Féreglény gondozója lett José González

2015.05.13. 13:42, subrecorder

05f32aeb.png

Pár hete jött ki a Calexico zenekar új klipje legfrissebb albumuk Falling From The Sky című kislemezdalához, ebben José González svéd énekes-dalszerző egy nagy, magától életképtelen féregszerű lényről gondoskodik, nem túl nagy örömmel. Most itt van a sztori folytatása és befejezése - González saját dalénak videójában.

Mind a Calexicónak (Edge Of The Sun), mind José Gonzáleznek (Vestiges & Claws) idén jött ki új lemeze, de míg az arizonai americana-latin rock zenekartól egy vendégszereplőkkel telizsúfolt albumot kaptunk, addig a svéd dalnok szokásához híven egy visszafogott, akusztikus lemezt jelentetett meg. Nem is kötné össze őket semmi, ha az utóbbi nem kapott volna felkérést, hogy szerepeljen az előbbi kislemezének videójában. A Falling From The Sky-ban egyébként Ben Bridwell, a Band Of Horses énekese is játszik, őt logikusabb lett volna felkérni a szerepre - hogy miért nem így történt, most derült ki. Mikel Cee Karlson kliprendező ugyanis egy kétrészes kisfilmet álmodott meg González és egy általa gondozott nagy, féregszerű teremtmény főszereplésével, de rendhagyó módon a történet nem két külön dalt fog össze, hanem két különböző előadó egy-egy dala között teremt kapcsolatot.

A Falling From The Sky-ban a furcsa páros mindennapjait követhetjük nyomon, amint González próbálja sétáltatni, etetni a lényt. Az már itt is kiderül, hogy ugyan visszataszítóan néz ki, de ez bizony egy értelmes, érző szörnyszülött. A rendező így fogalmazott ezzel kapcsolatban: "Egy olyan élőlényt akartam létrehozni, egy olyan evolúciós zsákutcát, ami gondoskodást igényel és nincs túl sok lehetősége az életben, de álmai ettől függetlenül neki is vannak." Hogy pontosan mi is/ki is ez a féreglény, az csak González most megjelent videójában derül ki. Az Open Book című dal klipjében válik ugyanis nyilvánvalóvá, amit a Calexico-klip már sejtet, hogy a főszereplő karakter nem véletlenül tart fenn a féreggel láthatóan sok nyűggel járó kapcsolatot: egy köldökzsinórszerűség ugyanis összeköti őket. A férfival kényszerű szimbiózisban élő lénynek pedig többféle szimbolikus jelentése lehet; talán González tett valamit a múltban, ami miatt a bűntudatát hordozza ilyen formában, vagy a saját személyisége egy tudat alá elnyomott részének a fizikai megjelenése a féreg, de mindenképpen egy teher, egy csomag, amit mindenhová cipelnie kell magával. A végső csattanót viszont nem áruljuk el. Abban  azért reménykedünk, hogy González idei Szigetes koncertjére nem hozza majd magával a teremtményt.


A történet első része:


és a második, befejező epizód:

https://recorder.blog.hu/2015/05/13/feregleny_gondozoja_lett_jose_gonzalez
Féreglény gondozója lett José González
süti beállítások módosítása