Steve Albini GYŰLÖLI az elektronikus tánczenei kultúrát

2015.09.30. 17:00, subrecorder

steve_albini-wikimedia-616x440.jpg

A stúdiómágus és zenész Steve Albini köztudomásúlag elég sok dolgot elviselhetetlennek tart a világon, nem véletlen, hogy ezért elég sokan kibírhatatlan figurának tartják. Ezúttal az elektronikus zene ellen kelt ki egy e-mailben, de úgy, hogy abból rögtön óriásplakát lett Londonban.

Van úgy, hogy gyerekkorunk hősei nem egészen olyan emberek, mint ahogyan elképzeljük őket. A Powell néven indusztriális elektronikus zenét gyártó Oscar Powell ezt most közvetlenül is megtapasztalhatta Steve Albinivel kapcsolatba, A producer nemsokára megjelenteti új single-jét, az Insomniac című dalt, melyben egy Big Black-hangminta is hallható, ez Albini poszt-hardcore zenekara volt a 80-as években. Powell küldött is egy e-mailt Albininek, melyben engedélyt kért a sample használatára, valamint leírta mellé azt is, hogy mennyire sokat jelentett neki a Big Black zenéje fiatal korában. A híresen nehéz természetű zenész azonban egy egyszerű "oké" helyett azonban egy olyan válaszüzenetet küldött, hogy Powell kiadója, az XL azóta egy az egyben kitette azt a kislemezt reklámozó óriásplakátra.

A máris legendás e-mail valahogy így szól: "A lehető legrosszabb közönség vagyok az efféle zenéhez. Mindig is gyűlöltem a mechanikus elektronikus zenét, főleg az idióta egyszerűségét, a klubokat, ahol játsszák ezeket a számokat, az embereket, akik elmentek ezekbe a klubokba, a drogokat, amiket beszedtek ezekben a klubokban, a ruháikat, az egymás közötti cicaharcaikat, de még azt is, amiről egymással beszélnek. Kimondhatjuk, hogy 100%-ban utálom az egészet. Az az elektronikus zene, melyet én szeretek, radikális volt és különleges, például a White Noise, a Suicide, a Kraftwerk, a Xenakis, vagy a korai Cabaret Voltaire, SPK és DAF. Amikor ez a szcéna és ezek az emberek beolvadtak a tánczenei kultúrába, úgy éreztem, elvesztettünk egy háborút. Úgy utálom ezt a kultúrát, ahogy a Földön bármit utálni csak lehet. Szóval ellene vagyok annak, amit csinálsz, az ellensége vagyok annak, ahonnan jössz, de amúgy nincs bajom azzal, amire kérsz. Más szavakkal, nyugodtan csinálj amit akarsz, bármit is kaparintottál meg abból, ami az enyém."

Albini egyébként azt is bevallotta, hogy nem hallgatta meg a számot, és hangsúlyozta, hogy nem is érdekli ez az egész, aztán amikor Powell arra kért engedélyt, hogy e-mailes tirádáját felhasználhassák a reklámkampányban, illetve a kliphez, arra is azzal válaszolt, hogy még mindig nem érdekli a téma. A szóban forgó hangminta egyébként  amúgy egy Big Black-koncertből való, Albini konferálja fel az egyik számot.


Ez pedig Powell egy korábbi dala:


Albini e-mailje egy Londoni óriásplakáton:

bc47849e.jpg


és egy Big Black klasszikus:

https://recorder.blog.hu/2015/09/30/steve_albini_gyuloli_az_elektronikus_tanczenei_kulturat
Steve Albini GYŰLÖLI az elektronikus tánczenei kultúrát
süti beállítások módosítása