Mind egy irányba tart – Boyband-történelemlecke (2. rész)

2015.11.19. 15:20, rerecorder

nova2bpasta2b2528225291125.jpg

Zayn Malik idén szállt ki a jelenleg egyeduralkodó fiúzenekarból, a One Directionből és a négytagúra fogyatkozott hipersikeres boyband nem sokkal később azt is bejelentette, hogy a novemberben megjelenő ötödik nagylemeze után szünetet fog tartani. A fiúk az X Factor 2010-es brit kiadásában egyenként tűntek fel, ám már csapatként végeztek a harmadik helyen, és azóta a kategória egyik valaha volt legsikeresebb képviselői lettek, vagyis a boyband-mánia a kilencvenes évek csúcsidőszaka óta sem szűnt meg meghatározó popzenei jelenség lenni. És hogy a pillanatnyi királyok közelgő félrevonulása egy korszak végét is jelenti? A leghatározottabban nem. A friss Recorder magazinban sok más mellett a boyband-jelenséget is vizsgáltuk, a történeti áttekintés nyújtó első rész után íme, a boybandből kivált szólósikeresek, a boybrandet nem érző név melléfogások és egy adag kis színes - plusz még jön majd a magyar szál is a harmadik részben.

A szólósikeresek

justified_justin_timberlake.pngJustin Timberlake (NSYNC): 2002-ben hivatalosan még csak határozatlan időre függesztették fel a bandát, de ugyanabban az évben kijött Timberlake Justified című első szólólemeze, amin ugyan még Michael Jackson-imádatát élte ki, de a második albumától kezdve a fiúcsapatok rajongókörét kibővítve nagyjából mindenkit meggyőzött arról, hogy az NSYNC valószínűleg soha többet nem fog érdemben összeállni.

Robbie Williams (Take That): kivételesen nem csak a szerepe kedvéért volt a csapat rosszfiúja, aki tényleg annyit ivott, drogozott és bulizott, hogy ’95-ben tökéletesen alkalmatlanná vált a másokkal való együttműködésre. Úgy tűnik, egyedül jobban ment neki a munka, mert ’96-ban máris megjelentette debütáló albumát, és azóta is arénákat megtöltő világsztár.

És akik elhanyagolható népszerűséget értek el a régi társak nélkül: Gary Barlow és Mark Owen (Take That), Nick Carter (BSB), Ronan Keating (Boyzone), Brian McFadden (Westlife), Nick Jonas (The Jonas Brothers) és JC Chasez (NSYNC) (na meg persze az NKOTB-s Donnie Wahlberg, csak ő nem énekesként, hanem színészként folytatta, főként zsaruszerepekben).


Béna branding, biztos bukás

blue-band-blue-boyband-560084_800_600.jpg911 / Nálunk szinte ismeretlen angol boybandtrió, akik annyira be akarták drótozni magukat Amerikába, hogy még a nevük is az ottani segélyhívó száma lett.

3T / A Jackson 5 egykori tagja, Tito Jackson fiai alkotják a triót, és hát igen, mindegyiküknek T-vel kezdődik a neve.

5ive / Valószínűleg csak ennyi izgalmat lehetett kihozni abból, ha egy öttagú boybandet Five-nak hívnak.

Blue / (balra) Hiába volt sikeres az angol fiúbanda a 2000-es évek elején, biztos egy rémálom volt rajongóiknak összeszedni róluk az összes képet az internetről.

No Mercy / Az elnevezés ellenére a trió három szomorú tekintetű fiúból állt, akiket egy német producer terelt össze (bár a név kezd egyre találóbb lenni, hiszen a fő énekesnek számító Marty Cintron a mai napig sem adta fel a szólózást).


Misc – kis színesek

- JC Chasez (NSYNC) a nem túl sikeres szólókarrierje után a BSB-nek is írt dalt (Treat Me Right, Unbreakable, 2007).

- A Super Junior nevű koreai k-pop idol groupnak egy időben 13 tagja volt, jelenleg 7 van, mert a többiek kötelező katonai szolgálatukat töltik vagy kiléptek.

super-junior-04.jpg


- Brian Littrell (BSB) szólólemezén (Welcome Home, 2006) a keresztény rockhoz fordult, ide kapcsolódik, hogy a Manhattan két tagja, Dobi Sándor és Varga Szabolcs zenészekként a Hit Gyülekezetét is megjárták.

- Az európai kontinenst uraló eurodance és a boyband műfaj egyik találkozása, amikor DJ Bobo It’s My Life című dalához készült klipjének végén cameozik egyet a BSB (de ők egyébként sokszor turnéztak együtt Európában is).

- Mark Wahlberg nemcsak a Calvin Klein ikonikus alsónadrágreklámjában, vagy a Boogie Nights-ban és jó pár másik filmben szerepelt, hanem testvérével együtt a New Kids On The Blockban is, bár ő csak néhány hónapot maradt, majd Marky Markként lett egyslágeres énekes 1991-ben.

- JD, vagyis Csordás Levente állítása szerint a Shygys feloszlása után a rajongók hada miatt szexfüggő lett és emiatt ment el pár évre az országból.

- Lance Bass (NSYNC) egyetlen alkalommal tudott érdekesnek  tűnni: amikor bejelentette, hogy űrutazásra készül, amiből végül nem is lett semmi.

Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2015/11/19/mind_egy_iranyba_tart_boyband-tortenelemlecke_2_resz
Mind egy irányba tart – Boyband-történelemlecke (2. rész)
süti beállítások módosítása