Lemezek karácsonyra – Hóváró válogatások

2015.12.18. 09:10, rerecorder

1401x788-sjdkholiday323-by-jacob-blickenstaff.jpg

A hagyományosan decemberben megjelenő deluxe-kiadások, boxsetek, bestofok, na meg persze a 99%-ban felesleges karácsonyi feldolgozásalbumok átvizsgálása során 2015-ben ezek a kiadványok maradtak fenn a rostán.

sharon_jones.jpgKezdjük a szezon legnyilvánvalóbb példáival, a karácsonyi lemezekkel. Még talán jövőbeli klasszikus is született idén, de korrekt zsánerlemez biztosan: a megbízhatóan nagyszerű retrosoulbanda, a Sharon Jones & The Dap-Kings fúvósdús grúvi hangzását és Jones balzsamos énekét karácsonyi sztenderdek szolgálatába állítja (It’s A Holiday Soul Party) és a Phil Spector-féle 1963-as örökzöld album után talán a legjobb eredményt éri el a műfajban – érdemes feltenni a készülődés mellé, garantált a melengető hangulat. Teljesen más műfaj – rockabilly, swing revial –, de hasonlóan egységes és jó hangulatú lett az öt év szünet után visszatérő Brian Setzer Orchestra ünnepi lemeze (Rockin’ Rudolph). Setzer kifejezetten odavan a szezonért, ez már a negyedik ilyen lemeze, de most is telibe talál.

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB KARÁCSONYI LEMEZÉNEK TÖRTÉNETE.

kylie_chr_2480x2480sr.jpgKate Rusby angol folkénekes szintén jól érzi a témát, neki a The Frost Is All Over már a harmadik ünnepi albuma, és címével ellentétben egyáltalán nem fagyos, hanem dúsan hangszerelt, sok fúvóst, harmonikát használó dalcsokor. A legnagyobb karácsonyi név idén Kylie Minouge, aki egy 2010-es ünnepi kislemez után most egy nagyot is kiadott (Kylie Christmas). Biztonsági swinges feldolgozások után egy Iggy Poppal közös fura rock-diszkós hibriddel beindul az anyag – kár, hogy nincsenek túlsúlyban a rá jellemző diszkós dalok, mint a deluxe verzión a tesójával, Danniivel közös duett.

lush-chorus.jpgDeluxe-ban persze nincs hiány idén sem, a legtöbb kibővített luxusverziós lemezt ilyenkor lehet eladni. És ha már Kylie-nál tartunk: az őt felfedező Stock Aitken Waterman 80-as évekbeli slágergyár egy 30 cd-s dobozzal készült (Say I’m Your Number One), benne 30 klasszikus slágerük maxi-cd-s újrakiadása, extrákkal. A nagy öregek közül az egyik nagy dobás Bruce Springsteené, a deluxizált 1980-as dupla The River című mesterműve 4 cd-s, 3 dvd-s box setben jelent meg újra, sose hallott dalokkal, verziókkal, gyönyörű kiszerelésben, ahogyan kell. Van Morrison három korai klasszikusa (a legnagyobb Astral Weeks, a Moondance és a His Band And The Street Choirt) is kapható kiadatlan dalokkal bővítve és a Lush is tudta fokozni az év egyik nagy indie-hírét – miszerint jövőre koncertekkel és új EP-vel térnek vissza – azzal, hogy a Chorus című ötlemezes, ritkaságokkal teli box setjüket is odatehetjük a karácsonyfa alá.

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2015/12/18/lemezek_karacsonyra_hovaro_valogatasok
Lemezek karácsonyra – Hóváró válogatások
süti beállítások módosítása