Itt a Cseh Tamás Program – Több forrás, új pályázatok

2015.09.28. 18:00, rerecorder

cstp_logo_650_1_1_1.jpg

Az előző évihez képest közel kétszer annyi forrás áll az NKA Cseh Tamás Ideiglenes Kollégium rendelkezésére, hogy a programhoz kapcsolódva pályázatokat írjon ki 2015-16-ra. Az első felhívások már a nyáron megjelentek, és nemcsak a korábbiakhoz hasonlók, de új témájú kiírások is várhatóak a következő hónapokban.

A 2014. május 12-én elindított Cseh Tamás Program pénzügyi hátterét az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak negyede jelenti, ami az országgyűlés 2013-as döntése értelmében a közös jogkezelőktől a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) került. Az előző évben nagyjából 1,3 milliárd forint pluszforrást kapott így az NKA, amiből a nyolc alprogrammal elindított Cseh Tamás Programra 500 millió forint jutott. Idén, a 2014-es bevételek alapján a jogkezelők nagyjából 1,9 milliárd forintot adtak át az NKA-nak. Az NKA Bizottsága ennek ismeretében nyár elején úgy döntött, hogy ebből 975 millió forintot a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium rendelkezésére bocsájt a 2015-16-os évadban megvalósítandó alprogramok pályázatainak fedezetéül.

A Cseh Tamás Program második évadához kapcsolódó két legfontosabb pályázat – az induló zenekaroknak illetve a fővároson kívüli kluboknak szólók – még a nyár folyamán megjelentek. Mint Bajnai Zsolt, az ideiglenes kollégium vezetője elmondta, a kezdő zenekaroknak szóló pályázatra 347-en jelentkeztek. A kollégium által támogatandónak ítélt zenekarok meghallgatása – ahová a tavalyitól eltérően nem hívnak meg minden pályázót – szeptember végén lesz. A korábbi és jövőbeli mentorokból, zeneipari szakemberekből és kollégiumi tagokból álló zsűri itt tesz majd javaslatot a ténylegesen támogatandó 25-30 formációra, így nagyjából október közepén kiderülhet, mely zenekarok és előadók élhetnek a 2 millió forintos támogatás nyújtotta lehetőségekkel.

Várhatóan ennél korábban kiderül, hogy a fővároson kívül működő könnyűzenei klubok közül melyek számíthatnak a Cseh Tamás Program támogatására. Mint az ideiglenes kollégium vezetője elmondta, az évadra szóló, akár klubonkénti 4 millió forintos támogatásról még szeptember végén döntés születhet. Hozzátette: terveik szerint előnyt élveznek azok a klubok, amelyek az első évben is részesei voltak a programnak. Ennek kapcsán Bajnai Zsolt arról is beszélt, hogy a korábbi nemzetközi piacra lépést támogató pályázatok tapasztalatai alapján egy határon túli, magyar zenekarokat fogadó kluboknak szóló felhívás kiírását is tervezik. Mindehhez hozzátette: a nagyobb forrásnak köszönhetően ebben az évadban a könnyűzenei oktatást, a próbatermek kialakításának ösztönzését és a meglévő, helyi tehetségkutatók támogatását is szeretnék napirendre venni.

Sokan várják, ezért még szeptemberben megjelenhetnek az előzenekari illetve a médiatámogatási alprogram pályázatai. Az előbbiben sok változás nem lesz, az utóbbi kapcsán azonban újdonság, hogy idén már a print és online könnyűzenei médiumoknak is önálló pályázati felhívás jelenik meg. Bajnai Zsolt beszélt arról is, hogy a kisebb alprogramokhoz – az örökségmegőrzéshez, a menedzserképzéshez, a jogdíjfizetés ösztönzéséhez – kapcsolódó források a korábbiak szerint, meghívásos pályázat révén kerülnek a Cseh Tamás Programirodát működtető Design Terminálhoz, illetve a Cseh Tamás Archívumhoz.

Kőszeghy Béla (Cseh Tamás Program)

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/09/28/itt_a_cseh_tamas_program_tobb_forras_uj_palyazatok
Itt a Cseh Tamás Program – Több forrás, új pályázatok
süti beállítások módosítása