A síron túlról szólít engedelmességre Ol' Dirty Bastard

2015.11.13. 15:16, Frontrecorder

odb.jpg

Ma tizenegy éve hunyt el Ol' Dirty Bastard, a Wu-Tang Clan legzizzentebb és legszórakoztatóbb tagja, akinek húsz éve jelent meg az első szólóalbuma. Talán ezért éppen most került elő egy eddig kiadatlan száma, amelyhez vicces videó is készült, ráadásul a néhai rappert a saját fia alakítja.

ODB a Wu-Tang Clan-ben tűnt fel és tűnt ki egyedülálló, mániákus rappelési stílusával, és gyakran összefüggéstelennek ható, a maguk módján nagyon szórakoztató szövegeivel. Ő volt a klán bohóca, önállóan a kritika nem is tartotta sokra, így aztán nagy meglepetést okozott első szólólemezével, az 1995 márciusában megjelent Return To The 36 Chambers: The Dirty Versionnel, ami az év egyik legjobbja lett (lásd a '95-ös hiphop-összefoglalónkat), ma pedig már a műfaj klasszikusának számít. ODB-nek '99-ben jött ki a második szólólemeze, a Nigga Please (rajta a Neptunes kezei közül kikerült, Kelis-szel közös szuperslágerrel, a Got Your Money-val), de a rapkarrierjét gyakorlatilag ellehetetlenítették állandó bírósági ügyei (számos kisebb-nagyobb kihágása volt, több bűnüggyel összefüggésbe hozták, börtönben is ült). Komoly drogproblémái voltak, a halálát is véletlen kábítószer túladagolás okozta 2004. november 13-án. ODB felejthetetlen figurája a hiphopnak, és egykori társai gondoskodnak róla, hogy az emléke élénken éljen tovább: két éve hologramként támasztották fel egy Wu-Tang Clan-koncerten, néhány napja pedig a klán feje,RZA tett közkinccsé egy eddig nem hallott ODB-számot.

ODB ÚJJÁSZÜLETETT ÚGY IS, MINT HOWARD, A KACSA.

Az Obey Me-t még 1994-ben vették fel, ODB első szólóalbumához, amelynek RZA volt a fő producere. Ugyan a rapper nagyon elemében volt és érezte is a dalt, az végül mégsem került rá a lemezre, RZA ugyanis - mint a Rolling Stone-nak elmesélte - fontodnak tartotta, hogy "legyen rendszer ODB őrültségében", és ez a szám nem fért bele ebbe. Aztán a felvétel feledésbe merült, viszont öt éve RZA rátalált a régi fájljai között, és úgy döntött, leporolja azt. Hogy akkor eddig miért nem adta ki, nem tudni, talán a megfelelő alkalomra várt vele, és úgy tűnik, az most érkezett el - nagy kár lett volna tovább ülni rajta! Az eredetileg Buddah Monkkal együtt összerakott számot többek közt a fiatal kanadai producer, Shas'U frissítette fel, az ő verziójához készült a dal viccesen ironikus klipje is, melyben ODB-t a fia, Ol' Dirty Bastard Jr. játssza, aki egy saját gyártású, brutálisan édes drogot terjeszt New York utcáin:

https://recorder.blog.hu/2015/11/13/a_siron_tulrol_szolit_engedelmessegre_ol_dirty_bastard
A síron túlról szólít engedelmességre Ol' Dirty Bastard
süti beállítások módosítása