Lemeztáska - Kőváry Zoltán (The Trousers)

2015.06.09. 19:03, Frontrecorder

kovarytrousers.jpg

Május elején jelentette meg Mother Of Illusion című negyedik albumát a Trousers, amely talán a leghitelesebb a hatvanas-hetvenes évek klasszikus rockzenei hangzásaiból táplálkozó mai magyar zenekarok között. Nem csoda, hiszen a dalszerző-frontember, Kőváry Zoltán egy igazi rock geek – na de mint itt kiderül, hallgat azért mást is.

pleasepleaseme.jpgElső zenei emlék

The Beatles: Please Please Me (1963). A szüleim hozatták Jugoszláviából, 7-8 éves lehettem, nagyon szerettem a lemezborítót is nézegetni, Paul McCartney például egy moncsicsire hasonlít rajta.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

AC/DC: Fly On The Wall (1985). Jugoton-kiadás, 220 forintba került.

TUDJ MEG MINDENT A TROUSERS ÚJ ALBUMÁT FELVEZETŐ DALRÓL! 

Zene, ami zenélésre inspirált

The Rolling Stones: Get Yer Ya-Ya’s Out! (1970).
Erről a két Chuck Berry-feldolgozáson kívül mindent játszottunk a Rag Dollal, a gyerekkori bandámmal. Gyakorlatilag erről tanultam meg gitározni, Keith riffjei és Mick Taylor szólói káprázatosak.

Minden idők legjobb lemeze

The Hellacopters: By The Grace Of God (2002). Ez a lemez mutatta meg nekem, hogyan kell a rocktörténelem örökségét egyedi módon egybegyúrva a jelenbe átemelni úgy, hogy az egész ne valami nosztalgikus múltidézés legyen, hanem friss és izgalmas. Überelhetetlen.

Kedvenc classic rock/hard rock lemez

AC/DC: Let There Be Rock (1977). Az AC/DC volt ez első banda, amit magamnak fedeztem fel, gyűjtöttem mindent, ami hozzájuk kapcsolódott, főleg a Back In Blackig bezárólag. A Let There Be Rock a legjobb lemezük, mind a dalokat, mind a hangzást tekintve eszelős. Az Overdose riffjétől például a mai napig kész vagyok, pedig csak egy szimpla h-d-e akkordsor az egész… Zseniális.

ELMÉLYEDNÉL A CLASSIC ROCKBAN? SEGÍTÜNK!

Kedvenc americana/amerikai életérzés lemezblackcrowes.jpg

The Black Crowes: The Southern Harmony And Musical Companion (1992). A Black Crowes igazi iránymutató banda volt számomra kölyökkoromban, a 90-es évek elején, amikor mindenki grunge-ot hallgatott. Az ő gyökereiket kutatva ismertem meg a Humble Pie-t, a Faces-t, vagy a legnagyobb americana zenekart, az Allman Brothers Band-et. Ez volt az ő legjobb albumuk, amellyel új dimenzióba helyezték ezt a zenei hagyományt.

Kedvenc pszichiátriai eset lemez

The Stooges: Funhouse (1970). Viszonylag későn ismertem meg részletesen a Stooges három klasszikus lemezét, noha Iggy őrültségeiről mindig is sokat lehetett hallani. A Funhouse  A-oldalán rohadt jó számok vannak, mint a Down On The Street vagy a Loose, a B-oldalon meg a totál káosz uralkodik az elmebeteg szaxofonszólókkal – óriási.

Kedvenc pszichedelikus lemez

The Stone Roses: Second Coming (1994). Mindenki a Stone Roses 1989-es debütlemezére esküszik a nagy slágerekkel, ez a második azonban valami hallatlanul démonikus, sötét, felkavaró alkotás, tele jó értelemben vett pszichedelikus hatásokkal. Már az első szám, a Breaking Into Heaven hosszú intrója is beszippantja az embert, de a kedvencem, a Daybreak a leggyilkosabb.

treshombres.jpgKedvenc southern rock lemez

ZZ Top: Tres Hombres (1973). Billy Gibbons az egyik kedvenc gitárosom, a ZZ Top 70-es évekbeli munkássága szinte hibátlan.

Bűnös zenei örömöd

A korai heavy metal: Black Sabbath, Motörhead, Judas Priest, némileg az Iron Maiden és az első három Metallica is, valamint a 80-as évek végi glam-sleaze vonulat néhány bandája, mint a Mötley Crüe, a Cinderella, a Great White, a Faster Pussycat. Ezen kívül a Slayert is bírom, már háromszor is voltam koncertjükön.

Zene, amitől boldog leszel

Imádom a Stax és a Motown soult: Wilson Pickettet, Johnnie Taylort, a Gladys Knight & The Pips-t, vagy a méltatlanul alulértékelt Syl Johnsont. Persze kizárólag a gyors, tempós trackeket, a lassú számokat mindig léptetem. A 70-es évek blaxploitation funk zenéjét is imádom, Isaac Hayes-t, meg ilyeneket.

Legjobb zene depressziós hangulat ellen

Skandináv rock! Hellacopters, Gluecifer: Automatic Thrill (2004), The Hives: Tyrannosaurus Hives (2004) vagy egy kis Turbonegro, például a Retox (2007).

otisblue.jpgKedvenc heartbreak lemez

Otis Blue / Otis Redding Sings Soul (1965). Otis Redding az egyik legnagyobb énekes volt ever, és nem lehet úgy hallgatni, hogy ne gondolna bele az ember, hogy két évvel a lemez után milyen tragikus véget ért szegény, 26 évesen. Igazán szívszorító.

Legjobb zene szexhez

Led Zeppelin: Whole Lotta Love. „You need coooooolin’…”

Zene, ami elgondolkodtat

Gustav Mahler szimfóniái, a VIII. kivételével, abban nekem túl sok az ének. A másik kedvencem Dvorák VIII. szimfóniája, főleg a negyedik tétel.

Kedvenc szombat esti bulizene

Aerosmith: Pump (1989), régi Van Halen, a Mötley Crüe Wild Side-ja, vagy egy kis Buckcherry.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Neil Young: Unplugged (1993).  De Neil úgy ahogy van jöhet vasárnap reggel,  főleg a korai cuccai. A másik lehetőség: Elliott Smith.

Legjobb zene egyedül merengéshez

Pink Floyd: Echoes. És hasonló kategória nálam a Spiritualized Out Of Sight-ja 2001-ből, ami olyan, mintha összeeresztették volna a Floydot Richard Wagnerrel.

Kedvenc zene bezsongáshoz

Atomic Swing: Stone Me Into The Groove.


A Trousers legközelebb június 20-án koncertezik Debrecenben a Vekeri Fesztiválon, másnap, június 21-én pedig Megyeren a Megyer Camp Fesztiválon játszik a zenekar.

https://recorder.blog.hu/2015/06/09/lemeztaska_kovary_zoltan_the_trousers
Lemeztáska - Kőváry Zoltán (The Trousers)
süti beállítások módosítása