Albumpremier! Kéknyúl: Crowded Universe

2015.12.03. 13:00, rerecorder

keknyul2015.jpg

A 2008-ban alapított, Premecz Mátyás billentyűs vezette nyolctagú Kéknyúl soulfunk-jazz-blueszenekar elérkezett harmadik albumához, a Crowded Universe pedig a korábbiaknál is dúsabb hangszerelésű, fülbemászóbb, funkosabb, neosoulosabb és ráadásul pszichedelikusabb album lett. Premier!

keknyul_lp.jpgA Kéknyúl első albuma (Nahát babán, 2010) még főleg arra épült, hogy izgalmasan kiaknázza a közel félszázados Hammond orgonájában rejlő könnyűzenei lehetőségeket a hazai és nemzetközi fronton egyaránt elismert billentyűs, Premecz Mátyás játékával. A tradicionális dzsesszklubok hangulatához igazodó lendületes, improvizatív blues-funk zenét idővel énekessel (Andrew Hefler), és kibővített fúvóskarral vitték el a soulosabb megszólalások felé, a 2014 elején kijött The Wind Plays Me már egyértelműen poposabb neosouldalokat tartalmazott és ez az irány folytatódik, sőt teljesedik ki a pazarul szóló friss albumon, amin a pszichedelikus elemek is színesítik az összképet. Az Aloe Black dinamikus neosoulját, vagy a Sharon Jones And The Dap-Kings fúvósokban lubickoló retrósabb soulját egyaránt megidéző Crowded Universe a korábbiaknál is erősebb, slágeresebb dalokból áll és bár továbbra is meghatározza a billentyűsök (élen persze a Hammond) hangzása, a megszólalás dinamikusabb és határozottan (nagyon jó értelemben) poposabb.

 „Mind a szövegekre, mind a dalokra utal az album címe, az eddigi zenéinkhez képest sűrűbb, változatosabb, sokszínűbb lemezt készítettünk. Erre a kavalkádra, a minket érdeklő zenei szövetekre utal a cím. Na meg persze a világra, amiben élünk” – fejti ki Premecz Mátyás az új lemez címét és témáit. A Crowded Universe friss koncepciójában fontos szerepe van a Kéknyúl legújabb tagjának is: „a legfeltűnőbb különbség a korábbiakhoz képest az, hogy a zenekarban immár basszusgitározás is van, Bata István kezeli a húrokat. A Hammond orgona kiemelt szerepe megmaradt ugyan, de én is bátrabban nyúlok más hangszerekhez, mint eddig. Így kerülhetett a lemezre pár funkosabb Clavinet-téma, némi pszichedéliát idéző szintifutam, persze a jól bevált orgona-locsolgatás mellé.” Fontos változás még, hogy a lemezt ezúttal nem a zenekar keverte, hanem zenei rendezőként és producerként Ligeti György (Zagar, We Are Rockstars) fogta össze a munkát, aki a hangszereléstől elkezdve a felvételen és a keverésen át végigkövette a teljes kreatív folyamatot.

A holnapi, december 4-i akváriumos lemezbemutató koncerten különlegességgel készül a zenekar: „klipforgatást szeretnénk tartani a koncert alatt, tehát mindenki úgy öltözzön, ahogy a videónkban látszani szeretne" – hívja fel a jegyvásárlók figyelmét a zenekarvezető nevetve.

a Crowded Universe lemezbemutató koncertje holnap, azaz december 4-én, pénteken lesz az Akváriumban, Facebook-eseményoldal


és akkor a Crowded Universe című kiváló harmadik Kéknyúl-album teljes egészében: 


a Crime Scene című dalhoz készült videó: 


nyitókép: Benke Hunor

a Kéknyúl Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2015/12/03/albumpremier_keknyul_crowded_universe
Albumpremier! Kéknyúl: Crowded Universe
süti beállítások módosítása