Koncertfelvétel került elő a világ legfurcsább zenekarától

2015.11.03. 12:19, subrecorder

9bc38e6c.jpg

Ha eddig nem ismerted a The Shaggs sztoriját, akkor készülj fel egy igazi hullámvasútra, melynek a végén egy eddig nemlétezőnek vélt koncertfelvétel vár. Ha pedig már régóta megszállottja vagy a Wiggin-nővéreknek, ez neked is újdonság lesz.

Az 1960-as évek végén Austin Wiggin, fremonti (New Hampshire) lakos kiíratta három tinédzser lányát az iskolából azzal a tervvel, hogy rockzenekart csinál belőlük, ő pedig a menedzserükként jól meggazdagszik. A lányoknak azonban egyrészt soha még hangszer sem volt a kezében, másrészt pedig Wiggin a próbák alatt folyamatosan zaklatta, verte őket. A három testvér, Dot, Betty és Helen, mivel lemezeik, zenei ismereteik nem voltak, saját maguk találták ki, hogy milyen zenét, milyen hangszerekkel fognak játszani, gyakorlatilag az alapoktól tanulva meg és találva ki mindent. Mondhatjuk, hogy zenéjük semmire sem hasonlított, amit akkor (és kis túlzással: azóta) hallani lehetett, The Shaggs néven kiadott egyetlen lemezük, az 1969-es Philosophy Of The World éppen ezért vált a különlegességek gyűjtőinek vágyálmává. Na meg azért is, mert a kinyomott 1000 példányból maga az apa pusztíttatott el 900-at, mert szerinte nem volt elég jó, amit a lányai csináltak. A stúdiózáson kívül Wiggin arra is kényszerítette a testvéreket, hogy minden hétvégén fellépjenek a Fremonti Közösségi Házban, ahol - mivel zenéjük igen furcsa és teljesen újszerű volt - szinte mindig megdobálták őket.

Visszatérve a lemezekhez, a maradék 100 darabból egy valahogy az akkori kor furcsaság-királya, Frank Zappa kezébe jutott, ő pedig 1970-ben egy rádióinterjúra magával is vitte a vinylt és úgy játszatta le, hogy előtte kijelentette: "ez a zenekar jobb, mint a Beatles." Ez a történet 1975-ig tartott, ekkor Austin Wiggint elvitte egy szívroham, a lányok pedig fellélegezve az apai nyomás alól, eltűntek a nyilvánosság elől. A Philosophy Of The World később újrakiadásra került a Rounder Records által (Kurt Cobain is ekkor ismerkedett meg vele, be is választotta minden idők 50 legjobb albuma közé), sőt, a kiadó még egy Shaggs-koncertet is le tudott szervezni 1999-ben, ahol a három lányból kettő előadott négy dalt, kézzel írt kottából játszva. Azóta lényegében semmi hír nem érkezik róluk, minden bizonnyal mind visszatértek normális életükhöz.

Most pedig következik az, amiről mindenki azt hitte, hogy soha nem fog előkerülni: egy 1972-es felvétel, a hírhedt Fremonti Közösségi Házból, amint a The Shaggs koncertezik. A 15 perces videóban felhangzanak a lányok nagy "slágerei" és végre kiderült, nem csak lemezen, hanem élőben is olyanok, mintha hárman egyszerre három különböző dalt játszanának, végtelenül furcsa melódiákat alkotva. Kincset láthat, aki kattint!

UPDATE: a koncertfelvételt cikkünk megírása óta letiltották a YouTube-ról - de ettől a zenekar sztoriját még megérte elolvasni, nem? És az 1969-ben kiadott lemezt is megéri meghallgatni alább... 


A The Shaggs 1972-ben koncertezik:


az első és egyetlen Shaggs-album, teljes egészében:

Címkék: the shaggs
https://recorder.blog.hu/2015/11/03/koncertfelvetel_kerult_elo_a_vilag_legfurcsabb_zenekaratol
Koncertfelvétel került elő a világ legfurcsább zenekarától
süti beállítások módosítása