Kettős klippremier! Jazzékiel: A madarak elrepültek + Sinus Node Rmx

2015.09.01. 19:00, rerecorder

jazz_3.jpg

Mint ahogyan azt már tavalyi interjúnkban is jelezték, 2015-ben igen aktív a Jazzékiel: februárban adták ki Másokat szeretni című visszatérő lemezüket, ami könnyedén az év egyik legjobbja, ahhoz a nyáron érkezett egy remek remixalbum (Masokat_REMIXET), amit az iamyank-féle átdolgozás tarkovszkijos klipje vezetett fel. Most pedig egyszerre mutatnak be két szuper - a kilencvenes évek eleji alternatívrock klipek hangulatát nagyon erős képekkel megidéző - videót is A madarak elrepültek eredetijéhez és remixéhez. Jakab Péter zenekarvezető még mesél a Recordernek a felállásban nemrég történt változásról is.

jazz1.jpgA madarak elrepültek az idei Jazzékiel-album egyik legjobb dala, de a kísérleti elektronikus Sinus Node-féle remix is erős lett, a felvételekhez pedig egyszerre forgott egy minimalista, de nagyon hatásos videó, ami tényleg a Music TV 120 Minutes című adásának klasszikus klipjeit idézi az ikonikus, szűk fókuszú beállításaival. A szövegvideóként is funkcionáló klipben a zenekar mélyvörös fények között játszik, illetve fura és ijesztő állatok képe (a remixvideó végén például egy leharcolt kakas) jelenik meg, na meg a dalszöveghez is kapcsolódó tárgyaké. De át is adjuk a szót Jakab Péternek: "A Madarak elrepültek Kassák Lajos  "A ló meghal, a madarak kirepültek" című művére utal. Innen jött a sok vörös szín, a dalszöveg laza asszociációi, a nosztalgikus hangvétel. A döglött ló, az idő, a madár, személyes kacatok, stb. Olyan magunknak szóló kis utalások és gondolattársítások vannak benne, mint például a Latinovits Ködszurkáló: lefojt és enged > leköt és felold > oldás és kötés. De ezekbe nem érdemes nagyon belemenni, igazából egy egyszerű szövegvideót szerettünk volna készíteni, aminek azért a háttere is gazdagabb ingerekben. A másik elvárás pedig az volt, hogy mindez valamennyire a 90s évek korai MTV videóinak a hangulatában történjen. De a forgatás közben rögtön elkészítettük a video remixverzióját is, ami az eredeti dal Sinus Node-féle átirata. Így egy nem túl tolakodó vizuált kapott a Masokat_Remixek - számomra egyik legkedvesebb - feldolgozása."

jazz_2.jpgA zenekarban közben történt egy változás is - Hajba Áron gitáros távozott - ennek egyáltalán nem drámai hátteréről is mesélt az énekes: "Hajba a 2009-es Holy Shit írása közben csatlakozott a bandához. Először Köllner Danit helyettesítette, majd váltotta gitárposzton. Már a Jazzékiel előtt és közben is írt dalokat a testvéreivel, a zenekarba történő belépése pedig egy izgalmas kaland volt neki. Mivel dalszerző és dalközpontú ember, nagyon könnyen megtalálta azt a hangot, amire nekünk szükségünk volt, és a szólógitárosokkal ellentétben mindig dalban gondolkodott, soha sem játszotta szét, mindig alávetette magát a feladatnak. Szerintem ez szuper. Most fog kijönni az első saját lemeze, érdemes lesz rá odafigyelni. De aki meghallgatja, annak rögtön egyértelművé válik, hogy miért nem érzi már annyira magáénak ezt a világot."

A zenekar legközelebb október 9-én játszik a G3-ban: "október 9-én hosszú idő után ismét a Gödörben zenélünk. Persze a Gödör azóta áttette székhelyét a Király utcába, valamint már a neve is G3, mégis hazai pályánknak érezzük még mindig. Hajba Áron helyett  - az őt már korábban helyettesítő, remek gitáros - Czitrom Ádám lép fel velünk. Többek között a lemezbemutató koncerten már találkozhatott vele a közönség."

 

és akkor a könyvekkel, kígyókkal, késsel teli videó: 


valamint a hasonló hangulatú, eredetit vizuálisan is "remixelő" remixklip: 

https://recorder.blog.hu/2015/09/01/kettos_klippremier_jazzekiel_a_madarak_elrepultek_sinus_mode_rmx
Kettős klippremier! Jazzékiel: A madarak elrepültek + Sinus Node Rmx
süti beállítások módosítása