Karafiáth Orsolya kedvenc Elvis-dalai + az írónő, mint Elvis (fotógaléria)

2015.07.01. 19:30, Frontrecorder

karafiathelvis.jpg

Karafiáth Orsolya óriási Elvis-rajongó, mint arról a vele készített interjúnkban is beszél, olyannyira, hogy épp készül egy nagyszabású performansszal, amelyben a Király bőrébe bújva dolgozza fel az énekes pályáját. Ennek az átlényegülésnek az egyik stációja az a fotósorozat, amelyet pont a Recorder-interjú segített elő és így most mi mutathatunk be, megtoldva az írónő kedvenc Elvis-dalainak top 10-ével.

Jöjjön is először Elvistől az a tíz dal, amit Karafiáth Orsolya a legjobban szeret:


10. Can't Help Falling In Love

Élete utolsó koncertjét Indianapolisban adta, 1977 június 26-án. Ez volt az utolsó dal, amit elénekelt...

9. My Way

Ez volt a Király egyik kedvence, és SOHA SENKI nem énekelte el ilyen gyönyörűen és átéléssel, mint Ő. Főleg az utolsó felvételeken... Már sokszor látszott rajta a végén, hogy unja az egészet, de ezt MINDIG csodálatosan dalolta.

8.  Dont Think Twice, That’s All Right

Bob Dylan száma, de Elvis feldolgozta. és Bob NAGYON büszke volt rá. Megkérdezték, mire a legbüszkébb az életében, és azt mondta arra, hogy Elvis is elénekelte egy dalát. Nos, erre lehetett is!

7. Jailhouse Rock

Nem lehet kommentálni, alapnál is alapabb, ez a dal maga Elvis.

6. Love Me Tender

Ezt egy válogatásból sem lehet kihagyni, pedig nagyon egyszerű, semmi kis dalocska, mégis... Imádom azt a verziót, mikor bele-belenevet. Elvisnek igen sajátos humora volt, és persze hogy tudott nevetni magán is! Ugyanolyan szorongó volt, mint én, az önironikus gesztusaival tükröt tart nekem!

5. In The Ghetto

Szeretem ezt a felvétel, és a kis videó szépen példázza Parker ezredes pusztítását. Nincs unottabb, csüggedtebb pillantás, mint ahogy Elvis a színpadon szenved... A siker csömöre, a halott, elvett lehetőségek csömöre. Elvisnél leginkább ez a pont érdekel: itt már zuhan, és már tudja is, hogy hamarosan bele fog állni a földbe, de maga sem hiszi el. Nem öröm már neki a zene, ami annyira természetesen tör elő belőle. Parker MEGÖLTE őt.

4. A Little Less Conversation

Ezt igazándiból a feldolgozás miatt szerettem meg, ami nálam ritka dolog... A klip is érdekes és gyönyörűen húzza alá a dalt úgy, hogy egyszerre idézőjelbe is teszi azt.

3. Just Can’t Help Believing / You Don't Have To Say You Love Me

Kicsit kínos ennyire szeretni ezt a két dalt, de az érzelmes Király ezekben még nem túl csöpögős. Ezek miatt varrattam meg a fehér fellépőjelmezt, és mindkettőt tudom már énekelni is. Elvis itt is vicceskedik: az unásig előadott nótánál eljátssza, mintha papírról énekelné...

2. That's All Right

Yes. Az elsők elsője, a királyság alapköve. Annyira sajnálom, hogy Elvis nem tartotta meg öntörvényűségét, azt, hogy elementáris erejét belevigye mindenbe, amihez csak hozzáér... Érdemes meghallgatni például a neki küldött demókat - nem tudott kottát olvasni, ezért - nem tudott kottát olvasni, ezért mindent előénekelve kapott - hogyan szedte ízekre és formálta a saját képére. Izgalmas példa a Viva Las Vegas első és végső változata is.

1.  Suspicious Minds

Az abszolút kedvenc. Ebben a hosszú verzióban még csupa tűz és coolság, Elvis itt még élvezi, húzza, játssza, pörgeti és kikacagja. És az a mozgás! Már másfél éve gyakorlom a koreográfiát (plusz a térden becsúszás), de még nem megy. És ő egy EGÉSZ koncertet végig tudott még mozogni... Itt még a csúcson lehetett volna, még ott érezte magát. Egy évad kellett volna Vegasban, és utána új dalok, turnék, a vágyott Európa. Akkor tán még most is élne...


Karafiáth Orsolya régóta tervezi Elvis-performanszát, melynek az itt látható fotósorozat az első darabja. A TiCCi Rockabilly Clothing ruhamárkától keresték meg az Elvisre hajazó divatfotó-anyag ötletével, miután olvasták a vele készített interjúnkat, ez tehát tulajdonképpen spontán jött, de lesznek tervezett sorozatok is, Ezekről, illetve magáról az előadásról meséljen az írónő: "Készül még két sorozat, vagy ha ügyes leszek, három. Most varratom a híres aranylamé öltönyt, amiben a kezdeti sikereiről szeretnék beszélni, már a gardróbomban lóg egy kortárs designer, Szabó Judit által elkészített, és az 1972-es Las Vegas-i fellépőruha által inspirált dressz, és igyekszem majd az elhízott, szétesett Elvist is megjeleníteni. Figurájában az esendőség izgat, az előadásban az ő élete példáján azt szeretném modellezni, hogy még a legnagyobb lehetőségek, a legzsigeribb tehetség birtokában is el lehet bukni. Elvis több arcú volt: vágyta és szomjazta a sikert, ezért is tudott a cirkuszi ízléssel (és múlttal) rendelkező Ezredes ekkora befolyással lenni rá, de ugyanakkor arra is vágyott volna, hogy minőséget hozzon létre. A két vágy közül az nyert, amelyik szövetségre lépett a pénzsóvár, szerencsejátékos Parker ezredessel. Az előadáshoz veszünk fel videókat is, megszólítva a kultusz ébren tartóit, imitátorokat, gyűjtőket egyaránt, valamint eljátszom a gondolattal képileg is, hogy Elvis valóban él. Nőként, a mai Budapesten. Már csak az anyagiakon múlik, hogy összejöjjön össze most, a nyolcvanadik születésnapjának évében."

Kíváncsian várjuk, addig is, íme az alábbi galériában Karafiáth Orsolya első Elvis-fotósorozata:

 


Fotó: Baga photo & videography
Haj: Kertész Edit
Smink: Pásztor Krisztina
Ékszerek: Glass Painting By Chris
Ruha: TiCCi Rockabilly Clothing

https://recorder.blog.hu/2015/07/01/karafiath_orsolya_kedvenc_elvis-dalai_az_irono_mint_elvis_fotogaleria
Karafiáth Orsolya kedvenc Elvis-dalai + az írónő, mint Elvis (fotógaléria)
süti beállítások módosítása