Klippremier! Zűrös Banda: Napvilág holdvilág

2015.06.09. 16:43, rerecorder

zurosbanda-26.jpg

Ha instant bulvározni szeretnénk, akkor egyfajta magyar világzenei szupergrupként mutatnánk be a Zűrös Bandát. Az ilyen hivalkodás viszont távol áll a zenekartól, bár annyiban érvényes lehet a jelző, hogy az együttes a magyar világzenei színtér jól ismert zenekarainak tagjaiból verbuválódott. Az alapításban – a tagokat összekötő több éves barátság mellett – leginkább az játszott szerepet, hogy mindannyian rajonganak a modern balkáni zenéért. Most elkészült egy videójuk, amelyben a hagyományos képsorokat itt-ott zűrösek váltják.

zurosbanda-88.jpgBásits Branka a szerb, makedón és bolgár népzenét játszó Pravo énekesnője az egyik legtehetségesebb hazai női előadó. Varga Kornél gitáros, a Fianna és a Fabula Rasa zenekarból ismert, ahogy Kertész Ákos dobos is, aki a Fabula Rasa mellett egyben számos hazai és külföldi jazz projekt közreműködője. Boros Attila az itthoni világzenei színtér alapzenekarában, a Makámban is játszik. Bede Péter, a fiatal és népszerű szaxofonos megszámlálhatatlan folk – világzenei- és jazz-produkcióban muzsikál, mint pl. a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandben vagy a Fanfara Complexában. Lang János az ír zenét játszó Fiannának volt az alapítója és jelenleg is számos szigetországi zenekarban dolgozik.

A két éve alakult Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat.

Mindezt friss klipjük is jól példázza, amelyben a zenélésen, a portré-képsorokon túl szimbolikus jelenetek és alkalmanként szürreális, "zűrös", kacér képek is beleférnek.


a Zűrös Banda Budapesten legközelebb július 12-én zenél a Kobuciban


íme a Napvilág, holdvilág videója: 


Zűrös Banda Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2015/06/09/klippremier_zuros_banda_napvilag_holdvilag
Klippremier! Zűrös Banda: Napvilág holdvilág
süti beállítások módosítása