Tragédia az Eagles Of Death Metal párizsi koncertjén: rengeteg halott és sebesült

2015.11.14. 09:00, rerecorder

bataclan.jpg

Tragikus éjszaka volt 2015. november 13-án, pénteken Párizsban, ahol hét helyszínen zajlott összehangolt terrortámadás - ezek közül a legsúlyosabb a Le Bataclan nevű koncertteremben, itt az Eagles Of Death Metal fellépése közben fegyveres támadók hatoltak be az épületbe és kezdtek el lövöldözni. Ellentmondó adatok alapján a halottak száma 87 és 112 között lehet, de rengeteg a súlyos és könnyebben megsérült koncertlátogató.

A felfoghatatlan párizsi éjszakai események között a színház és moziteremből átalakított, nagyjából 1500 főt befogadni képes koncert- és eseményteremként funkcionáló Le Bataclanban történt a legsúlyosabb terrorcselekmény, ahová négy öngyilkos merénylő hatolt be az Eagles Of Death Metal fellépése közben, valamikor fél tíz körül. Beszámolók alapján 10-15 percig lövöldöztek, majd több tucat túszt ejtve vették be magukat a helyre, ahonnan addigra a nézők egy jó része és a zenekar is kimenekült. A szerencsésen kimenekülő nézők között volt két magyar is (egyikük még a koncert elején posztolt egy fotót az Instagramjára - ez látható nyitóképünkön is), akik az erkélyrészről tudtak kiszökni, egyikük beszámolója olvasható az Indexen is, ez pedig a fotót posztoló Kövér Zsuzsa szemtanú és túlélő beszámolója a hvg.hu-nak:

"A Bataclan egy régi színházterem, amit átalakítottak: fent, a páholyban meghagyták az üléseket, lent ki vannak szedve a széksorok, összességében ezer-ezerkétszáz fő befogadására alkalmas a hely. Tök jó volt a koncert, nagyon jól éreztük magunkat.

20.45-kor kezdődött a fellépés, és nagyjából 45 perce mehetett, amikor először azt hallottuk, hogy megszólal valami nagyon erős hang - először azt hittük hogy a technikával van valami gond, sőt, arra is gondoltunk, hogy ez valami show-elem, aztán rájöttünk, hogy nem. Azt láttuk, hogy lent is és fent is, ahol mi voltunk, mindenki hasal, mire mi is eldobtuk magunkat, majd a mögöttünk lévő ajtón kimentünk, és a már kint állóktól kérdeztük angolul, hogy mi történik. Minden nagyon gyorsan történt, közben folyamatosan újabb és újabb lövések dördültek. Az volt a szerencsénk, hogy Tibi, aki különböző turnék során már többször járt itt, elég jól ismerte a helyet. Végigkúsztunk az ülések alatt és kimentünk egy vészkijáraton, ami már nyitva volt, aztán ott volt egy csigalépcső, amin, akkor már kifejezetten pánikban, elindultunk lefelé. Így értünk ki az utcára, aztán rohantunk minél messzebb a helytől. Éppen emiatt fogalmunk sem volt mi történik a teremben, közben ráadásul lemerült a telefonom is. Ahogy a kis utcából kirohantunk egy nagyobb útra, szürreális kép fogadott minket - miközben nem messze az történt, ami, itt nagyban ment az éjszakai élet, a kávézás. Mindez nagyjából 15 perc alatt játszódott le, ennyi idő alatt kint voltunk a színházból és elrohantunk. Tibi két támadót látott, de egyébként a lövéseken kívül semmit különöset (kiáltásokat, ilyesmit) nem hallottunk. Amikor kijutottunk, nem mertünk metróra szállni, mert nem tudtuk, hogy mi történik a városban, taxit kerestünk.

Ahogy most utólag belegondolok, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy miért pont ez a koncert volt "fontos" elkövetőknek."

A zenekar éjfél körül posztolt Facebook-oldalára, hogy még mindig nem tudják, hogy biztonságban van-e az összes őket segítő személyzeti tag, később megerősítették, hogy a zenekartagok biztonságban kijutottak a lövöldés közben és a személyzeti tagok is túlélték a terrorcselekményt.

A túszokkal teli helyszínre hajnali egy után hatolt be a rendőrség, ekkor három terrorista felrobbantotta magát egy negyediket pedig a rendőrök lőttek le, az életben maradt nézőket pedig kimenekítették. A lövöldözés és robbantások áldozatairól még nincs megbízható adat, az éjszaka folyamán a hivatalosnak tűnő első rendőrségi jelentés szerint 118-an haltak meg a helyszínen, de bizonyos ma reggeli hatósági jelentések szerint 87, más források szerint meg 112 az áldozatok száma, és rengeteg a súlyos és könnyebb sérült.

Az események után nem sokkal a Coldplay bejelentette, hogy elhalasztja mai live streaming koncertjét, és a U2 is bejelentette, hogy nem tartja meg szintén mára, november 14-re tervezett párizsi fellépését (amit szintén közvetítettek volna élőben online is).

Az Eagles Of Death Metal november 29-én lépett volna fel Budapesten, a már teltházas A38-as koncertet november elején tették át a több embert befogadó Barba Negrába, így nemrég újraindult a jegyértékesítés, és bár egyelőre a szervezőknek sincs pontos információja, a mai Facebook-posztjuk alapján beszüntették a jegyértékesítést.

https://recorder.blog.hu/2015/11/14/szaznal_tobb_halott_az_eagles_of_death_metal_parizsi_koncertjen
Tragédia az Eagles Of Death Metal párizsi koncertjén: rengeteg halott és sebesült
süti beállítások módosítása