B-Movie: izgalmas doksi Berlin 80-as évekbeli zenei életéről ma a Művész moziban

2015.09.29. 09:00, rerecorder

b-movie.jpg

Szeptember 24. és október 6. között zajlik a Szemrevaló Filmfesztivál 2015, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja, amely a német nyelvterület filmkultúrájából, többnyire új filmjeiből ad ízelítőt. Ennek keretében ma, szeptember 28-án és október 1-én tekinthető meg egy izgalmas zenei dokumentumfilm, a nyugat-berlini zenei életről az 1979-1989 közötti időszakról. 

Az idei Berlinalén debütált és ott Heiner Carow-díjjal méltatott B-MOVIE: NYUGAT-BERLIN HANGJAI, 1979-1989 című német dokumentumfilm az idei Szemrevaló Filmfesztivál egyik legkülönlegesebb darabja. Mark Reeder zenészt és producert annyira magával ragadta a német alternatív zene, hogy hátat fordított Manchesternek és a Joy Division köré épült helyi szcénának, és 1979-ben átköltözött Nyugat-Berlinbe, ahol mindent megörökített. A fiatal Blixa Bargeld, Nick Cave, a Die Tödliche Doris, Jörg Buttgereit, a Die Ärzte, a Toten Hosen, Nena, Westbam mind felbukkannak a B-Movie-ban. 


BERLINI ZENEI ÉLETRŐL SZÓLÓ CIKKEINK.

A film Nyugat-Berlin 10 évét mutatja be, zenei íve a Die Toten Hosentől indul és David Hasselhof felvillantásán keresztül egy új kor, az elektronikus zene, a techno és a rave megszületésével, Westbammal zárul. A korabeli felvételeket felsorakoztató dokumentumfilmben láthatjuk többek között a Die Tödliche Doris-t, a Die Ärzte-t, a Die Toten Hosent és Nenát. Megjelenik a berlini standardokhoz képest is kissé unorthodox fiatal Blixa Bargeld, először önálló előadóként, később az Einstürzende Neubauten frontembereként, majd a Bad Seeds-ben Nick Cave-vel, aki vagy három évig maga is Nyugat-Berlinben élt, s egy ideig épp Mark Reedernél pecózott. Belehallgathatunk David Bowie 1987. június 6-án a Reichstag előtt rendezett koncertjébe, amit a Fal tövében több százan élveztek a keleti oldalon is. Végül ott vagyunk 1989. július 1-jén az első Love Parade-en, mely talán az első olyan demonstráció volt, amely a Béke, Boldogság és Palacsinta mottóval nem valami ellen, hanem valamiért szerveződött. Jörg A. Hoppe, Heiko Lange és Klaus Maeck dokumentumfilmjét, az utóbbi jelenlétében mutatják be, vele Nagy István zenei újságíró, egykori recorderes kollégánk mindkét vetítés után beszélget a fesztiválon. 


NICK CAVE BERLINI ÉVEINEK ÖSSZEFOGLALÁSA ITT OLVASHATÓ.

A mai, szeptember 29-i, keddi vetítés 18:00-kor kezdődik a Művész mozi Chaplin termében, a második vetítés október 1-én, csütörtökön lesz szintén ugyanitt 20:30-tól.

a Szemrevaló teljes programja


a film előzetese (vigyázat, 0:10-nél és 2:20-nál meztelenség!): 

Címkék: berlin szemrevaló
https://recorder.blog.hu/2015/09/29/b-movie_izgalmas_doksi_berlin_80-as_evekbeli_zenei_eleterol_ma_a_muvesz_moziban
B-Movie: izgalmas doksi Berlin 80-as évekbeli zenei életéről ma a Művész moziban
süti beállítások módosítása