Tíznél több magyar album a legjobb világzenei lemezek év végi listáján!

2015.12.05. 10:32, subrecorder

zurosbanda-31_k.jpg

A World Music Charts Europe közzétette év végi listáját, amelyen mindig az utóbbi tizenkét hónap 250 legjobb világzenei megjelenése kap helyet. Legyünk nagyon büszkék, tizenegy magyar kiadvány is szerepel a rangos összegzésben, több ráadásul meglehetősen előkelő pozíciókban!

A World Music Charts Europe 25 ország 48 világzenei írójának szavazatai alapján állítja össze minden évben a legjobb kiadványok 250-es listáját, ezen a 2015-ös lajstromon tíz magyar előadó összesen tizenegy lemeze szerepel (ebből nyolcat a Fonó adott ki, az tehát világviszonylatban is ott van a legjelenősebb folk és világzenei lemezcégek között). A legjobb helyen Herczku Ágnes Bandázom című albuma végzett (43.), de közvetlenül mögötte ott van a CimbaliBand Moldvája is (44.). Top százas még a Cimbalom duó, vagyis Balogh Kálmán és Lukács Miklós közös kiadványa is (58.), Lajkó Félix két megjelenésével is fent van (Végtelen - 118. Jelszó - 199.), a cigányzenét a Romano Drom képviseli a colors-szal (170.), de például az első lemezes Zűrös Banda is helyet kapott (130. - nyitóképünkön). A további magyar helyezettek: Góbé zenekar: Ez van! (134.), Palya Bea: (135.), Ifj. Fodor Sándor "Neti": Szegelet (220.), Söndörgő: Tamburocket (221.) (ez utóbbi a tavalyi hasonló listán is szerepelt már, a harmadik helyen). Ebben a szép sikerben alighanem volt szerepe annak is, idén Budapest rendezhette a világzene legnagyobb eseményét, a WOMEX-et.


A ZŰRÖS BANDÁNAK VOLT IS NÁLUNK IDÉN KLIPPREMIERJE!

Az első helyen a román Taraf de Haidouks végzett Of Lovers, Gamblers And Parachute Skirts című anyagával, de a top 5-ben van még a nemrég Magyarországon is fellépett Bassekou Kouyate & Ngoni Ba és Cheikh Lô is.

Íme a top 10:

  1. Taraf de Haidouks: OF LOVERS, GAMBLERS AND PARACHUTE SKIRTS (Crammed Discs, Románia)
  2. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: BA POWER (Glitterbeat Records, Mali)
  3. Blick Bassy: AKÖ (No Format!, Kamerun)
  4. Cheikh Lô: BALBALU (Chapter Two/Wagram, Szenegál)
  5. Mbongwana Star: FROM KINSHASA (World Circuit, Kongó)
  6. Criolo: CONVOQUE SEU BUDA (Stern's, Brazília)
  7. Toto La Momposina: TAMBOLERO (Real World Records, Kolumbia)
  8. Sam Lee: THE FADE IN TIME (The Nest Collective, UK)
  9. Lila Downs: BALAS Y CHOCOLATE (Sony, Mexico/USA)
  10. Samba Toure: GANDADIKO (Glitterbeat Records, Mali)


Herczku Ágnes lemezének címadó dala:

https://recorder.blog.hu/2015/12/05/tobb_mint_tiz_magyar_album_a_legjobb_vilagzenei_lemezek_ev_vegi_listajan
Tíznél több magyar album a legjobb világzenei lemezek év végi listáján!
süti beállítások módosítása