelemben.

Top 10-es 2015 lemez:
10 Shiny Joe Ryan - The Cosmic Microwave Background
9 Bill Ryder Jones - West Kirby Country Primary
8 Martin Courtney - Many Moons
7 Brian Wilson - No pier Pressure
6 Tame Impala - Currents
5 Alabama Shakes- Sound & Colour
4 Mac Demarco- Another one
3 The Arcs - Yours, Dreamly
2 Leon bridges - Coming Home
1 Richard Hawley - Hollow Meadows


Jónás Vera

Zenei: februári Fink, müpás Elvis Costello és saját koncert a 7th Floor nevű helyen Tokióban, valamint Kolozsváron az őszi turnén.


Kárpáti Dódi (Quimby, Mr. Priváti)

2015-ben két olyan koncert élményem is volt, amik jellegükben is figyelemre méltóak számomra. Az egyik egy Dino Saluzzi koncert volt a Porgy and Bess-ben, Bécsben. A ritka érzékeny, magamutatást mellőzően virtuóz bandoneon mester kortárs alapokra helyezte a folklór – argentin – motívumokat, messze elkerülve a manapság divatos népzenei közhelyek alkalmazását. Koncertje után volt szerencsém rövid eszmecserét folytatni vele a backstage-ben, miután dedikáláskor kiderült, hogy trombitás vagyok. A másik az én különbejáratú zenekarom, a Mr. Priváti Kőszegi Imrével előadott programzenéje volt az A38Kiállítótérben. Tinédzserkorom első számú dobos-példaképével fellépni nem akármilyen flesh. A "Rhythm and Brass" gondolkodásmód átsütött a zenén. Ráadásul Imre születésnapját is ünnepeltük. Ott volt a többi barátom is zenekari tagként, Pali, Ricsi, Marci, Flóra. És a közönségünk is értette játékunkat, vette az üzenetet.

  1. Mamonov - Zvuki Mu 1999. Moroz rec. (régi kedvenceimet a fiam hozta el Kievből +++++
  2. Dino Saluzzi Anja Lechner : El Encuentro ECM
  3. Claude Debussy : Complete Piano Works Jean-Pierre Armengaud ARTS MUSIC
  4. Bill Fay : Who Is The Sender Dead Oceans
  5. Dave Duglas : DD 50 Birthday Recordings
  6. Fall : Sub-Lingual Tablet Cherry Red
  7. Ambrose Akinmusire : The Imagined Savior Is Far Easier To Paint Bue Note
  8. Charles Tolliver : Live at Slugs II. Strata East
  9. Roland Kirk Complete Verve Recordings
    10.The Rolf And Joachim Khun Quartet : Impressions Of New York Impulse


Lázár Domonkos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél)

2015 legjobb zenei élménye: Viet Cong-koncert az A38 Hajón. Saját zenével kapcsolatosan pedig az, amikor a Bétaville-t a Sziámi And Friends-szel közösen nyomtuk az idei Szigeten.

Top 10 kedvenc 2015-ös lemez:
The Dead Weather - Dodge and Burn
Tame Impala – Currents
Viet Cong - Viet Cong
Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
Laura Marling - Short Movie
Foals - What Went Down
Jamie XX - In Colour
Mac Demarco - Another One
Elefánt – Gomoly
Fran Palermo - Fran Palermo


Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar)

- Bulibáró lemezpremier a Petőfi rádióban
- a lakodalmas "hiphop" előretörése
- balfaszok hájpolása
- fesztiválok el-"majális"-osodása
- a politika térnyerése a magyar zenében
- a zenei szakma további Sztori-magazinosodása
- a zenekarok kritikát nem tűrése és kritika utáni hisztizése
- a kritikát megfogalmazókkal szembeni azonnali bosszúhadjárat.

Bár ez nem túl vidám, de ezek az élményeim 2015-ből.


Likó Marcell (Vad Fruttik)

Kedvenc 2015-ös dalok: David Bowie és a Blackstar, a másik pedig Oneohtrix Point Never és a Sticky Drama. Bowie-nak a klipje is kitűnő, a másik videójához asszem öreg vagyok már. Ja, meg bejött még Holly Herndon is, mondjuk az Interference.


Linczényi Márkó (Kolin)

A legjobb zenei élmény az Alt-J volt a Primavera sound fesztiválon Barcelonában, és az Ariel Pink a Dürer kertben.

2015-ös kedvenc albumaim:
1. ASAP Rocky - ALLA (At Long Last ASAP)
2. Dr. Dre - Compton
3. Kendrick Lamar . To Pimp a Butterfly
4. Action Bronson - Mr. Wonderful
5. Tame Impala - Currents
6. Lana Del Ray - Honeymoon
7. Young Fathers - Dead
8. Vince Staples - Summertime '06
9. Young Thug - Barter 6
10. Snoop Dogg - Bush 


Lovasi András (Kiscsillag, Kispál és a Borz)

2015-ben a legjobb zenei élményem a Pécsi Szimfonikusokkal közös két pécsi Kiscsillag-koncert közül a 2. volt. Az nagyon jól sikerült, büszke voltam rá.

Micsoda Dániel (Zanzinger)

Idén utáltam koncertre járni és új lemezeket hallgatni sem vágytam nagyon, de ez a tízes lista azért összeállt az ismert és ismeretlen haverok melóiból. A kedvenc zenei élményem pedig túlzás nélkül a Papaver Cousins első koncertje volt, amit volt szerencsém szervezni, az azt megelőző nyári közös munkánk után. Nagyon jó érzés így jelen lenni egy tök klassz zenekar születésénél.

  1. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
    2. András Upor: Let The Song Work On You
    3. Ryley Walker: Primrose Green
    4. Denis Katanec: Pejotl
    5. Sun Kil Moon: Universal Themes
    6. Kurt Vile: b’lieve I’m going down
    7. Dorthia Cottrell: Dorthia Cottrell
    8. Keaton Henson: 5 Years
    9. Julien Baker: Sprained Ankle
    10. Felső Tízezer: Normális Élet


Middlemist Red

Zenei élmény: Idén játszottunk először külföldön. Voltunk Berlinbe, Prágában, Varsóban, hol 10, hol 300 fős közönségnek. Aludtunk párnákon a földön egy kommunában, és ettünk gourmet kajákat. Sikerült átélni a turnéélmény mindkét szélsőségét. Most pedig a legutóbbi düreres koncertünk végén a közönséggel megtelt színpadon fejeztük be a szettet.  Annak is örülünk, hogy végre van Beatles a Spotify-on!

Top 10:

Archie Marshall - A New Place 2 Drown
Tame Impala –Currents
Puma Danger - Sun Pitcher
Dorota – Frik
Mac DeMarco - Another One
Thee Oh Sees - Mutilator Defeated At Last
Ought - Sun Coming Down
Unknown Mortal Orchestra - Multi-Love
Ghost – Meliora
Panda Bear - Panda Bear Meets the Grim Reaper


Németh Zsófia (Piresian Beach)

A kedvenc idei lemezem a Coneheads-é volt! A legjobb koncert, amin idén voltam az pedig az Ariel Pink volt. Itt írtam részletesen is 2015 kedvenc zenei élményeiről.

Nemes András (Pluto, Biorobot)

John Frusciante közzétette a Bandcampen demóit JF dirctly from JF név alatt. A csatolt hírlevele is nagyon inspiráló, arról ír, hogy a zenekiadás új módja a zene-adás, nem pedig a zene-eladás. Nemigen követtem idén az új zenéket. Tetszett Szabó Benedek illetve a Csaknekedkislány albuma. Örülök, hogy születnek jó dalok, jó dalszövegek magyarul is. Külföldiek közül Courtney Barnett Sometimes I Sit And Think And Sometimes I Just Sit című lemeze fogott meg.


Poniklo Imre (Amber Smith)

Az év zenei, vagyis zenei vonatkozású eseménye nekem az volt, hogy találkoztam Bernard Butlerrel! Ááááá! Ezt nem überelhette semmi! Aktív zenészkent az októberi születésnapi amber smith-koncert volt az élmény. Újra együtt játszani Egyedi Petiékkel, Oszkárral és mindenkivel, aki fontos volt az amber smith történetében.

Black Rivers lemez
Ben Folds: So there
Blur: Magic Whip
EZ Basic: Dead end darling
Ben Watt: Hendra (ami tudom, tavaly őszi de én idén év elején ismertem meg)
New Order: Music Complete
Brandon Flowers: The desired effect
East India Youth: Culture of Volume
El Vy: Return to the moon
Duran Duran Paper Gods


Sallai László (Felső Tízezer, The Somersault Boy, Szabó Benedek és a Galaxisok)

Az idei év legnagyobb élménye számomra a Mercury Rev zágrábi koncertje volt. Még gimis koromban szerettem meg őket, úgyhogy jó pár évet kellett várnom erre a koncertre, de abszolút megérte.


Seltsam János (Meztelen Diplomaták):

Kedvenc zenei élmény: A rengeteg csodálatos élmény közül egyet kiemelve, a Songhoy Blues A38 Hajós koncertje októberben. Olyan energia és élet áradt belőlük, manírok és erőltetett szövegelések nélkül, elképesztő volt.

Top 10 kedvenc lemez:
Balthazar - Thin walls
Cosmo Sheldrake - Pelicans we
David Yengibarjan Trio - Mariage
Django Django - Born under Saturn
Kurt Vile: B'lieve I'm Goin' Down
Mbongwana Star - From Kinshasa
Songhoy Blues - Music in exile
Tame Impala - Currents
Unknown Mortal Orchestra - Multi Love
Verőköltő - Féltve őrzött


Sívó Dániel (Revue)

Idei legjobb zenei élmények a zenekaromhoz köthetőek:
- megalakultunk
- márciustól koncertezünk
- májusban elkészül az első album + után a második album munkálatai is megkezdődtek.
- idén 3 klip készült, ebből 2 saját készítés.

Top albumok:
Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly
Kamasi Washington - The Epic
The Weeknd - Beauty Behind the Madness
Ratatat – Magnifique
Tame Impala – Currents
Years and Years - Communion
Miguel – Wildheart
The Internet - Ego Death


Skrihár József (Spark The Hawk)

Amit idén ronggyá hallgattam, így gondolom jelentős zenei élmény, az Lord Huron: Strange Trails lemeze volt. Legjobb koncertélménynek pedig a Szigeten a Future Islands-et mondanám.

A Top 6 mondjuk így nézne ki (bár ezeket nem szoktam így listázni, úgyhogy a sorrend mindegy):
1. Lord Huron: Strange Trails
2. Sufjan Stevens: Carrie & Lowell
3. Beach House: Depression cherry
4. Modest Mouse: Strangers to Ourselves
5. Yo La Tengo: Stuff Like That There
6. Buil to Spill: Untethered Moon


Stas

Nyáron felléptem egy fesztiválon a szülővárosomban, Minszkben. Ez az út és fellépés tette lehetővé, hogy újra meglátogathassam a nagymamámat több év után.

10 kedvenc lemez:
Branko – Atlas
Clap! Clap! – Simple
Aluphobia - Afrika
Upor András - Let The Song Work On You
TAKU - Songs To Make Up To
CDM (CASA DA MÃE PRODUÇÕES) - Malucos De Raiz
Sam Gellaitry – Escapism
Mitch Murder - Kung Fury (Lost Tapes)
Siete Catorce – Paisajes
Schlachthofbronx - Rave and Romance


Szabó Benedek (Szabó Benedek és a Galaxisok)

Nagyon sok jó koncert volt Budapesten is, a Grooms az A38-on külön kedves a szívemnek, de muszáj azt mondanom, hogy ami 2015-ben a Galaxisokkal történt, az az egyik legjobb dolog az életemben.


Szalai Anesz (ANEZ):

Kedvenc lemezem ’15-ből Björk Vulnicura című lemeze, a végtelen energia miatt, amit megint beleadott. Legkedvesebb koncertélményem ebben az évben a Szigeten volt, az Alt-J koncerten, megilletődtem, hogy szinte minden ember kívülről tudja a dalok szövegeit! (Igaz külföldi emberek voltak, de akkor is...)


Szarvas Árpád (EZ Basic)

2015 legjobb zenei élménye: FFS-koncert (Rock en Seine).

Tíz kedvenc idei album:
Martin Courtney - Many Moons
Django Django - Born Under Saturn
Tamaryn - Cranekiss
Me and My Kites - Is It Real Or Is It Made?
Vetiver - Complete Strangers
U.S. Girls - Half Free
 Parks, Squares and Alleys - Against Illusions and Reality
Death and Vanilla - To Where The Wild Things Are
Jaakko Eino Kalevi - Jaakko Eino Kalevi
Deradoorian - The Expanding Flower Planet


Szerecsenkirály (Kelemen Kabátban)

Strand fesztivál.


Szőke Barna (MYGL)

Legjobb zenei élmény:
Mivel állandó idő hiányban szenvedek, sajnos semmilyen koncertre nem jutok el. Így az idei legjobb zenei élményem egy saját zenei fellépésem, amikor a MYGL - projektemmel, a Balaton Sound Jager arénájában léptünk fel, és végre a színpadról hallhattam brutál hangerőn azt amit a kis stúdióban annyi ideig kevertem. Azt nagyon szerettem!

Kedvenc 10 idei lemez, amiket persze rongyosra hallgattam!

  1. Jack Ü - Skrillex and Diplo Present Jack Ü
    9. Basecamp - Greather Than
    8. The Weekend - Beauty Behind The Madness
    7. Szabó Benedek és a Galaxisok - A legszebb éveink
    6. Jay Prince - Befor our time
    5. NxWorries - Link Up & Suede
    4. Tame Impala – Currents
    3. A$AP Rocky -At.Long.Last.A$AP
    2. Knxwledge - Hud Dreems
    1. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly


Szőke Gáspár (Gazsi Rap Show)

Hogy fizikálisan is megjelent a H2O és hogy elkészült a remixalbum is hozzá. Köszi mindenkinek a segítséget! A Bánki tó is nagy volt, valamint az ICE&KNIFE megalakulásának is nagyon örülök.

Top lemezek
Žiga Murko - Glow EP
Duckwrth X The Kickdrums - Nowhere
House of Pharaohs - Counter Culture EP
ilkae - X.X
ANGEL-HO - ASCENSIONS EP
Pine Grove-Fights
worms' cottage - TourGuide Imposter
The WOW Signal - The Equinox EP
Blue Daisy - Mermaids EP
Puff Daddy & The Family - MMM


Takáts Eszter

Legjobb zenei élmény egyértelműen ez: együtt zenélni a Zubollyal és Ágoston Bélával, ez überelhetetlen jelenleg nálam.

A Top 10 idei album:
1. Mutemath: Vitals
2. Snarky Puppy: Sylva
3.Laura Marling: Short Movie
4. Melody Gardot: Currency of Man
5. Naxatras: Naxatras
6. Keith Richards: Crosseyed Heart
7. Julia Holter: Have You In My Wilderness
8. St Germain: St Germain
9. Dave Gahan and Soulsavers: Angels and Ghosts
10. Björk: Vulnicura


Tankcsapda

Sidlovics Gábor Sidi:

Zenei élmény: Slash a VOLT fesztiválon.

Lemezek:

1. Five Finger Death Punch: Got Your Six
2. Slash: Live at the Roxy
3. Chris Cornell: Higher Truth (Kösz Fej:)
4. Prosectura: Földi Nyalandók
5. Meg Myers: Sorry

Lukács László:

Zenei élmény: Slipknot - Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

Lemezek:

Motörhead: Bad Magic
Five Finger Death Punch: Got Your Six
Scorpions: Return To Forever
Slash: Live at the Roxy
Ektomorf: Agressor

Fejes Tamás:

Zenei élmény: Mötley Crüe Final Tour- Newcastle.

Lemezek:

Five Finger Death Punch: Got Your Six
Slayer: Repentless
Motörhead: Bad Magic
Chris Cornell: Higher Truth
Stryper: Fallen


THe pUnch

Legjobb élmények:
- Jonny Greenwood @ müpa
- Rosinflux @ dürer

Albumok:
Thee oh sees - mutilator defeated at last
Björk-vulnicura
Tame impala – Currents
Verőköltő - Féltve Őrzött
Beatles - 1  2015 remastered
Néhai bárány - Kapcsolatok


886372_10154990251248084_7584149700192756561_o.jpgTóth KRSA Kristóf (PASO)

Az idei év egyik legnagyobb élménye a jamaicai ska-reggae legenda, Derrick Morgan koncertje volt számomra. Az idén 75 éves énekest korábban is láttam már egy osztrák klub koncerten pár évvel ezelőtt és már akkor is lenyűgözött, hogy még mindig színpadon áll (bár már szinte semmit nem lát, a mikrofonhoz is úgy kell oda vezetni) és még mindig micsoda kisugárzása van. Az idei cseh fesztiválon átélt koncert annyiban volt a korábbinál is komolyabb élmény, hogy míg az osztrák klubban maximum kétszázan, addig itt két-háromezren énekelték együtt a számomra is oly kedves klasszikusokat. Mindig szuper élmény megélni, hogy az ember nincs egyedül a kattanásával és az, ami itthon pár tucat embert mozgat csupán, az máshol tényleg komoly tömegekhez is eljut. Ahogy legutóbb, úgy most is sikerült pár szót váltani az est főhősével és most is végtelenül kedves volt.

Upor András

Nekem a legnagyobb élmény a Lukács Ádámmal és Micsoda Danival való közös munka volt. Az év elején megalapítottuk a Lone Waltz Records-ot és nagyon büszke vagyok arra, amit egy év alatt el tudtunk érni. Megtaláltuk a saját alkotói közegünket és a közös produceri munkán keresztül pedig elképesztően sokat tanultunk egymástól. Felejthetetlen élmény volt először meghallgatni az elkészült Duke Bluebeard, Papaver Cousins és Zanzinger kislemezeket, illetve a saját nagylemezemet, amik persze Balogh Benedek (SziFu) stúdiómunkája nélkül nem szólnának ilyen jól.
Ez nem top 10, hanem csak 10 db lemez 2015-ből, amik hatással voltak rám:
Központ Elhárítási Terror – Turós
Kamasi Washington – The Epic
Jack DeJohnette – Made in Chicago
Sufjan Stevens – Carrie and Lowell
Benjamin Clementine – At Least For Now
Doug MacLeod – Doug’s Slide Guitar
Felső Tízezer – Normális Élet
Czitrom & Porteleki – Secrets of The Fisherman’s Wife
Keaton Henson – 5 Years
Benjamin Booker – Live at Third Man Records


Urbán Dániel (Bermuda)

2015-ben a legjobb zenei élményem egyértelműen D’Angelo nyári koncertje volt Rómában. 35 fok, fülledt este, egy amfiteátrumszerű szabadtéri helyen egy park közepén. Végigjátszotta az egész Black Messiah lemezt, amiért megőrültek az olaszok. A másik személyes ügy a 60-as 70-es, 80-as évek elképesztő magyar zenei örökségének felfedezése volt idén. Hihetetlen izgalmas dolgokra lehet találni ebből a korszakból.

Top 10 kedvenc lemez:
1. Tobias Jesso Jr. - Goon
2. D.A. Wallach - Time Machine
3. Shamir - Ratchet
4. Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly
5. The Libertines - Anthems for Doomed Youth
6. John Grant - Grey Tickles, Black Pressure
7. Justin Bieber - Purpouse
8. New Order - Music complete
9. Ryan Adams - 1989
10.Noel Gallagher’s High Flying Birds Chasing Yesterday


Vitáris Iván (Ivan & The Parazol)

2015 nekünk mindenképpen az áttörés éve volt, teltházas akváriumos koncert, Illés-turné, külföldi bulik, zseniális fesztiválos fellépések, dupla teltházas lemezbemutató a hajón, elmondva is nagyon sok. Úgyhogy most le kell egy kicsit ülnünk, és végig kell gondolni ezt a rengeteg jót ami történt velünk. Nekem az év élménye most a The All Right Nows lemezünk megírása, és a körülötte történt események voltak (filmbemutató, stb.). De ha egy koncertet ki kell emeljek, akkor a Szigetes Kasabian-koncert az, az fantasztikus volt. A kedvenc lemezek ezek voltak: Tame Impala – Currents és Dead Weather - Dodge and Burn.

 

https://recorder.blog.hu/2015/12/27/kedvenc_idei_zenei_elmenyem_magyar_popzeneszek_2015-rol
Kedvenc idei zenei élményem - Magyar popzenészek 2015-ről
süti beállítások módosítása