Zságer Balázs örök kedvenc filmjei és filmzenéi

2015.06.26. 19:49, Frontrecorder

zagerbalazs.jpg

A Zságer Balázs vezette Žagar szorosan kötődik a filmekhez: írtak filmzenét (a 2004-es Szezonhoz, amely lemezen Eastern Sugar címmel jelent meg), a klipjeikben rendszeresek a filmes utalások (elég csak a legutóbbi, Light Leaks albumról a Mr. Lugosi, a Space Medusa és a Dream Of A Machine videóira gondolni) és persze a zenéjük is sokszor filmszerű. A zenekar erre az erős filmes szálra "rájátszva" múlt vasárnap a Művészetek Palotájában adott különleges "mozizós" koncertet Motion Picture Laboratory elnevezéssel, ezek után muszáj volt megkérdeznünk Zságer Balázst a kedvenc filmjeiről és filmzenéiről.

10. Hetedik

David Fincher filmje egy igazi morális sújtás. Egy nézőnek sincs kibúvó előle, úgy ahogy a cinikus detektíveknek (Morgan Freeman, Brad Pitt) sincs a mindenre elszánt főhős gondosan kitalált terve és a hét halálos főbűn elől. Kevin Spacey amúgy is egyik kedvencem, de ebben a filmben különösen nagyon alakít - teljesen összezavarja és kétségbe ejti a néző viszonyulásait a jóhoz és a rosszhoz egyaránt.

9. Tennenbaum, a háziátok

Wes Anderson, az utóbbi évek népszerű rendezője nekem már régóta nagy kedvencem. Igazi stílusteremtő, az a fajta rendező aki minden részletre figyel: a zenére, a karakterekre, a színek harmóniájára és a szimmetriára, de mégsem veszik el a részletekben és nagyívű történetmesélésre is képes. Megvannak a kedvenc, bevált színészei, akiket én is nagyon bírok: Ben Stiller, Owen Wilson, Bill Murray, Jason Schwartzman.

8. 2001: Űrodüsszeia

Kubrick egyik főműve, bár ez szinte minden filmjéről elmondható, de talán soha senki nem csinált azóta sem ilyen művészi igényű sci-fit. Ahogy Strauss keringőre forog az űrhajó a csillagközi térben, vagy Ligeti György kórusműveire átlépjük a fénysebességet, vagy ahogy a HAL 9000 fedélzeti komputer robothangon énekel a végén az utánozhatatlan, és az is marad. 

7. Ember a holdon

Eddig a filmig nem szerettem annyira Jim Carrey-t. A film nézése közben realizáltam, hogy milyen mélységű színész igazából. Emellett nagyon bírom az életrajzi filmeket, szinte mindet megnézem - és ennél a mozinál Milos Forman egy igazi tribute filmet alkotott Andy Kaufman humoristáról, aki nemcsak egy stand-up komédiás volt, hanem egy komoly art performer is, és aki azóta szinte az egyik példaképemmé vált. Egy igazi, egyszerre vicces és megindító emberi drámáról van szó.

6. Az Idő urai

Gyerekkorom felejthetetlen rajzfilmje. Egyszerre hátborzongató és gyönyörű, a mai napig érvényes minden tekintetben. Imádom az esztétikáját, a karakterek és a hátterek a legendás Moebius nevéhez fűződnek. A zenéje is nagy kedvencem, minden benne van, amire a francia elektronika az Air-től a Daft Punkig a mai napig támaszkodik.

5. Harmadik típusú találkozások

Nagyon szerettem az E.T.-t is, de valamiért ezt tartom Spielberg igazi sci-fijének. Az első perctől magával ragadó atmoszférája van a filmnek, ami nagyrészt Zsigmond Vilmos erős képeinek köszönhető. A film külön érdekessége, hogy az amerikaiak a Kodály-féle pentaton dallammal próbálnak kommunikálni a földönkívüliekkel.

4. Diploma előtt

Imádom a korszakot, amit a film megjelenít, a hatvanas évek stílusos autóit, divatját és enteriőrjeit. De azért itt egy kicsit többről van szó, Dustin Hoffman zseniális az első igazi főszerepében, akárcsak Mike Nichols rendezői bravúrjai, de Simon & Garfunkel betétdalai is legendássá váltak azóta. Nekem a romantikus film itt kezdődik.

3. Szindbád

Huszárik Zoltán Szindbándja minden idők legjobb magyar filmje. A magyar 8 és 1/2, ahol Latinovits a Mastroianni és annál is több, hiszen a mondatai Krúdy Gyula tollából származnak, aki a női lelkek és a kulináris fogások legnagyobb szakértője a magyar irodalomban. Rengetegszer láttam a filmet, de minden egyes alkalommal fürdök a melankóliájában és eszembe juttatja, hogy nem érdemes másért élni, csak a nőkért.  

2. 8 és 1/2

Mastroianni ebben a moziban Fellinit játssza. Az ő nőkkel való kapcsolatainak széles palettája jelenik meg a filmben, és ami talán minden férfiit a legjobban izgat a világon: a nő misztériuma. Sokszor nem tudni, hogy mi a valóság és a látomás közti különbség. Nino Rota filmzenéje is az egyik kedvencem.

1. Brazil

Számomra ebben az egy filmben jelenik meg minden, ami Terry Giliiam-ben zseniális: a humor, az extravagancia, az abszurdítás, a sci-fi és a Huxley-féle Szép új világ gondolatisága. Az is a film mellett szól, hogy akármikor nézem újra, mindig új dolgokat fedezek fel benne. Érdekesség, hogy szinte minden filmzenerészletben megjelenik az eredeti Brazil című szám valamilyen variációja Michael Kamennek köszönhetően.


A kedvenc filmjei mellett Zságer Balázs a filmzene top 10-ét is összeállította, íme:

1. Vangelis: Blade Runner (Szárnyas fejvadász)
2. Nino Rota: 8½
3, Neil Young: Dead Man (Halott ember)
4. Emir Kusturica: Arizona dream (Arizonai álmodozók)
5. Angelo Badalamenti: Twin Peaks
6. Gaál János: János Vitéz
7. Simon & Garfunkel: The Graduate (Diploma előtt)
8. Cliff Martinez: Drive
9. Philip Glass: Hours (Órák)
10. Galt MacDermot: Hair


Filmes vonatkozású a Žagar legutóbbi klipdala is, hiszen a Sleepwalking az egyik betétdala lesz Az éjszakám a nappalod című készülő filmnek, a videó operatőre pedig Erdély Mátyás volt, aki az idei cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazott Saul fiát fényképezte. Zságer Balázs pedig Bernathy Zsigával (Urbanizer) exkluzív DJ-VJ szettet játszik holnap a Zwack Unikum Gyárudvaron, a Budapest Essenials fesztivál részeként, további részletek a Facebook-eseményoldalon.

https://recorder.blog.hu/2015/06/26/zsager_balazs_orok_kedvenc_filmjei_es_filmzenei
Zságer Balázs örök kedvenc filmjei és filmzenéi
süti beállítások módosítása