Itt a Cseh Tamás Program – Holecskó Gergely, azaz RaphleXz

2015.08.09. 09:59, rerecorder

holecsko-raphlexz_3.jpg

A Cseh Tamás Program induló zenekarokat-előadókat támogató alprogramjának 42 nyertese közül augusztusban 16-ot mutat be a CSTP a Recorderen, íme az abc-rendben az ötödik: Holecskó Gergely, azaz RaphleXz.

Egy költőre, aki zenébe formálja mondanivalóját, lehetetlen nem odafigyelni: tudja ezt Holecskó Gergely, azaz RaphleXz is, aki a hiphophoz fordult, hogy megmutathassa, milyen a világ RaphleXz szerint. A fiatal rapper reflexiói Első hét címmel most már lemezen is hazavihetők.

A magyar hiphop vérvonalának továbbviteléről Holecskó Gergely gondoskodik: a fiatal rapper az Animal Cannibals által szervezett Mikrofon Mánia tehetségkutatón tűnt fel először, ahol a Yo 8-K formáció frontembereként a döntőig jutott. Az Animal Cannibalsszel való közös munkáitól vezethetett volna egyenes út a hírnévig, a sors azonban számára más fordulatot tartogatott: egy rövid parkolópályát a zenélésben, az új utak felé fordulást. Az igazi tehetség azonban, úgy tűnik, megállíthatatlan: a kihagyás után RaphleXz 2014-ben már a Cseh Tamás Program egyik sikeres pályázójaként dolgozhatott.

Holecskó Gergely számára sosem volt kérdés, melyik műfaj mellett tegye le a voksát. „Szeretek a szavakkal, gondolatokkal játszani, cifrán fogalmazni, van érzékem ritmikusan és gyorsan dumálni, valamint vagyok annyira szolidáris, hogy senki fülét ne akarjam meggyötörni a nem létező énekhangommal” – vallja. Ezt a dumálást pedig sikerült olyan színvonalra emelnie, hogy a Cseh Tamás Program támogatásával megjelent az Első hét című korongja. Közben a lemez egyik dala, a Kiskapuk hallható már a Petőfi Rádióban is, az Engedd című számhoz pedig Schmidt Alfréd (művésznevén: Visual Fred) rendező készített klipet. A dalokban helyet kapó instrumentális részek elkövetésében több nívós hazai producer mellett két közreműködő, Triek és Maszkura is szerepet vállalt.

És hogy miért épp RaphleXz? Állítása szerint azért, mert egy szóban kifejez egy személyiséget, annak másokhoz való viszonyulását, művészileg pedig a leendő csapásirányt. Emberileg ez annyit tesz, mint azt adni, amit az ember kap. Az alkotásban pedig a tükröt tartani a világnak, a hibáknak előszeretettel görbét: a sajátjainak is.


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/08/09/itt_a_cseh_tamas_program_holecsko_gergely_azaz_raphlexz
Itt a Cseh Tamás Program – Holecskó Gergely, azaz RaphleXz
süti beállítások módosítása