Testiség, vulgaritás, tündérmese: TÁP Színház a Trafóban

2015.09.09. 09:30, Recorder.hu

trafo_babahajo_650_v2.jpg

(X) A TÁP Színház új darabjában a szerb Milena Marković 2004-ben írt drámáját, a Babahajót (Brod za lutke) viszi színre. A történetben egy olyan festőnő sorsát követjük végig, akinek útja egyik férfitól a másikig vezet – miközben egyik meséből a másikba lép. A zenét az elismert jazzista László Attila írta, a szöveget Fekete Ádám dolgozta át, a dalszövegeket Máthé Zsolt költötte. A darab premierjét és további előadásait 2015. szeptember 10-11-12-én lehet megtekinteni a Trafó Kortárs Művészetek Házában. 

Az előadás során a főhős jól ismert meséink női szerepeit ölti magára: Alizzá, királylánnyá, Hüvelyk Pannává vagy éppen Hófehérkévé változik. Mellette domináns mesebeli férfialakok, vadászok, medvék és törpék árnyékolják vagy édesítik életét, s néha előfordul, hogy egyszerre történik a kettő.

A Babahajó a mesék világának cseppet sem gyermeki oldalát mutatja be. Jóság és gonoszság közelebbinek tetszik, mint gondolnánk, s a főszereplő festőnőnek is ezen az ingoványos talajon kell szakmai és magánéleti boldogulását keresnie. Történetének alakulását elsősorban a férfiakkal való testi-lelki viszonya határozza meg, közben hallgatjuk a kéjencekből, proletárokból és drogosokból verbuválódott Törpék Kórusát, és figyeljük, hogyan bontakozik ki, vagy porlad szét festőnk tehetsége a férfiak uralta világ szorításában. Valóság és mese találkozása a színpadon, egy művész születése, női sorsdráma.

A mesei hangulatot a díszlet is fokozza: Juhász András, a Don’T Eat Group vezetője óriásbábokra mappingel, a bábokat Horváth Márk, a Színművészeti Egyetem bábszínész szakos hallgatója készíti.

Minőségi zenei élményre is számíthatunk, hiszen a darab zenéjét a Liszt Ferenc-díjas dzsesszgitáros és zeneszerző, László Attila írja, aki olyan elismerésekkel büszkélkedik, mint az Érdemes Művész cím, a Weiner Leo zenepedagógiai díj vagy a Gramofon folyóirat Magyar Jazz díja. A nemzetközileg is ismert gitáros jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára.

Az eredeti dráma (Brod za lutke) szerzője az 1974-es születésű Milena Marković, a kortárs szerb drámairodalom kiemelkedő alakja. Ez a darabja komoly külföldi sikerszériát tudhat maga mögött, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón a Szerb Nemzeti Színház előadása igazi sztárdarabnak számított 2014-ben. Magyarországon a TÁP Színház viszi színre először a produkciót.

Sikersztori, hogy így valósulhat meg az előadás: magánszemélyek adományai és a TÁP Színháznak az a A38-on rendezett támogatói bulija is segítette az előadás létrejöttét. Az esemény egyben a Szputnyik Hajózási Társaság búcsú bulija is volt, így a TÁP ezúton is köszönetét fejezi ki az őt támogató Szputnyiknak. Feltámad hamvaiból a mecenatúra?

Részletek és jegyvásárlás: http://trafo.hu/hu-HU/babahajo

Facebook event: http://www.facebook.com/events/639931529484838

Fotó: Déri Miklós

https://recorder.blog.hu/2015/09/09/testiseg_vulgaritas_tundermese_tap_szinhaz_a_trafoban
Testiség, vulgaritás, tündérmese: TÁP Színház a Trafóban
süti beállítások módosítása