A 70-es évekbeli kelet-európai progresszív zene nagyja, Rodion G.A. holnap az A38-on!

2015.09.16. 12:30, rerecorder

150917_rodionga01.jpg

Rodion G.A., azaz Rodion Ladislau Roşca és zenekara a kelet-európai progresszív rock és elektronika egyik - ha nem a - legnagyobb alakja. A hetvenes évek Romániájában olyan szabad, kísérletező és túlzás nélkül forradalmi zenét csinált a krautrock, a zajzene, a spacerock, a progrock és az elektronikus kísérletezés határán, hogy attól még ma is leesik az állunk. Az elfelejtett zseni holnapi, szeptember 17-i A38-as fellépése az idény egyik legkülönlegesebb zenei eseménye lesz, nem szabad kihagyni!

Bizony, a hetvenes évek Romániájában is volt progresszív zenei színtér, a nagyobb városokban komoly művészeti­-zenei élet virágzott. Így volt ez Kolozsváron is, ahol a félig magyar, félig román származású Rodion Ladislau Roşca magnókkal, dobgépekkel és fantasztikus hangú analóg szintikkel kezdett kísérletezni. Két társával, Gicu Fărcașsal and Adrian Căpraruval (az ő keresztneveikből jön a "G.A.") megalapította a Rodion G.A. formációt, ami aztán a korszak és Románia, de talán az egész közép­kelet­-európai régió egyik legprogresszívebb zenekara lett.

A korai Kraftwerk krautrockja, Dissevelt és Baltan (itthon a Delta tévéműsor főcíméből ismert) fehérköpenyes tudószenéje, ambient, progrock, analóg szintik és széttorzított gitárok, házilag barkácsolt dobgép­puttyogás és eszement szabadságélmény: valahol ezek metszéspontjában lehet elhelyezni Rodion G.A. zenéjét. Kimeríthetetlen kincsesbánya ez az életmű, és ki tudja, Rodion mekkora underground­progresszív sztár lehetett volna, ha Románia nem süllyed diktatúrába. Rodion mindent kitalált, ami manapság menő: keletnémet Vermonákon varázsolt ma is tökéleteses hangzó chiptune­kompozíciókat, szovjet Faemi orgonákat kötött gitárpedálokra. Tökéletes barkácsvilág, ugyanakkor tökéletes hangzás, zseniális kompozíciók ­ a Rodion G.A. a közép­kelet­európai zene­ és kultúrtörténet egyik legfontosabb produkciója. Szomorú, hogy a nyolcvanas évektől a zenekar ­ és Rodion ­ fokozatosan eltűnt a világ szeme elől, és egészen az elmúlt évekig kellett várni újrafelfedezésére. Egy román blogger és filmes, Luca Sorin dokumentumfilmje kellett ahhoz, hogy Rodion G.A. újra reflektorfénybe kerüljön, és a szaklapok egész sora ­ a Quietus-tól a Wire-en, a Faderen és a Mojón át a Dustedig  csodálkozzon rá döbbenten erre az elképesztő életműre. Nem túlzás, hogy az őszi idény egyik legkülönlegesebb zenei élménye lesz Rodion G.A. budapesti fellépése az A38 Hajó kiállítótermében.

Facebook-eseményoldal


a Rodion GA The Lost Tapes című újrakiadása a menő Strut Recordsnál 2013-ban: 


ez pedig a 2014-es, szintén menő BBE Records válogatásáról, a Behind The Iron Curtainről egy ízelítő: 


és egy 2013-as koncertfelvétel: 

 

Címkék: a38 rodion ga
https://recorder.blog.hu/2015/09/16/a_70-es_evekbeli_kelet-europai_progressziv_zene_nagyja_rodion_g_a_holnap_az_a38-on
A 70-es évekbeli kelet-európai progresszív zene nagyja, Rodion G.A. holnap az A38-on!
süti beállítások módosítása