Lemeztáska – Paddy (Paddy And The Rats)

2015.10.16. 16:05, rerecorder

paddy_ny.jpg

Három év szünet után jelentkezett szeptemberben új nagylemezzel (Lonely Hearts Boulevard a negyedik a sorban) a Paddy And The Rats nevű hazai keltapunk-formáció, amely október elején európai turnén mutatta be friss anyagát, október-november folyamán pedig Magyarországon fog játszani több helyen is. A kvintett énekes-gitáros frontemberét Paddy-t kérdeztük kedvenc zenéiről.

61.jpgElső zenei emlék: Pet Shop Boys: Go West. Nagyon furcsa, de valamiért ez az első valódi emlékem a zenével kapcsolatban. 6-7 éves lehettem és házibuli volt a szomszédnál, ahova már minket is elvittek a szüleink. Azt hiszem, a Bravo Hits 1 mehetett egész este, és arra emlékszem, hogy erre a dalra a szomszéd lánnyal kitaláltunk valami koreográfiát, aztán egész nyáron ezt hallgattuk. (nevet)

Első kazetta amit saját pénzből vettél: Még kazetta volt, az biztos. Pontosan nem emlékszem melyik lehett, de valami szenny diszkó, az tuti. Talán a Rednex első albuma, amit a zsebpénzemből vettem.

Zene, ami zenélésre inspirált: Amikor én még kissrác voltam, akkor hasítottak a fiúbandák, mint a Backstreet Boys, úgyhogy először is azért akartunk zenélni a haverokkal, mert láttuk, hogy mennyi csaj rajong értük és úgy gondoltuk, ha a színpadon állunk, akkor majd mi is minden csajt megkaphatunk. Persze ez később átalakult és megismertem az első zenekaraim közt a Beatlest, a Guns N’ Rosest, Aerosmith-t és az Oasis-t. Valószínűleg azért választottam a rock’n rollt, mert az a legcsajozósabb műfaj (nevet). Meg persze rohadt dallamos, dögös és mégis buja, nyegle zene.

Meghatározó koncertélmény: A első két olyan koncert, amire én akartam elmenni körülbelül 17 évesen, és nem a szüleim vittek még gyerekként, mint például anno a Pa-dö-dö-re az Robbie Williams és az Oasis volt. Két nagyon különböző, mégis nagyon karizmatikus előadót láttam a színpadon, és akkor döntöttem el végleg, hogy én egy zenekarban akarok énekelni és rocksztár akarok lenni (nevet).

1_12.jpg


Hatások az indulásakor:
Pogues, Dropkick Murphys, Green Day, Ramones, Gogol Bordello, Flogging Molly.

Kedvenc magyar lemez: Gyerekkorom óta nem nagyon hallgatok magyar lemezeket. Akkor Ganxstáék Helldoradoja volt a kedvencem. Bár Mester Tamás A Pillanat című lemeze elég jó volt. Kár, hogy nem túl aktív azóta.

Kedvenc magyar dal: Quimby: Don Quijote ébredése. Nagyon ritkán hallgatok magyar zenét, de Kiss Tibivel nagyon tudok azonosulni. Zseniális szövegíró. Nagyon szívbemarkoló ennek a dalnak is a szövege és nagyon jó összhangban van a zenével.

dropkickmurphys-thewarrior_scode.jpgKedvenc dalszerző-előadó lemez: Bob Dylan a mester ebben a műfajban, és kétségtelenül minden mai new folk bandára hatással volt. Talán a maiak közül Passenger az, aki nagyon erős szerintem ebben a műfajban. Végigtolt úgy egy koncertet Bécsben egyedül egy szál gitárral, hogy nem csak én, de a másik 4000 ember is néma csendben hallgatta.


Kedvenc ír folklemez:
Konkrét lemez nincs, inkább dalok.

kedvenc ír poplemez: Ilyet nem nagyon hallgatok. Talán az egyetlen, amit ismerek az a Corrs vagy mondjuk még Enya is ennek számíthat talán.

Kedvenc keltapunk lemez: Dropkick Murphys: Warrior’s Code. Igazából a Blackout is ugyanilyen jó lemez szerintem. De talán a Warrior’s Code-ot modanám, mert azon ott a Shippin Up To Boston, ami nekem személy szerint nem a kedvencem, de az hozta meg a nagy átütést a bandának. Az pedig a stílus terjedése szempontjából is nagyon fontos mérföldkő volt.

oasis_what_s_the_story_morning_glory_album_cover.jpgMinden idők legjobb lemeze: Oasis: (What’s The Story) Morning Glory?. Azon a lemezen minden dal sláger volt. Imádtam. Szerintem több ezerszer meghallgattam már a lemezt, de nem telik el úgy hónap, hogy egyszer legalább ne pörgetném végig 20 év után is. A pop-rock zene mintapéldája. Sosem volt még lemez annyira pofátlanul dallamos és nem közvetített mellette olyan beleszarok rock’n roll életérzést, mint a Morning Glory. Tökéletes.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja: Sajnos, mivel elég tróger vagyok, mindent elhagyok. Így sajnos évek óta nem találom a Noel által személyesen dedikált Don’t Believe The Truth című Oasis-lemezem. Liam már akkor is annyira nagyképű volt, hogy nem volt hajlandó aláírni (nevet). Viszont egyszer egy koncerten Takács Tamás elől nyúltam le Ronnie Wood pengetőjét, a Rolling Stonesból. Azt amivel a Satisfactiont játszotta azon az estén élőben. Az valami csoda folytán még mindig megvan és őrzöm is nagyon! Ezúton üzenem Tamásnak, hogy semmi pénzért nem adom! (nevet)

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted: Igazából bármilyen stílusú zenét meghallgatok, ami tetszik. Szóval nem igazán van olyan, ami nem a stílusom.

Bűnös zenei örömöd: Hajnalban, berúgva kóborolni haza a Doors cirkuszi, vurstlis lemezére.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni: Általános Iskolában valamiért nagyon sok rapet és hiphopot hallgattunk, mint a Public Enemy, 2Pac, Onyx. Fogalmam nincs, hogy miért. Gondolom azért, mert akkor az volt menő. Ma már ezeket nem bírom meghallgatni, de a Cypress Hilltől a Rock Superstar mondjuk elég király.


A PADDY AND THE RATS TAVALY ÜNNEPELTE ÖTÉVES FENNÁLLÁSÁT, DOKUMENTUMFILMJÜK ELSŐ RÉSZÉT NÁLUNK MUTATTÁK BE.

Dal, amit bárcsak te írtál volna: Huh... Nagyon sok ilyen van. Ezt így nem tudom. Viszont tök jó lenne visszamenni az időben akkorra, mielőtt megalakult a Beatles és beszállni a bandába még mielőtt sikeresek lettek volna. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lehetett dalt írni akkor Lennonnal és McCartneyval, mikor még úgy nem voltak számon tartva, mint a popzene alapkövei. Nem mondom, hogy a legjobb dalokat én írtam volna, merthát az ő zenéjük volt hatással az enyémre, valószínűleg dalt se tudnék írni a hatásuk nélkül, de biztos lett volna pár jó ötletem. (nevet)

homepage_large_e6ca1f91.jpgZene, amitől boldog leszel: Igazából bármi, ami pörgős, dallamos és viszonylag egyszerű. Az ír-punk ilyen zene, ezért is kezdtük ezt játszani. A Dropkick-daloktól mindig nagyon vidám és erős leszek, de ugyanúgy Avicii vagy Hardwell is fel tud pörgetni és jó kedvre derít.

Kedvenc heartbreak lemez: Bon Iver: For Emma, Forever Ago.

Zene, ami elgondolkodtat: Mumford And Sons. Ha nem a Morning Gloryt mondtam volna legjobb lemeznek, akkor a Babelt vagy a Sigh No More-t. Zseniálisak. Marcus Mumford olyan bátran mer énekelni a szeretetről mindenféle giccs nélkül, hogy az ember beleborzong. Szerintem valahogy úgy kellene működnie a világnak, ahogy azt ő megénekli. Őszintén, tele hittel, erővel és szeretettel. A kétezres évek legnagyobb hatású zenekara eddig a Mumford And Sons szerintem. Nagyon friss, nyers, merész és populáris. Ők most a Beatles.

Kedvenc zene utazáshoz: Pop-punk slágerek. Például: Offspring: The Kids Aren’t Alright, Blink 182: All The Small Things, Bouncing Souls: Gone, Rancid: Time Bomb.

sigur_ros_album_cover.jpgKedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni: Sigur Ros: Með suð í eyrum við spilum endalaust. Ez is az egyike az olyan lemezeknek, amire azt mondom, hogy tökéletes. Nincs dal rajta, ami ne hatolna csontig. Kell hozzá egy hangulat. Ha fel vagy pörögve, nem bírod végighallgatni. De, ha egyszer úgy kap el, ahogy engem is és végighallgatod, rájössz, hogy mennyire zseniális. Szomorkodáshoz is ajánlott, de én leginkább chillezni szoktam rá. Merengeni az életről, megnyugtatni magam vagy csak elaludni a buszban hosszú turnékon. Jónsi magas hangja, az izlandi nyelv és a tökéletesen megkomponált zene egysége olyan érzést ad, mintha angyalok énekelnének hozzád. Valahogy így képzelem el a mennyországot. Amikor meghalt a nagymamám, aki nagyon közel állt hozzám, aztán az első kutyám, aki a gyerekkoromtól 15 évig mellettem volt, akkor úgy tudtam őket elengedni, hogy ezt hallgattam napokig. Főleg a Góðan daginn, Ára bátur, Íllgresi és a Fljótavík. Úgy gondoltam, ha ilyen a mennyország, akkor jó helyen vannak.

Kedvenc zene szex után: Iron and Wine: Naked As We Come.

Kedvenc szombat esti bulizene: Hát a Taio Cruz Hangoverje régóta be van kattanva. Az elmúlt évek legjobb party dala szerintem. Még bele is építettem élőben az egyik dalunkba. De szinte Aviciinek is majdnem minden dala nagyon király. Nagyon érzi a jó pop-ot! Most, hogy apuka leszek, a legjobban a Nights-ra tudok tombolni. „One day you’ll leave this world behind, so live a life you will remember - My father told me.” Szerintem ez elég jó üzenet egy diszkódalban. Erre bíztatom majd én is a fiam: élvezzük a pillanatot, mert az marad meg a végén!

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene: Ed Sheeran: Tenerife Sea.

Kedvenc friss, idei lemezek: All Time Low: Future Hearts.

Kedvenc őszi zene: Frank Turner: The Way I Tend To Be.


a budapesti lemezbemutató október 23-án lesz a Barba Negrában, Facebook-eseményoldal 


és a friss album: 

https://recorder.blog.hu/2015/10/16/lemeztaska_paddy_paddy_and_the_rats
Lemeztáska – Paddy (Paddy And The Rats)
süti beállítások módosítása