Magyarradar - Dorota

2015.09.23. 15:49, Frontrecorder

dorotaband.jpg

A budapesti Dorota kitűnik a hazai avantgárd/experimentális/improvizatív színtérről, nem is sajátos műfaji fúziójával (rock, dzsessz, etno és folk elemeiből kialakítva egyedi zenei nyelvét), inkább a végtelenül szabad folyású előadásmóddal és alkotói attitűddel, valamint legújabban multimediális törekvéseivel. A fiatal lengyel írónő, Dorota Masłowska után elnevezett trió szeptember 21-én tette közzé az afrikai emailes átverések ihlette nagyszabású koncept munkáját, mely három albumot, két kísérleti filmet és egy interaktív honlapot foglal magába, október 2-án pedig a zenekar fellép az UH Festen, így nagyon is aktuális, hogy megjelenjen Magyarradarunkon.

Indulás éve: 2009.

Tagok: Somló Dávid - akusztikus és elektromos gitár, bendzsó, ének, elektronika, kanna-szaxofon, ütőhangszer, billentyűk, szöveg, balalajka, basszusgitár; Makkai Dániel - akusztikus és elektromos gitár, basszusgitár, ének, bendzsó, ütőhangszer, harmónium, klarinét, balalajka; Porteleki Áron - dob, ütőhangszerek, ének, bendzsó, akusztikus és elektromos gitár, 3 húros brácsa, harmónium, zongora.

Stílus: Sajnos nincs kialakult stílusunk. Experimentális.

Hatások: Dorota Masłowska, afrikai scam levelek, Kaland Játék Kockázat könyvek, Anthony Giddens, youtube-os etno videók, Clifford Geertz, favágás, Fallout 2, Jakob Böhme.

Kiadó: nincs.

Történet: A Dorota egy nagyon finom szövésű, nagyon szigorú szűrő. Mindenhonnan inspirálódunk és együtt lecsepegtetjük. Ehhez elképesztő mennyiségű időt és energiát használunk el. Többet pofázunk, mint zenélünk. Az elmúlt négy évben a FRIK elnevezésű anyagon dolgoztunk, ami 3 albumból, 2 filmből és egy multimédiás hegyből áll.

"How was your night over there in your country,i believe you had a nice night and that the atmosphere over there in your country is very nice today? Mine is a little bit warm over here in Dakar Senegal" - így kezdődött az első levél, amit Dávid egy ismeretlen afrikai hölgytől kapott 2011-ben.  "Yours forever in love, miss joy" - és nagyjából így végződött a többi 30 (a legendás átverésről itt), egy végeláthatalan asszociációs hullámot indítva el a zenekarban. A következő három évben megszállottan kutattuk a háromfős nem létező törzsünk spamen terjedő hiedelmeit, kitekert népzenéjét és mágikus együttállásait. Az eredmény három összefüggő lemez, egy koncertfilm és egy experimentális film lett. Az első lemez, a Kisoroszi szentek és terek egy misszionárius házban felvett, tizenkét végtaggal játszott szövevényes improvizáció. A második lemez, a Miss Favour egy háromhetes turné alatt lett felvéve - bécsi pincéktől cseh farmon át névadónk, Dorota Maslowska varsói padlójáig sok mindent érint. A harmadik lemez, a kazettás Nagyoroszi - Bad Nature és okkultizmus a végső rituálé, ahol körbeér a trilógia. A három lemezt öleli körbe egy 6. emeleti Szent István parki lakásban felvett koncert, a The journey that never ends' és az experimentális sci-fi természetfilm In Terr.

Megjelenések: Untitled (2011), FRIK (2015).

Küldetés: "We don't know where we are going, or what we are doing, but we have a lot to do, because my name is FRIK for we are many" - hogy magunkat idézzük.

Jövőkép: Az egész FRIK egyszeri végig hallgatása/-nézése/-olvasása kb. 5 órát vesz igénybe. Úgyhogy most kíváncsian várunk.

Mellékprojektek: Dávid Londonban él és helyspecifikus performanszokat csinál. Dani gyerekekkel készít hangjátékokat és zajzenét. Áron száz különböző zenekarban és előadásban zenél.

Szexepil: Nagyon jó barátok vagyunk, és ez látszik.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Ezt kaptuk egy barátunktól az első lemezre válaszul: "Ebben a kurva hidegben teljesen tavaszi levegőt árasztott nekem. Jó keserédes tavaszit, amikor olyan kellemes

szarszaga van a meleg szélnek. Viccen kívül, valahogy az olvadó föld ad ilyen illatot és tényleg ez egy jó szag, annak ellenére, hogy egyértelműen szarszerű, sőt dögszerű, de mindez édesen, lájtosan. Ekkor még nem virágoznak a fák. Amikor ez lengedez, az ember fokozottan bipolárrá válik, Valami boldog halálösztön járja át, párosodna és még gyorsan pótolná az elvesztegetett perceket. Veszélyes időszak és csak az igazi tavaszkor jön, soha akkor, amikor van egy kis téli felmelegedés.Egy ukrán természetgyógyász barátom, akinek anno
tolmácsoltam, mondta, hogy az egyik legjobb, legegészségesebb tréning, amikor magunk alatt vagyunk, testben, lélekben az, hogy leülünk vagy elfekszünk és nagyon komolyan megpróbáljuk felidézni a tavasz illatát. Ez a cucc ezt tudja! Ráadásul bennem is tobzódik az alkotásvágy, több számot, szöveget, dallamot pörgetek magamban folyamatosan, türemkednek kifelé, ez az anyag meg katalizál. Nagyon jókor jött. PG"


A Dorota FRIK című audio/vizuális elérhető a letölthető a dorotafrik.com oldalon.

A zenekar október 2-án a Hátsó Kapuban játszik az UH Fest programjában, Facebook-eseményoldal.
https://recorder.blog.hu/2015/09/23/magyarradar_dorota
Magyarradar - Dorota
süti beállítások módosítása